středa 16. září 2015

Jak připravit chia semínka

Mezi takzvané superpotraviny patří chia semínka. Poskytnou tělu prospěšné mastné kyseliny, vitaminy, minerální látky a vlákninu. Příprava je velice jednoduchá a chia semínka se.


Kdyby se dávala nějaká ocenění za nejprodávanější produkt zdravé výživy, zřejmě by se tehdy stala jasným vítězem. Nejde přitom o žádnou novinku.

Superpotravinou , tedy téměř komplexní potravinou díky vysokému obsahu minerálních látek (vápníku, křemíku, draslíku, železa atd.). Prostě chia smícháte s džusem nebo vodou a pak vypijete. Semínka rostliny šalvěje hispánské jsou totiž bohatým zdrojem vitamínů, vápníku, boru, omega-mastných kyselin, antioxidantů, vlákniny a dalších látek. Protože je můžete snadno přidat k uvařeným jídlům a samy o sobě nemají výraznou chuť, můžete s nimi vylepšit téměř každý pokrm.


V tomto článku se dozvíte, jak můžete tato semínka jíst, ať už schovaná v jídle, nebo například přidaná do pudinků a ovocných šťáv. Chia seeds nielen na raňajky. Semínka chia nasypte do vody (mléka) a nechte několik minut odstát.


Poté přidejte proteinový prášek a promíchejte.

Váš proteinový nápoj je připraven ke konzumaci. Podle chuti můžete přidat banán či jiné ovoce a vše dohromady rozmixovat. Pokud si lámete hlavu s tím, jak zdravě a zároveň chutně připravit pohoštění pro návštěvy, vyzkoušejte následující recept.


Semínkové crackery chutnají skvěle samotné, ale můžete je doplnit jakýmkoli dipem – naším favoritem je avokádový. Gel pak získáte smícháním dílu semínek na dílů vody (ovocné šťávy nebo mléka), nechte až minut odstát. Tipy na recepty s použitím CHIA semínek.


Jsou nástupci lněných semínek, v podstatě by se dalo říci, že i lepší náhradou. Tato semínka mohou být uložena na suchém místě po dobu 4-let, aniž by ztratily svou vůni, chuť nebo nutriční hodnotu. Výběr chia semínek – chia semínka jsou ve dvou variantách, černá a bílá semínka.


Dělám, že jím zdravě, přitom se cpu čokoládou. Máčet semínka a oříšky můžete kdykoliv, když je chcete použít – na pomazánky, dresinky, rostlinné sýry, jogurty a mléka, na posyp kaše, hlavních jídel, salátů nebo jen tak na zobání aj. Pokud je chcete mleté, stačí je po namočení rozdrtit v mixéru nebo je zavřít do pytlíku a rozdrtit paličkou na maso.


V kuchyni mají široké použití díky schopnosti vázat na sebe tekutinu – smícháním s tekutinou vznikne chia gel, který použijete při přípravě pudinku, marmelády, koktejlů a kaší. Mají lehce oříškovou chuť. Abyste z chia semínek měli pouze pozitivní přínos a vyvarovali se nepříznivých účinků, je třeba dbát nejen na správné dávkování, ale i správné užívání.


Je potřeba je však upravit tak, aby je tělo dokázalo co nejlépe vstřebat a využít.

Skvělým způsobem je právě přípravit si recept na chia puding. Maximální doporučené množství semínek na den je g. Tuto směs nechte odstát až minut, aby se vytvořila pologelovitá hmota. Druhý den smíchejte kvásek s nabobtnalými surovinami a špaldovou jemně mletou moukou, solí, sirupem či medem a 1ml vlažné vody. Tento gel můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici, kde vám vydrží přibližně deset dní.


Když chia semínka necháte naklíčit do délky asi jednoho centimetru, budou jejich nutriční charakteristiky ještě lepší. Recept – chia nanuk jahodový. Potřebujete: 3ml plnotučné mléko (kravské), g chia semínek, menší nebo půl banánu, ks jahody a fo. Kdysi dávno byla samozřejmou součástí jídelníčku Aztéků. Jedna z těch vůbec nejcennějších je kyselina alfa-linoleová ( zkráceně takzvaná ALA ). Jak naklíčit chia semínka.


Tato látka je naprosto nezbytná pro správné fungování lidského těla, přičemž její hlavní přínosy spočívají v oblasti kardiovaskulární a autoimunitní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky