pátek 6. prosince 2019

Množení rebarbory

Typická je její listová růžice s velkými listy, připomínajícími lopuch, která se obvykle rozprostírá na ploše kolem metru čtverečního. Květenství rebarbory jsou stejně jako rostlina sama nepřehlédnutelná: mají dva metry a objevují se od května do června. Také ještě v březnu, ale to už je pryč.


Hlavní je, vzpomenout si na podzim, že je třeba odkopnout kousek rebarbory. Já ji takto prošvihla už dva roky. Křehké šťavnaté nakyslé stonky rebarbory jsou oblíbenou pochoutkou nejen v marmeládách a chutney, ale také na koláčích nebo jako příloha k masům.


Zasadil jsem tento kousek na jiné místo a od té doby mám rebarbory dvě. Takže moje rada: Pořiďte si psa. Nejlepší je tvořit oddělky. Oddělek musí obsahovat alespoň jeden narašený výhon. Je ovšem lepší, když těch puků oddělíme víc.


Sklizeň můžeme provádět už následující rok. Množení Pěstují se rozličné vyšlechtěné odrůdy. Pro dostatečnou sklizeň, která by rostliny příliš neoslabila (část listů jim ponechat musíme) je dobré mít k dispozici 2–rostliny. Generativní množení spočívá ve výsevu semen, a to hned po jejich dozrání – v srpnu nebo v březnu až dubnu – na venkovní záhony.


Přestože spousta lidí ji považuje za ovoce, většina pramenů včetně pedie uvádí zeleninu. Původně to byl spíš plevel, k nám se dostala z Tibetu. Abyste si je mohli brzy dopřát, je právě teď vhodná doba rebarboru sázet nebo rozmnožovat. Listy rebarbory jsou jedovaté, konzumní částí jsou pouze řapíky. Jednotlivé odrůdy mají rozdílnou jemnost a barvu řapíků - od zelené přes žlutou až po intenzivně červenou.


Z rebarbory se přirozeně sklízejí pouze řapíky listů. Ze stejného důvodu je také dobré odstraňovat i vykvetlá květenství). Takto vydrží čerstvé tři až pět dní. Pokud chceme mít rebarboru po celý rok, nejlepší je řapíky zamrazit.


Po sklizni z rebarbory odstraníme zbytky poškozených listů, půdu kolem nakypříme a rostlinu pohnojíme třeba dobře uleželým kompostem. Rychlení rebarbory Navzdory tomu, že jde o velmi ranou plodinu, její sběr se dá ještě urychlit. Stačí, když začátkem března reveň přiklopíme otevřeným soudkem (bez dna i vrchu), který obložíme hlínou (lepší a hřejivější je hnůj). Rýchlenie rebarbory Napriek tomu, že ide o veľmi skorú plodinu, jej zber sa dá ešte urýchliť.


Stačí, ak začiatkom marca rastlinu priklopíme otvoreným súdkom (bez dna aj vrchu), ktorý obložíme hlinou (lepší a hrejivejší je hnoj). Plody“ rebarbory jsou listové řapíky, které se dají sklízet od poloviny dubna do konce června. Ostrým nožem řežeme vždy asi jen jednu třetinu čepelí, čímž zabráníme vysílení rostliny.


Chcete si upéct třeba rebarborový koláč z řapíků vlastní rebarbory ? Víte, které květy z vaší zahrady jsou jedlé? Vařit či zdobit připravované pokrmy, saláty, ale i sladkosti čerstvě utrženými květy, je nejen zábava a určitá výtvarná nadstavba, ale též kulinářský zážitek. Semínka rebarbory vyséváme do řad v jarních měsících, a to metr od sebe do půdy dobře propustné. Původem je rebarbora z Číny a Tibetu, v Evropě se pak pěstuje od 18. Rebarbora (reveň) patří mezi víceleté rostliny.


Zo stoniek rebarbory najprv odstráňte listy a olúpte z nej tvrdú šupku odspodu smerom nahor. Potom ju povarte s cukrom (môžete pridať aj škoricu a vanilku). Následne ju môžete použiť na buchty, koláče, či ako náplň do knedlíkov. S mätou vytvorí rebarbora výbornú limonádu.


Stonky rebarbory môžete aj zamraziť a následne si na koláči z nich pochutiť aj v zime. Semena špatně vzchází, lepší (a jistějsi) způsob je množení dělením trsů, nejlépe na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit a na jaře už byla v plném růstu. Pokud ji na zahradě už máme, je období od dubna do června časem její sklizně.


Do misek nasypeme výsevní substrát nebo agroperlit, navlhčíme jej, a na povrch rozmístíme semena, která zasypeme asi půlcentimetrovou vrstvou substrátu. U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Připravují se z nich mimo jiné moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče.


Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky