úterý 17. prosince 2019

Okurky škůdci

Přestože pěstování okurek je poměrně snadné, musíte počítat s celou řadou chorob a škůdců. Dejte si pozor hlavně na svilušky a plíseň okurkovou. Okurky mohou být infikovány především od počátku zaměkání.


Napadené plody se zbarvují mléčně až světle hnědě, hnijí a obvykle rychle usychají. Typická je octová vůně napadených plodů, kterou působí přemnožení a činnost octových bakterií a kvasinek.

K napadení dochází především za teplého (optimum 25–°C) a vlhkého počasí. Jedná se o drobné roztoče velikosti kolem mm, kteří sají na spodní straně listů. To se projevuje tak, že se na horní str. Pokud jako přílohu zvolíme bramboráčky nebo nějaký druh placek, dostaneme velmi chutný a lehký letní oběd. Virová mozaika okurky (Cucumber mosaic cucumovirus) Na okurce se objevují světlé a tmavozelené mozaiky, také deformace listů a plodů.


Virus se vyskytuje na více než 2druzích rostlin a je přenosný mšicemi. Galerie Okurky - jaké choroby a škůdci jim hrozí a jak se jim bránit Zavřít galerii. Největší fórum, prostředky proti škůdcům, poradna.

Videa, popis škůdce, řešení. Mšice jsou nejvážnějšími škůdci okurek hlavně proto, že se dokáží v krátkém čase kalamata-ně přemnožit a způsobit žloutnutí a opadávání listů. Najdeme ji na venkovních záhonech, ale hlavně ve sklenících a pařeništích, kde se rychle množí. Pro svůj vzhled si vysloužila lidové označení červený pavouček. Tetranychus urticae) – napadá okurky nejčastěji za suchého a horkého počasí.


Právě tam se totiž může rychle množit. Listy okurek ničí drobné, okem sotva viditelné larvy, které sají na jejich. Většina zahrádkářů pozná základní příznaky poškození plísní okurkovou, kdy na horní straně listů vznikají hranaté, světle zelené až žlutozelené skvrny ohraničené listovými žilkami. A okurky škůdcům a plísním, a zabránit askohitoz jednoduchý způsob: prostě vypleněny postele, včas hnojivo vyrobené kvalitativně připravila půdu pro výsadbu, dokonce odstranil odumřelé zbytky pádu, rozprášením se speciálními přípravky půdy. Je to mnohem efektivnější, aby se pokusili vyhnout se problémům, než je řešit.


První příznaky virové mozaiky okurek můžeme pozorovat zhruba u měsíc a půl starých rostlin. Na listech se začínají vytvářet zelenější nepravidelné skvrny, které po čase žloutnou. Vyplněním kolonky Přihlásit k odběru novinek udělujete dobrovolně souhlas se zpracováním svých osobních údajů ve smyslu zákona č. Jelikož se v našich podmínkách padlí začíná objevovat až ke konci léta,kdy už jsou okurky většinou sklizené, nemá tato choroba v polních porostech velký hospodářský význam. Větší škody může napáchat pouze ve sklenících, kde má ideální podmínky k životu.


Choroba se dá celkem lehce rozpoznat podle bílých skvrn na horní straně listu. Tyto skvrny se neustále.

Choroby a škůdci okurek Chorob a škůdců, které škodí na okurkách, je celá řada. Proto se zaměříme na ty, které se objevují nejčastěji, a na to, jak proti nim efektivně postupovat. Stejní škůdci mohou škodit i na paprikách. Pozor na dodržení ochranné lhůty!


Na tyto škůdce aplikujte některý z přípravků: Decis Al, Mospilan SP, Ninja, Plenum Vertimec EC – na svilušky a třásněnky. Určitě mnoho z vás zná ten pocit, kdy s láskou a péči pěstuje od semínka rostlinku, a poté jí začnou napadat a ochutnávat škůdci pokojových rostlin. Okurky a zvláště hadovky vyžadují málo kolísavé teploty, vyrovnanou relativní vlhkost kolem. Při vysokých vnějších teplotách se musí větrat a přistínit.


Plíseň okurková, padlí a vadnutí jsou nejdůležitější, virové choroby se při dobré agrotechnice nevyskytují. Lze bez pesticidů ubránit okurky před škůdci a chorobami? Svilušky, molice a mšice.


Na zahradě nejvíc ohrožují okurky mšice, klopušky a plíseň okurková. Skleníkové okurky mohou bohatě plodit od počátku léta až po podzimu. Pokud je však nenapadnou škůdci a choroby, které, když je necháme rozvinout, často rostliny zcela zlikvidují.


Jsou oblíbené obzvláště pro svou osvěžující chuť a nízký obsah kalorií, jsou tudíž i dobrým doplňkem stravy při redukčních dietách. Mají to pouze okurky z 1 a mají to jak Saladin tak Superstar. Rostliny se vyvyjely normálně, jako ostatní, akorát teď udělaly tohle. Omite a okurky rostly normálně dál. Letos jsme koupili znovu, ale ještě nestříkali.


Myslíte tedy, že máme raději preventivně postříkat? Jak říkám, zatím tam nic není, jak včera.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky