úterý 31. prosince 2019

Rostliny do skalky

Osazování skalky rostlinami Nově založenou skalku osazujeme rostlinami až na jaře. Vysazovat začínáme v březnu a dubnu. Při použití hrnkových sazenic.


Do skalky i zídky Mydlice (Saponaria ocymoides) roste původně na slunných skalnatých a kamenitých místech Alp. Rostliny do skalky pro začátečníky Plaménka (Phlox subulata) – velmi snadné pěstování, nízká půdopokryvná rostlina, tvoří bohaté koberce drobných květů v mnoha odstínech růžové, bílé a fialové, různé druhy mají i lehce rozdílný tvar květů.

Do skalek se nejvíc hodí bohatě kvetoucí trvalky nízkého trsnatého nebo polštářovitého vzrůstu. Nevybírejte hned exotické rostliny a nespoléhejte se na to, že když skalničky pocházejí z hor, vydrží všechno. Pěstování často vyžaduje hodně znalostí a péče, proto je pro začínající skalničkáře nejlepší pořídit si otužilé rostliny.


Základní styly skalky ↑ Kamenné budovy rozdělit do několika základních stylů, se spoléhat na jejich vegetaci Japonský styl ↑ V japonském stylu se. Vpravo detail rostliny (Dionýsia) ze skalky v botanické zahradě v Utrechtu, jejíž celek je na následující fotografii. U takto skládané zídky se musí rostliny sázet do malých kapes - otvůrků, jaké jsou zřejmé vlevo a dole pod rostlinou. Nebo se musí sázet hned při stavbě, což je vždy obtížné, neboť stavět a ještě vybírat vhodné rostliny je už náročné pro mozek stavitele.


Sukulentní rostliny doma, na balkoně a ve skalce.

Mrazuvzdorný sukulent můžete vysadit do skalky, na balkon nebo do nádoby na terase. Teplomilné sukulenty zase ozdobí vnitřní jižní parapety, kde většina jiných rostlin v létě umírá horkem. Nejkrásnější na sukulentech je jejich nenáročnost na zálivku a následnou údržbu. Pěstování sukulentů zvládnou při dodržení základních zásad i laici. Ale jsou v něm i drobné zajímavé druhy vhodné do skalky.


Znáte Solidago multiradiata var. Adonis amurensis - hlaváček amurský - dominuje jarnímu kvítí v zahradě, zvláště v její hajní partii s rododendrony. Krásné a zdravé rostliny , pěkný trávník i osvěžující zátiší jsou snem každého majitele zahrady. Pro dokonalý požitek z procházky po soukromé zelené oáze i pro snadný přístup k záhonům jsou nezbytné správně navržené cesty, cestičky, terásky i schody. Světlý vápenec, dolomit nebo travertin pokrytý řasami, mechem nebo lišejníky vytváří vhodné prostředí pro.


Když rostliny rostou, jak by mělo, skalky opravené kameny a oblázky. Tento kámen zahrada vhodná pro ty, kteří mají rádi rozmanitost, bude její postupné změny potěšit majitele. Do skalky je možné umístit i jarní cibuloviny (tulipány, narcisy), které vám zkrášlí skalku v prvních jarních měsících, ovšem cibulky pak musíte na léto vyndat, aniž byste porušili ostatní rostliny. Zasaďte vybrané rostliny. Skalku nezapomeňte plít a rostliny udržovat v požadované výšce.


Vděčné rostliny na skalku jsou: Tařička zahradní (Aubrieta), Tařice skalní ( Allysum), Hvozdík Kartouzek a Sedmikráska.

Okázalý vzhled s nádechem do stříbrna a šeda nám zaručí vysazení okrasných tráv. Tyto druhy proto nyní již neuvádíme. Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Pokud se do budování skalky pouštíte poprvé, nečekejte, že hned ta první bude dokonalá.


Budování skalky je běh na velmi dlouhou trať. Věříme, že rady, které vám přinášíme, vám pomohou v začátcích. Pokud vás nádherný svět alpinek osloví, snadno pak najdete cestu k odborné literatuře či některému klubu skalničkářů. V přírodě velmi ohrožený a chráněný druh léčivé rostliny.


Medvědice roste jako stálezelený poléhavý keřík, kvetoucí brzo na jaře. Plody - červené bobule - dozrávají na podzim. Vyžaduje výživnou písčito-hlinitou půdu, propustnou, nejlépe s přídavkem rašeliny. Mrazuvzdornost do -45°C Léčivá část jsou na jaře sbírané, usušené listy z nichž se. A také rostliny vyskytující se v okolní přírodě.


Jaké květiny, trvalky a bylinky do venkovské zahrádky? Dnešní venkovská zahrada již nebývá nutně samozásobitelská, často však chceme zachovat a podpořit ducha venkova či statku. Rostliny se vysazují do základu tvořeného štěrkem, který je na povrchu doplněn většími kameny stejného nebo podobného druhu.


Základním předpokladem úspěšného pěstování rostlin ve štěrkovém poli je funkční drenážní vrstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky