pondělí 28. září 2015

Tykev druhy

U nás se prakticky využívá jen jako nejvhodnější podnož k roubování skleníkových okurek. Její kořenový systém je totiž podstatně odolnější k půdním patogenům než kořeny okurek. Charakteristická je svými černými semeny.


Dýně – druhy, pěstování, účinky a recepty Jednou z nejmódnějších zelenin, které je vyhledávaná v obchodech i pěstovaná na zahradách, je dýně. Vyskytuje se v nejroztodivnějších druzích, z nichž je velká část jedlá.

Má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužniny, řadí se tak nejekonomičtější druhy , protože většinu z plodu tvoří dužnina, nikoliv semena. Všechny druhy tohoto rodu jsou bujně rostoucí, jednoleté rostliny. Tvoří až několik metrů dlouhé poléhavé výhony s. Tykev pochází ze střední Ameriky. Mezi druhy tykve velkoplodé a tykve obecné existuje obrovská odrůdová rozmanitost. Ta se projevuje nejen v barevných a tvarových rozdílech plodů, ale také v jejich odlišných chuťových vlastnostech.


Tady je srovnání šesti odrů které jsem letos pěstoval. Bezslupké tykve (C. pepo) – odrůda ‘Apetit’.

Jejich název je odvozen od „nahého“ semene, které nemá pevnou slupku osemení. Původ a druhy tykví Tykví je popsáno téměř druhů a pocházejí z oblasti Střední a Jižní Ameriky. Cuketa se používá především v kuchyni, a to na velkou spoustu způsobů.


V českých kuchyních se objevila v 80. Důvodem k rychlému rozšíření bylo tehdy snadné a. Má výbornou afinitu s většinou pěstovaných odrůd. Původní tykev obecná však má svůj domov ve Střední Americe. Její stonek je hranatý, stejně tak je hranatá nezduřená stopka přisedlá k plodu. Tykve se u nás pěstují už hodně dlouho a postupně přibývají nové druhy.


V posledních letech získává oblibu tykev Hokkaido, kterou není na rozdíl od. Dá se proto pěstovat jen na jihu Evropy, s výjimkou několika málo odrů které je možné pěstovat i ve střední Evropě. Oranžová dužina je velmi silná. Dýně byla ještě poměrně nedávno plodinou, která musela o přízeň pěstitelů bojovat. Ovšem podobný osud má třeba další tykev – cuketa.


Díky svému hruškovitému tvaru je tahle tykev naprosto nezaměnitelná. Před tepelnou úpravou je potřeba ji oloupat, semínka jsou ale jen v malé části, a.

Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Muškátová tykev (Cucurbita moschata) je zajímavá hruškovitým tvarem. Známá je například odrůda Butternut, které se říká „máslová tykev“.


Plody jsou na povrchu béžové a dužnina je jasně oranžová a velmi lahodná. Chcete-li se o Jednohubky ty nejjednodušší a přitom nejlepší, co znám top. Pokud však necháme cuketu na záhoně plně dozrát, můžeme ji také uskladnit přes zimu.


Ale již ztrácí svou křehkost a chuť. Dužnina bývá krémově zabarvená a má vysoký obsah cukru a beta-karotenu. Na celém světě je popsáno několik desítek druhů tykví a ne všechny jsou jedlé, ale nejčastěji se pěstuje pouhých. Vypěstujte si na zahradě různé druhy brusnic.


Semena květin - pokud je ve skupině více druhů (astra, slunečnice), pak jsou druhy řazeny od nejnižších druhů k nejvyšším.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky