středa 14. března 2018

Kalísie vonná

Rostlina má natolik zajímavé a široké spektrum léčivosti, že se dá využít k léčení téměř všech nemocí v relativně dobré účinnosti. Přeji v léčbě, pokud k ní přistoupíte tímto způsobem, mnoho zdaru. Pokud bychom chtěli zmínit rostliny, které se mohou pyšnit svými léčivými vlastnostmi, kalisie vonná by mezi ně bezpochyby patřila.


Pro rostlinu se užívá také téměř pohádkové označení: zlatý vlas. Tato bylina oprávněně zvaná zázračnou, byla proslavena hlavně lidovým.

Léčebné účinky Jedná se o velmi silnou léčivou rostlinu a její užívání je vhodné konzultovat s lékařem. V tropech roste ve stínu vysokých dřevin. Miluje vláhu, teplo a nepřímé sluneční světlo. Z minerálních látek pak bór, měď, selen a hlavně železo.


Je to rostlinka snad na všechno. Například na jakékoliv záněty ledvin, močáku, plic a prostě všeho, výborná při rakovině všech. Podáváme formou ODVARU – dcl 3x denně minut před jídlem.


Na noc můlžeme na štítnici přikládat obklad z odvaru (tkaninu namočenou do odvaru).

Pěstování kalísie vonné, množení a její použití ve videonávodu Telereceptáře. Pěstuje se také jako pokojovka nebo kbelíková rostlina. Z dalších okrasných druhů je pěstována zejména nízce plazivá kalisie plazivá a sukulentní druh Callisia navicularis. Tu prichádzame k najväčšej zaujímavosti kalisie.


Listy urežte, ale pred použitím ich dajte opláchnuté do mikroténového vrecka aspoň na týždne do chladničky. Práve takto sa vytvoria biogénne stimulátory, ktoré majú silnejšie účinky na naše telo. Listy a oddenky obsahují notnou dávku důležitých vitamínů, které vaše tělo nezbytně potřebuje. Domovinou této zajímavé rostliny jsou tropické a subtropické pralesy.


Opojná vůně připomíná vůni hyacintů. Kalísie vonná je zázračnou a všestrannou bylinou. Velkou popularitu mezi pěstiteli i mezi příznivci “zelené lékárny” získala v poslední době rostlina dříve v našich podmínkách ne tak známá – kalisie voňavá, někdy také nazývaná kalise vonná nebo zlatý vlas.


Protože kalisie vonná prostě v tropech ve stínu vysokých dřevin, má ráda polostín, teplo, dostatek vláhy a nepřímé sluneční světlo. Rostlina se využívá pro léčení, když vyroste na oddencích nejméně kolének a tyto se zbarví do. Kalisie vonná: Léčebné účinky Napsal jezzina 28.


Jedná se ostatně o rostlinu mající domovinu ve Střední a Jižní Americe. Najdeme ji ale také v Tichomoří anebo v Austrálii.

U nás se jedná o čistě pokojovou rostlinu, která se pěstuje v teplých podmínkách. Teplota by se neměla dostávat pod stupňů Celsia. Je označována jako biogenní stimulátor.


Obsahuje: flavonoidy quercetin a kaempferol, fytosteroly, kyselinu g-linolenová, vitaminy skupiny B, vitamin C, PP, minerální látky, kalcium, železo, chrom, bor, měď a selen. Od jara do podzimu je možno ji pěstovat na zahradě, zálivka přiměřená. Centrum bylin nabízí velký výběr léčivých bylinek z celého světa - bylinné čaje, bylinné kapky, bylinné kapsle, rostlinné oleje, přírodní kosmetiku. Jedná se pouze o to, co zvolíme, bude-li to vodný odvar nebo lihovou výluh. Přírodní bylinný extrakt z nadzemních oddenků (kolínek) a listů kalísie vonné.


V dnešní době se provádějí nejrůznější výzkumy pro ověření jejích léčebných vlastností. Proto rostlina miluje vláhu a teplo. U nás se pěstuje jako pokojová rostlina , tudíž ji můžete v klidu pěstovat doma.


Tato rostlina má významné léčivé vlastnosti, stimuluje imunitní systém, povzbudivé působí na ochranné buňky–zabijáky a velmi pomáhá organismu proti škodlivým mikroorganismům. Toto video mluví za vše: Video. Callisia fragrans je u nás bohužel velmi málo známou pokojovou, ale i léčivou rostlinou. Zdroj: Receptář prima nápadů. Shora: bazalka posvátná (horní dva květináče), kalísie vonná , brahmi, rýmovník.


Pěstují se jako léčivé pokojovky, ale na léto je vyhodím před barák.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky