středa 25. prosince 2019

Růže svraskalá pěstování

Ocet z růže se dříve používal jako lék proti bolestem hlavy, listy fungují jako mírné projímadlo a růžový olej je vysoce antiseptický, dělají se z něho parfémy. Okvětní plátky a šípky se pro svou barvu a vůni používají do potpourri směsí, ale dají se i přímo jíst, výborně ochutí různé obilné kaše a dezerty. Je vděčnou okrasnou dřevinou každé zahrady , vytvoří intimní atmosféru, půvabné pozadí či předěly. Sázíme ji ve skupinách, i jako pohlednou solitéru.


Je velmi žádaná mezi architekty, odolává většině růžových chorob, kvete od počátku léta do podzimu a je nenáročná na pěstování, navíc působí velmi dekorativně.

Pěstování : Je to nenáročná růže vhodná i do málo výživné, sušší a písčité půdy, není náročná ani na zálivku, nesmí být přemočená. Vyžaduje slunné místo případně polostín. Je poměrně velká a potřebuje dostatek prostoru. Plodová růže přináší půvab i užitek.


O blížícím se podzimu neslyšíme rádi, i když je to období plné vůní a barev. Je to také čas sklizně ovoce i dalších, netradičních plodů – třeba právě šípků, jež nabízí plodové růže. Plané růže na vaší zahradě.

Všechna ta nádherná poupata vykvétající do množství plátků snad všech barev duhy, která tolik obdivujeme na vyšlechtěných zahradních růžích,. Rosa rugosa, česky růže svraskalá , občas nazývána i růže japonská, pochází z Japonska a přímořské oblasti Dalekého východu. To díky svým jednoduchým květům, avšak o to krásnějším, velkým asi tak na šířku dlaně. Důvodů je mnoho, ale za všechny zdůrazním zejména naprosté zdraví a odolnost většině růžových chorob, naprostou nenáročnost pěstování a hlavně velmi dlouhé kvetení od začátku léta do začátku podzimu. Pochází z chladných částí východního Ruska, Asie, Kamčatky a Japonska.


Bohužel k pěstování sbírky perfektních hybridních růží musíte mít perfektní půdu, pravidelné zavlažování, postřiky, hnojiva, určité znalosti a spoustu času. Volně rostoucí živé ploty. Myslím si, že pomohlo přidání listu šalvěje na dno každé sklenice. Chutná znamenitě na chlebě s máslem nebo v jogurtu. Na západě USA není původní, ale zplanělá se tu místy šíří.


Dužnaté šípky nejsou vhodné na sušení. Dobře poslouží na svažitých pozemcích, k výsadbě živých plotů a dělicích pruhů, jako solitera nebo před vyšší keřové skupiny. Podobné účinky má většina historických odrůd růží, zejména růže stolistá (Rosa centifolia), damašská (Rosa damascena), ale také divoké růže , třeba růže šípková (Rosa canina) nebo svraskalá (Rosa rugosa). Pro svou jednoduchost působí v zahradách romanticky a hodí se zejména do venkovských zahrad.


Protože se odnožuje, může zpevnit svahovitý terén.

Původ této růže je mutace z odrůdy Brillant. Tato růže druhu Rugoza je naprosto zdravá a má výraznou omamnou vůni. Sazenice navrhujeme v období sucha zavlažovat.


Stejně dobře se uplatní i jako solitér anebo k osazování svahů, které potřebují zpevnit. Vzhledem k vysoké odolnosti vůči zasolení půd je možné ji vysazovat i na okrajích silnic. Pěstování: Návod k pěstování se s trochou nadsázky dá vyjádřit jako letos ji můžete zasadit a zbytek života na ni koukat. Hodí se ideálně do přírodních i všech ostatních zahra lze z ní vytvořit zajímavý živý plot.


Ani když je i kůra na výhonech trochu svraskalá, není ještě vše ztraceno. Růžové a Růžové květy rozkvetou od června do října. Listy mají zelenou barvu. Zelené listy na zimu opadávají před zimními měsíci.


Rostlina přečká zimní teploty do -°C. Po odkvětu tvoří velké šípky oranžovo-červené barvy. Dorůstá do výšky 1— 2cm. Výborně se hodí také do živých plotů. Starobylá růže svraskalá (Rosa rugosa) nás přesto svou jednoduchostí upoutá.


Husté, pichlavé, košaté, ale odolné keře prokazují na zahradě skvělé služby. Pochází z mořských pobřeží Dálného východu, Japonska, Číny a Korey. Pěstování a používání růží je doslova spojeno s vývojem a životem lidstva.


O tom svědčí nejstarší historické prameny i výsledky studia vývoje rostlin na naší planetě. Růžemi vítáme narození nového občana, kytici růží přinášíme při každém životním jubileu nebo pracovním úspěchu, růže nechybí ve svatebních. Růže provází člověka celý život.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky