pondělí 30. září 2019

Plíseň bramborová ochrana

Plíseň bramborová napadá hlízy ve vegetaci. K infekci hlíz však může dojít i při sklizni, kdy se dostanou do styku poškozené hlízy a napadená nať nebo silně kontaminovaná půda. To se stává obvykle jen při časných sklizních porostů s výskytem plísně v nati, kde nebyla nať desikována nebo mechanicky včas zničena.


Za příznivých podmínek dokáže během několika dnů sežehnout celý porost rajčat či brambor. Jako by se vám přes zahradu přehnal požár. Za vlhka se na spodní straně vytvoří bělavé.

CHAMPION WP 3xg - bramborová plíseň Skladem (ks) Značka: LOVELA Terezín s. Záruka: Kontaktní fungicidní a baktericidní přípravek ve formě dispergovatelného prášku šedozelené barvy k ochraně rostlin proti houbovým a bakteriálním chorobám a ochraně květů meruněk proti mrazu. Bohužel plíseň bramborová napadá také plody, což je zejména u rajčat nemilé. Je popisováno, že v chladných a vlhkých letech může způsobit snížení sklizně plodů až o. Ochrana: První ošetření se provádí obvykle v polovině června.


Je vhodné střídat přípravky. Ochrana brambor mořením zname- ná nejen zvýšení výnosu,. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem k ochraně brambor , rajčat, cibule, okurek a révy vinné proti plísním.

Dostupnost: Objednáno (ks). Criterium kg - plíseň bramborová. Původců těchto onemocnění je několik druhů, mezi nejrozšířenější patří například plíseň šedá, v našich zeměpisných šířkách je pak největším nepřítelem pěstitelů rajčat plíseň bramborová. Skvrny postupně hnědnou,zasychají a objevují se i na řapících nebo stoncích.


Prvního příznaku, kterého si všimneme, jsou šedozelené vodnaté skvrny na okrajích a špičkách listů, skvrny postupně hnědnou a mohou se objevit i na řapících a stoncích. Na listech rajčat se objeví hnědé skvrny, listy postupně. Destrukcí natě způsobuje ztráty na výnosech a napadá také hlízy, které podléhají hnilobě již na poli nebo během skladování. Způsobené škody mohou dosahovat i desítek procent a jsou dány průběhem povětrnostních podmínek a odolností odrůdy. Choroba se vyskytuje ve všech pěstitelských oblastech a její šíření má epidemický charakter, zejména ve vlhkých letech.


Jedná se o nejnebezpečnější chorobu rajčat. Použít postřik v době, kdy už dojde k rozvoji choroby, není příliš účinné. Dvojitá ochrana – proti Phytophtora i Alternaria spp.


Rozvoj plísně bramborové na rajčatech usnadňuje hustá výsadba rajčat, protože se mezi rostlinami udržuje hodně vlhka. Největším strašákem těchto plodin, zejména při dozrávání, je plíseň bramborová (Phytophthora infestans) na rajčatech nebo septoriová skvrnitost rajčete (Septoria lycopersici) a plíseň okurková na okurkách. Na plodech vznikají hnědé a černé skvrny.


K likvidaci se využívají především fungicidy. Chemická ochrana S ošetřováním je většinou vhodné začít preventivně, t. V průběhu sklizně je vhodnější používat přípravky s kratší ochrannou lhůtou.

Vzhledem k biologickému principu účinku nelze přípravkem rostliny předávkovat, proto se nemusíte bát při použití většího množství přípravku, než je doporučeno v tabluce pod tímto textem. Přípravek nenapadá samotné rostliny, ale pouze plíseň na nich. Podle povětrnostních podmínek a závlahovému režimu, dochází u raných brambor k prvním infekcím v poslední dekádě června a počátkem července. Paní Dušková radí jak na plíseň bramborovou a slimáky u rajčat. Na hubení slimáků lze použít požerovou návnadu v granulích.


Proti plísni bramborové, ale i se. Aplikujte podle signalizace nebo při ohrožení porostu. Napadá především rajčata. V letošním roce bohužel ohlašují agronomové zvýšený výskyt tohoto houbového onemocnění. Poznáme ji podle tmavozelených vodnatých skvrn na starších listech.


Zespodu bývají pokryté je. Brambory, choroby brambor, škůdci, ochrana , mandelinka bramborová , slimáci, plíseň bramboru, černání stonku, měkká hniloba hlíz. Kuprikol je postřikovým fungicidem dodávaným ve formě smáčitelného prášku.


Je to patogen sice blízký známějším druhům, jako jsou plíseň bramborová nebo plíseň okurková, ale způsobem života má nejblíže k plísni slunečnicové. Rajčata a okurky ve skleníku i na poli nejčastěji napadá plíseň bramborová. I zde platí pravidlo – zasáhnout včas!


Jednou z těch nejzhoubnějších je plíseň bramborová , kterou způsobuje houba Phytophthora infestans. Jak její název napovídá, napadá brambory, ale také rajčata či okurky. Dokáže hravě znehodnotit celou úrodu, pokud není její rozšíření podchyceno už v zárodku.


Nepadá totiž jen plody, ale vrhá se i na listy a postupně zlikviduje celou rostlinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky