úterý 10. září 2019

Keříčková rajčata zaštipování

Kratičký návo jak by mělo probíhat zaštipování rajčat. Postup jak pečovat o rajčata v době růstu, tak abychom dosáhli větší úrody. Vylamováním postranních výhonků podporujeme časné kvetení, udržujeme řidší porost. Tato rajčata někdy nazýváme indeterminantní, právě pro skutečnost, že hlavní stonek dál roste i po nasazení květů.


Naopak u rajčat keříčkových , která se většinou pěstují ve volné půdě nebo v nádobách na balkonech či terasách, není vylamování nutné. Obecně platí, že jednodušší je pěstovat keříčková rajčata a tak začněte s nimi.

Až zasadíte sazenice do země, nezapomeňte na jejich oporu. Tu do země přidejte v době sázení, abyste později neporušili kořeny rostliny. Domácí rajčata se svou chutí těm z obchodů nemůžou rovnat.


A ať již rajčata pěstujete ve velkém, nebo jen na chuť např. Na zaštipování je právě v červnu a červenci ten správný čas. Nejvíce těchto účinných látek obsahují zralé plody z rostlin vypěstovaných na slunných záhonech, a zároveň jsou také nejchutnější.


Konzumace rajčat podporuje chuť k jídlu, činnost jater a ledvin a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Stále oblíbenou odrůdou jsou klasické Stupické polní rané a široký výběr hybridů F například Toro, Tipo, Start, Tornádo nebo takzvané biftekové rajče s masitými velkými plody Beefmaster. Ano, kde rajčata pěstuje je teplé a větrné počasí.

Je to prostě alternativa. Letos se tam chystám na tu prohlídku jeho polí tak sem potom o tom pro zájemce něco napíšu. Návod jak správně keříčková rajčata pěstovat naleznete zde. Zaštipování rajčat Ač se nám povětšinou nechce rajčata musíme určitě zaštipovat.


Zarazila mě věta, že se vyštípují většinou před zálivkou, což považuji za nesmysl! Balkonová rajčata potřebují sucho a teplo Nejdůležitějším kritériem pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je volba místa. Tyčková rajčata vysazujeme do řad vzdálených asi m, na vzdálenost – cm. Jak se pěstují keříčková rajčata ? Poprvé jsem si vypěstoval sazenice keříčkových cherry rajčat. Dělejte to rukou, při seřezávání nebo zaštipování nůžkami by mohlo snadno dojít k přenosu různých nemocí z jedné rostliny na druhou.


Keříková rajčata není obvykle potřeba vylamovat, protože mají ukončený růst a boční výhony rostou rovnoměrně do všech stran. Pěstování v květináčích a truhlících se využívá na balkonech a okenních parapetech a je vhodné pro drobnoplodé odrůdy typu cherry, které mají nízký vzrůst. Keříčková a převislí rajčata není nutné vyvazovat ani vyštipovat.


Mám keříčkové Šejky, plody jsou daleko větší než slepičí vejce. Důležité je podívat se pořádně na rostlinu. Patří mezi ně bezesporu také zaštipování rajčat. Pokud si nejste jisti, jakým způsobem tak činit, určitě vám přijde k duhu několik velmi dobře mířených ra jež vám nabídneme. Samozřejmě bude součástí tohoto textu také video,.


Tyčkové odrůdy se vyznačují stále pokračujícím růstem hlavního výhonku.

Při pěstování vyžadují oporu a vyštipování bočních výrůstků. Rajčata dělíme na dva základní druhy. Protože potřebují větší prostor, sází se hlavně na zahradě nebo ve sklenících.


Determinantní neboli keříčková rajčata nepotřebují prořezávání (nebo zaštipování v tomto případě). Jsou geneticky naprogramována k tomu, aby dosáhla rozumné výšky, vyprodukovala vlnu plodů během dvou týdnů, a pak zašla. Jejich výhodou je, že se mohou nechat růst bez jakýchkoli zásahů. Spon při výsadbě keříčkových rajčat bývá 70x50cm. Prospěšným faktorem k udržení dobrého zdravotního stavu je polostinné stanoviště, protože plné sluníčko by rostliny nehezky popálilo.


Zcela nevhodné je pěstování v místech, kde je průvan a vysoká vlhkost vzduchu. Nejlepší způsob dle odborníka. Plody dozrávají do žíhané zeleno - žluté barvy, dužina je rovněž zelená.


Doba zrání přibližně dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky