pondělí 16. září 2019

Druhy boruvek

Autor: Thinkstockphotos. Toto ovoce patří mezi relativně nové druhy na našich zahradách. Botanicky se neřadí mezi borůvky, ale jeho plody se jim velmi. Borůvky patří mezi nejlahodnější a nejzdravější druhy ovoce na světě.


Plané borůvky z lesů nestačí pokrýt obrovský zájem. Z těchto nenáročných keřů sklidíte velké množství lahodných plodů, které můžete přímo konzumovat, zamrazit je, nasušit nebo dále zpracovávat. Dále se mezi borůvky zařazuje Amelanchierova borůvka – tedy muchovník a například zimolez kamčatský, který však botanicky s borůvkou nemá nic společného, přesto se však považuje za jeden z druhů borůvek.


Podle doby sklizně je rozdělujeme na rané, středně rané a pozdní. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého ( Amelanchier alnifolia ). Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Ot: C htěla by se zeptat na radu spíš na příčinu. Letos jsme se dočkaly první urody boruvek zakoupili jsme je asi pře třemi lety v Hornbachu ,ale ted při dozrávání nám část plodů uplně scvrkla a uschla. Hnojily jsme je po odkvětu a zálivku také maji dostatečnou a dalších dvou keřu to neudělalo nevíte čím to může být?


Predovsetkym su to uplne odlisne rastlinne druhy. U vsetkych tusim okrem Muchovnikov (ruku do ohna za to nedam) sa odporuca vysadzanie po dvoch rastlinach, lebo pri vzajomnom opeleni sa dosahuje vacsich plodov a tym padom aj urody. Druhy nízkých borůvek Northblue – keře dorůstají do výšky. Jsou různé názvy, které označují jeden a ten samý druh. Taky patříte mezi milovníky borůvek ? A víte, že si některé druhy těchto bobulek můžeme.


Velké modré plody jsou sladkou odměnou každého. Kanadské borůvky - keřík se sladkými plody, který již patří na každou zahrádku, či okrasnou zahradu. Hortblue Poppins – raná, plody ve středně velkých hroznech zrají již od druhé poloviny června postupně až do srpna. Jsou menší, podobné lesním borůvkám vzhledem i chutí, jsou pevné, sladké a šťavnaté.


Vysoce úrodná odrůda, plody mají tmavě modrou barvu. Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Plody sladké, aromatické, větší velikost. Tato borůvka dozrává na přelomu července a srpna.


Druhy a odrůdy Dobrým kultivarem kanadské borůvky je Bluecrop , které dozrávané uprostřed sezony, kultivar Bluetta je raný, Coville zas pozdní. A co se týká chuti, kultivar Herbert nemá chybu. Americké borůvky vznikly v USA šlechtěním dr.


Tyto borůvky tedy nesprávně nazýváme kanadské, ale. Možná vás ale překvapí, jak rozmanité druhy karafiátů si můžete vypěstovat na svých zahradách i balkónech. Karafiáty jsou na pěstování velmi nenáročné, a tak potěší i začátečníky. Jsou tedy vhodné jako doplněk pro včely.


Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) je léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, která je známá pod lidovým názvem borůvka, její. Kamčatské jsou starší přesazené předloni a loni plodily v květnu a byly fajn na zpestření kaše nebo pudingu. Borůvky obsahují více antioxidantů než ostatní druhy ovoce. Druhy medoviny Zdravotní účinky Recept na výrobu medoviny Obsah alkoholu v medovině Medovina Elisa Horká a studená medovina Prodej medoviny od včelaře Medovina Napsal: Vinš M. V lese sbíráte borůvky odrůdy brusnice.


Nepokoušejte se keříky přesazovat, mají specifické požadavky a nikde jinde než v lese vám neporostou. Atraktivními a zároveň užitečnými společníky jsou pro tyto druhy také keříčkové kanadské borůvky či brusinky, které vás navíc potěší svými sladkými plody. Skvělou podzimní scenerii vytvoříte také pomocí nízkých aster a chryzantém. Hnojivo je vhodné pro všechny druhy borůvek a brusinek pěstovaných v nádobách i ve volné půdě, kde díky organické a minerální složce působí rychle a zároveň dlouhodobě až po dobu dní.


Hnojivo na brusinky a borůvky je vícesložkové a svým složením příznivě ovlivňuje vytváření humusu v půdě a tím zvyšuje její úrodnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky