pondělí 28. září 2015

Obaleč švestkový postřik

Obaleč švestkový má u nás generace. První generace zpravidla bývá málo početná a lehce ujde pozornosti, protože červivé plody opadávají v období obvyklého červnového opadu plodů. Bez ní postřik nemá cenu, do účinného termínu se. Popis: Způsobuje červivost plodů.


Dostupnost: 18Kč s DPH. Insekticid s bakterií Bacillus thuringiensis Dos.

Ochranu proti housenkám první generace není, až na výjimky, když stromy mají nasazeno málo plodů a současně se vyskytuje extrémně mnoho obalečů, účelné provádět. Proti druhé generaci je doporučována ochrana, dojde-li k překročení prahu škodlivosti. Plody, které neopadnou jsou vyžrané, špatně dozrávají a celkově velmi oslabují celý strom, který je následně náchylnější na další choroby.


U letové křivky nás zajímá tzv. To je ta pravá červivost. Na jaře se zakuklí a zhruba v květnu se líhnou první dospělci. Samice po oplodnění kladou nejčastěji vejce přímo na plody, nebo na list.


Vylíhlé housenky si po krátké době vyžírají chodbičku do plodu, který znehodnocují. Postřik proti vajíčkům a larvám se provádí až dní od zachycení prvních vrtulí na lapače, a jestliže nejvyšší denní teplota během tohoto období neklesala pod °C.

Dny s nižší maximální denní teplotou se do uvedeného počtu nezapočítávají. Samičky kladou ve večerních hodinách vajíčka na mladé plody, ojediněle i na okolní listy. Za základní vybavení lze považovat turistickou pláštěnku. V případě uvážení můžete využít i silikonové rukavice, brýle a další užitečné vybavení. Jsou to zejména Ascogaster quadridentatus Wesm.


Trichogramma evanescens Wesm. DeltaStop - obaleč švestkový. K přenosu zpráv v přírodě často slouží chemické signály. Mezi tyto látky patří sexuální feromony hmyzu.


Sexuální feromony vylučují samičky připravené k oplození, aby přilákaly samce. Vhodný postřik dle signalizace většinou spadá do druhé poloviny července. Doporučuje se Calypso 480SC.


Pokud je zlikvidujeme, bude se mu, paradoxně, dařit lépe. Lepinox plus likviduje housenky bělásků, píďalek, můry zelené, obaleč jablečný, slupkoví a pupenoví obaleči, obaleč švestkový , obaleč východní, obaleč jednopásý, obaleč mramorovaný. V místě, kudy housenka vniká do plodu, bývá na povrchu plodu zaschlá kapička čiré klovatiny. Počet generací se v různých zemí liší - od severu k jihu.


Díváte se přes plot k sousedovi a říkáte si, jaký má asi fígl, že je jeho trávník tak krásně zelený? Jednou možností je, že využil travní koberce.

Postižené plody jsou měkčí, často se dříve zbarvují a dozrávají. Na povrchu plodů můžeme najít. Klade totiž vajíčka do mladých plodů a larvy, které se zde vylíhnou, způsobují opadávání plodů. Housenky způsobují takzvanou červivost švestek.


Housenka se „vžírá“ do plodů a na místě, kde proniká do plodu, se vytváří kapička čirého klejotoku. Typickým problémem švestek je červivost, která je obvykle způsobena obalečem švestkovým, respektive jeho larvami. Tuto vadu na kráse odstraníte celkem snadno včasnou aplikací kvalitního insekticidu, kterým je například přípravek Calypso 4SC.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky