čtvrtek 24. září 2015

Jak pěstovat rajčata ve skleníku

Jak v době růstu, tak tvorby a zrání plodů jsou okurky náročné na výživu, proto je jednou týdně hnojíme hnojivy pro plodovou zeleninu s vyšším obsahem dusíku. Papriky patří také mezi „teplomilnou“ zeleninu a vyhovuje jim stále vlhký substrát. Koření však hlouběji, takže jim nevadí, pokud substrát na povrchu proschne.


Na rozdíl od okurek jim neublíží zálivka „kropením“ a nestrádají ani při nižší vzdušné vlhkosti. V tomto roce můj jediný počin ve skleníku u Prahy. Ve videu se věnuji tématu, jak správně sklízet bazalku.

Pod krytem je úroda rajčat spolehlivá a výběr odrůd neomezený. Můžete je zde pěstovat volně na záhoně, který je vhodný pokrýt mulčovací textilií, nebo ve velkých květináčích, pytlích apod. Nádoby je třeba opatřit drenážními otvory a důsledně zalévat.


V chladnějších podmínkách je lepší pěstování rajčat ve skleníku nebo fóliovníku. Fóliovník je praktičtější, protože ho můžete jednou za tři roky přesunout a zajistit tak rajčatům změnu půdy. Také tím zabráníte vzniku chorob. Jak péče o rajčata ve skleníku po výsadbě?


Mnoho faktorů ovlivňuje míru přežití semenáčků a další růst rostlin rajčat. Zvažte podrobně důležité body péče o rajčata.

S vodou to nesmíte při zálivce přehánět, ale ani s ní šetřit. Když rostliny trpí žízní plody jsou malé, deformované a praskají. O rajčata ve skleníku je nutné se starat denně, rajčata v záhonech vás potřebují jednou za – dny.


Rajčata ve skleníku nebo fóliáku - jistě, že to také jde. Nebývá taková úroda jako venku na záhoně, ale bývá dřív. A ještě se dá uspíšit seříznutím rostliny asi za 3. Ale hlavně - chce to hodně větrat (kvůli hrozbě houbových chorob a často také kvůli opylení).


Spon při výsadbě tyčkových rajčat ve skleníku je 100x50cm. Výsadba do skleníku už koncem dubna nebo začátkem května. Jednotlivé řádky směřujeme ve směru západ-východ. Zakrslé odrůdy můžete s lehkostí pěstovat na balkónu, ale i pod přístřešky, v pergolách, jak dekorativní doplněk.


Pěstování rostlin ve skleníku má určité zákonitosti. Chyby při pěstování často pocházejí nejen z neznalosti a nezkušenosti, ale také z rutiny a. Tomato je hlavní plodina uzavřeného terénu. Milovníci zeleniny mají tendenci sbírat čerstvou zeleninu po celý rok s vlastními skleníky a skleníky.


Jak pěstovat rajčata ve skleníku - výsadba sazenic Stačí si uvědomit, že pěstování rajčat- ne to nejtěžší. Přesto bude ještě třeba vyvinout značné úsilí. Rajčata pochází ze Střední a Jižní Ameriky, a jsou asi nejoblíbenější plodovou zeleninou.

Jsou nejen chutná, ale i zdravá, a jejich pěstování není nic náročného. Nehybridní nebo hybridní: Nehybridní jsou rajčata, která se několik generací geneticky reprodukovala bez křížení. Hybridní rajčata jsou zkřížená ze dvou druhů. Každá z těchto rostlin má jiné nároky na pěstování. Jak dosáhnout bohaté úrody?


Rajčata s okurkami ve skleníku (v těsné blízkosti na záhonu) raději ne. Ani brambory nejsou vhodným sousedem a kupodivu ani s ředkvičkami se okurky nesnáší (dokonce jim vadí i jahody). Jako sousedy by si okurky určitě vybraly hrášek a fazoli, cibuli, česnek (pórek), pažitku a kopr. Osvědčeným postupem je pěstovat rajčata ve skleníku či na jižní straně domu pod přesahem střechy, kde jsou chráněna před deštěm.


Někteří pěstitelé budují nad rostlinami jednoduché stříšky. Ve skleníku můžeme pěstovat cokoliv. V nevytápěných sklenících začínáme s přípravou zhruba v polovině března, kdy vysejeme ředkvičky a salát. Díky brzkému výsevu pak sklízíme první úrodu již ke konci dubna.


Půda je po této zelenině ve velmi dobrém stavu, takže do ní lze vysazovat rajčata, papriky a vysévat okurky. Kamarád pěstuje rajčata ve skleníku na vijanů, pak je nahradí novými sazenicemi, které plodí do prosince. Skeník má přes letní měsíce v podstatě pořád otevřený. Sám si myslím, že se rajčata ve skleníku navyplatí pěstovat.


Na pěstování paprik se mi osvědčil skleník vysoký asi 1m s okny otevíratelnými pro sklizeň na bocích. Nedělejte je a získejte ze svého skleníku co nejvíc.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky