středa 18. prosince 2019

Brečtan popínavý

Břečťan popínavý se mimo generativní množení rozmnožuje vegetativně, zakořeněním nadzemních částí. Uměle je množen pomocí řízkování, ale řízkovány jsou častěji dužnaté, nikoliv vyzrálé (dřevité) výhony, nejlépe vrcholo. Rastlina je stále zelená, neopadavá, s nevýraznými kvetmi. Vytvára husté, zelené steny, je schopná aj popínať mreže a pergoly, jej doménou však zostáva murivo, na ktorom jej korienky perfektne držia.


Obľubuje skôr tieň alebo polotieň, miluje bohatú zálievku, na pôdu je nenáročná. Je veľmi rozšírený v tienistých lesoch, kde sa popína po kmeňoch stromov.

Používaná časť rastliny: Na kozmetické a liečebné účely sa používajú usušené staršie dlaňovito laločnaté listy. Dlhé konáre vyrastajú buď rodivými alebo sterilnými výhonkami, ktoré sa odlišujú tvarom listov. Všetky listy sú dlhostopkaté, lesklo zelené. V starých gréckych historických udalostiach sa stal brečtan symbolom slávy a brečtanom boli odmeňovali slávni filozofi, básnici a bojovníci, čo mu zabezpečovalo naisto popularitu medzi ľuďmi. Ak však máte na výber, tak určite preferujte miestnosti s trochu nižšou teplotou – chodba, schodisko a tak ďalej.


Ak máte odvahu môžete ho použiť na zakrytie celej fasády rodinného domu, čím sa vytvorí „biologické“ zateplenie, pretože súvislý porast chráni vonkajšie múry aj pred nepriaznivými vplyvmi počasia, najmä pred mrazom. Novinka Popínavá odroda vytvárajúca zo zeleno bielych netradičných listov krásne dvojfarebné steny. Popínavý brečtan si našiel svoje miesto v rodinách tým, že sa mladomanželom dával pri vstupe do manželstva na znak vernej trvalej lásky, aby boli aj oni vytrvalí vo svojom vzťahu, ako je vytrvalý brečtan vo svojom raste, dlhoveký vo svojom „plazivom živote a vždy zelený, teda aj mladomanželia majú byť vždy svieži a kreatívni vo svojich vzťahoch.

Používa sa na výrobu prípravkov proti čiernemu kašľu, pri spastických bronchitídach. Popis: Břečťan je rostlina, která působí zejména jako zakrývací a stínící rostlina. Kvety sú obojpohlavné, päťpočetné, žltozelené. Sú zoskupené do polguľovitých okolíkovitých súkvetí.


Vytrvalá, nenáročná vždyzelená rastlina plazivá, popínavá, až m dlhá liana s prísavnými korienkami. NASA pred niekoľkými rokmi publikovala. Pochádza z tropických oblastí, vzhľadom na citlivosť na mráz, sa u nás pestuje ako izbová rastlina. Dlhé výhonky pekne vyniknú aj voľne vysiace alebo.


Výhonky sa rýchlo šplhajú hore po vhodnej opore, na ktorú sa môžu prichytiť koreňmi, napríklad na valec z pletiva naplnený vlhkým machom, hrubší konár, machom obložená rúra. Z vyššie umiestnených črepníkov môžu cez okraj voľne padať dolu. Vhodný je aj na tvorbu „zelených sôch“. Dá sa viesť a tvarovať na drôtenú kostru.


Novinka Atraktívna popínavá odroda s tmavozelenými listami so svetlo zeleným žilovaním. Rastie v svetlých lesoch, na stromoch alebo skalách Európy. Listy mladých rastlín sú troj - až päťlaločné na kvitnúcich horných konárikoch podobné listom hrušky.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality.

Je to obľúbená popínavá rastlina a slúži v záhrade tiež ako účinná pôdokryvna rastlina. Táto rastlina vytvára okolíky žltozelených kvetov, ktoré sa objavujú od septembra do októbra. Brečtany majú dve odlišné štádia rastu. Ktoré požiadavky treba splniť, aby sa.


Araliaceae - aralkovité POPIS: Vytrvalý, plazivý nebo popínavý , až m dlouhý. Hedera helix - břečťan popínavý. Kvety má v pologuľovitých okolíkatých strapcoch. Kvitne v septembri až v októbri, niekedy ešte aj v polovici decembra, najskôr od 8. Potrebuje však dostatok svetla. Dospelé rastliny brečtanu popínavého kvitnú na jeseň, kedy kvitne málo iných rastlín.


Preto je brečtan popínavý dobrým zdrojom nektáru a peľu pre hmyz. Na kvitnúcich konároch má listy vajcovitého tvaru. NÁŠ TIP: Pre výber rastlín patriacich súčasne do viacerých kategórií podržte stlačenú klávesu Ctrl a kliknutiami myšou vyberte žiadané kategórie. Mali by byť vyzreté, nie však mäkké ani zdrevnatené. Znáša teploty do mínus stupňov.


Ideálna dĺžka je – cm. Pri nižších teplatách je brest potrebné schovať do nevykurovanej miestnosti, pivnica alebo zimná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky