pondělí 23. září 2019

Molice rostlina

Vyskytuje se v subsaharské Africe, na Madagaskaru, v jižní Asii a na ostrovech Pacifiku. Charakteristickými znaky jsou výška okolo jednoho metru, lodyha s čtvercovým průřezem, oválné zoubkované listy a bleděmodrá nebo nafialovělá barva květů. Rozeznává se až tři sta padesát druhů.


Pěstování rýmovníku, molice. Jako pravá tropická rostlina vydrží rýmovník (kubánské oregano) po celý rok na okenním parapetu, proto je pro bytové zahradničení zvláště atraktivní.

Současně nemá rád ostré polední slunce. Také se jí říká kostelní kvítko, neboli kadidlo, a také molice , pro svoji vůni, kterou odpuzuje komáry a hmyz. I přesto, že má nenápadné bílé nebo růžové květy, které se objevují na rostlině v období mezi srpnem a září, je tato rostlina spíše okrasná listem, listy jsou zelené, vejčitého tvaru a okraje jsou bílé a pilovité. Molice Rýmovník je vhodná pokojová rostlina zvláště do ložnic a dětských pokojů, hodí se i jako doplňková zeleň do truhlíků a závěsných košů. Molice (Aleyrodidae) silně poškozují rostliny tím způsobem, že je sají a přenášejí až různých virů.


Jejich tělo je žlutavé, je pokryto bílými. Hubí i hmyz, který je nezasažen přípravkem.

Zbavíte se tedy hmyzu obklopující celou rostlinu. Na molice skutecne existuji jiz popsane pripravky. Pred par lety jsem vetsinu vyzkousela- byl to dlouhodoby, ale marny boj! Nakonec bylo nutno vsechny rostliny vyhodit- mnozi se dabelsky rychle! Dnes velmi prohlizim rostliny, neb molice , dle mych zkusenosti, nelze ani pri prepeclivem postupu uspesne zlikvidovat.


Celá rostlina následkem poškozování postupně uvadá. Tato taxonomická skupina patřila dříve do řádu stejnokřídlí , dnes je řazena do řádu polokřídlí ( Hemiptera ). Molice skleníková přenáší viry napadající rajčata rovněž. Ochrana rostlin Editovat Chemické ošetření již napadené rostliny lze provést celou řadou účinných látek, kontaktních nebo systémově působících. Nejlépe se jí daří na slunném až polostinném stanovišti. Narazíte na něj pod označením mexický nebo řecký eukalypt, kubánské oregano, mou molice.


Rýmovník velmi příjemně voní, pěstuje se jako pokojová rostlina nebo přenosná venkovní. Rostlina patří do čeledi hluchavkovitých. Odpuzuje hmyz a její účinky uplatníte pokud máte doma alergika.


Dělají se tam světlejší skvrny se žlutavými tečkami uprostře listy světlají, nabývají stříbrného zbarvení, později rezavě hnědnou a usychají. Mám vyzkoušené, že tento přípravek vydrží účinný i několik měsíců naředěný dle návodu, takže jej mám stále k dispozici.

Molice prý nemají rády vlhko, sprchou se jich aspoń část vždycky spláchne včetně části vajíček. Vždycky jsem kytky postříkala mospilanem (důkladně, do mokra) a za dva dny pak rostliny osprchovala. Do dvou týdnů byl pokoj. Je velice nenáročná, za dostatek světla a mírnou zálivku se vám odvděčí hned několikanásobně.


Plectranthus, které u nás říkáme rýmovník, molice nebo také mexický eukalypt. Molice Forsterova (moud Forsterův) Molice Forsterova je rostlina, která se nazývá též moud Forsterův či kadidlový keř. Zde je molice Forsterova.


Molice sají na rubech listů a vylučují lepkavé výkaly. Molice jsou drobný, bílý okřídlený hmyz, který je podobný. Pokud je rostlina ve stresu, úroda bude nižší, protože se hostitel musí vypořádat se škůdcem.


Molice se totiž živí rostlinnými šťávami a tím je oslabují. To je priorita,“ uvedl Martin Danzer, vedoucí pobočky firmy Arboeko ve Smržicích. Firma se zabývá pěstováním a dodáváním okrasných a ovocných dřevin.


Pokud chcete, aby byly nové rostliny košaté, musíte mladé výhonky zaštipovat. Rovněž je dobré zvýšit pokojovou teplotu na °C. Molice a ochrana proti nipěstování rostlin je taková menší válka se všemi možnými škůdci.


Pojďme se zamyslet nad jedním z řady škůdců, které. Ať už se jedná o svilušky, molice , mšice, třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Následkem toho rostlinám schnou listy a může uhynout i rostlina celá. Listy molice při doteku vydávají kostelní vůni (také se jí říká kadidlový keř) a má schopnost odpuzovat například moly nebo komáry. Ukázka textu z knihy Balkon a terasa Nakladatelství Svoj.


Molice je hmyz o velikost mm, žlutavé barvy, jehož křídla jsou pokryta bílými voskovými šupinkami. Dospělci i nymfy škodí sáním na spodní straně listu, kde také můžeme najít vajíčka molic, která mají černou barvu. Nejvíce se jim líbí ve sklenících či fóliovnících.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky