středa 30. září 2015

Sametka podzimní

Sametka podzimní je blízce příbuzná klíšťatům. V době, kdy nejvyšší aktivita klíšťat opadá, přichází její čas. Hladové larvičky číhají a pochopitelně se dočkají. Napadají zvířata i lidi, na rozdíl od klíšťat ale nesají krev.


Obě pohlaví jsou přibližně stejně velká, mají. Larvy jsou běžně oranžové až cihlově červené s pouze šesti nohami, osm nohou mají až ve stádiu nymfy. Dospělý roztoč je velký cca. Po nasátí sametka zvětší objem těla a její. Přezimují dospělci, a také ještě nedospělé nymfy v půdě.


Loni jsem ji strikala Arpalitem, ale postrik spatne snasi. U psů a koček napadají larvy sametek místa s tenkou kůží, tj v okolí očí, pysků, nosu a zevního zvukovodu, spodní části těla a meziprstí. Sametky představují velmi svědivou hrozbu nejen pro psy, ale i pro lidi. Sviluška je lidový název pro sametku podzimní (Trombicula autumnalis) a tak se tito dva roztoči často zaměňují. Je vysoce tolerantní k agrotechnickým a chemickým zásahům.


Dříve byly nejvíce napadány sametkami ze. Většinou vyvolá bouřlivou alergickou reakci. Okolo místa, kde se sametka živila, se objeví zarudnutí a rána začne nepříjemně svědit a pálit. Teplo ještě následky kousnutí zhoršuje. Příznaky spontánně mizí po až dnech.


Její larvy cizopasí na živých organismech, zavrtávají se do kůže lidí, napadají ale i psy a kočky a způsobují úporné svěděni. U nás se se sametkou setkáme během vrcholného a pozdního léta. Máte také někdo zkušenosti s bojem proti tomuto nepříjemnému zemnímu roztoči ? Na naší zahradě (cca 3m n.m), kde nikdy před tím nebyl, se tento.


Co je sametka podzimní ? Délka hladové larvy sametky podzimní je mm , po nasátí se objem těla zvětší a barva bledne až na žlutooranžovou. Neznala jsem jí do loňského roku, kdy jsem se u tchánovců posadila k malému na trávník a do dvou dnů jsem byla totálně „ožraná“ od tohodle parazita s nepochopitelně roztomilým pojmenováním. Pokud ne, tak upřímně blahopřeji. Reportáž o sametce podzimní, která napadá lidi, zvířata, v jakých podmínkách se jí daří, jak se před nimi chránit. Některé dokonce napadají i zvířata a člověka, známá je takto především sviluška podzimní ( sametka ) způsobující podzimní vyrážku, trombidiózu.


Díky své nápadné barvě i větším rozměrům ji snadno poznáme. Na zahradě, ve skleníku i při péči o pokojové rostliny nás pak zajímají především svilušky býložravé. Tak to vypadá, že sametka stále vítězí.


Já sama jsem se s ní (respektive s larvičkami, které způsobují ony bouřlivé alergické reakce) NAŠTĚSTÍ nesetkala, ale musí to být velmi nepříjemné. Sviluška podzimní = sametka podzimní Někdy je za svilušku nesprávně považována nápadně červená sametka podzimní. Nejrozšířenějším podzimním parazitem je sametka podzimní (Trombicula autumnalis). Lidově se jí nesprávně říká sviluška.


Tito parazité se vyskytují. Už jsem tu párkrát četla diskuzi o sametkách. Chválabohu je u nás nemáme. Ale dnes jsem v katalogu fa. Just narazila na insekt spray který má.


Právě nyní útočí na lidi i zvířata miniaturní roztoč zvaný sametka (lidově sviluška). A dokáže opravdu hodně znepříjemnit život.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky