čtvrtek 12. prosince 2019

Druhy jehličnanů

Přehled jehličnanů – druhy borovic a smrků a) Borovice lesní, sosna. A jaký druh či druhy se hodí pro vaši zahradu? Cypřišky patří k oblíbeným a stěžejním jehličnanům v zahradě. Většina botanických druhů jehličnanů, které nabízíme v našem zahradnictví, jako jsou jedle, smrky a borovice jsou vypěstované ze semen, což je důležité pro jejich budoucí růst.


Dosahuje do výšky kolem m. Nepříznivě se na nich rovněž projevuje celkové znečištění ovzduší (smog, exhaláty, prašnost atd.).

Dozvíte se, jaké druhy a kultivary si vybrat, aby odpovídaly velikosti a stylu. Pro stříhané ploty vybíráme odolnější druhy dřevin s hustým větvením a spíše menšími listy. Podle požadované výšky plotu lze doporučit níže. Jehličnaté stromy“ Zobrazuje se stránek z celkového počtu stránek v této kategorii.


Evoluci vývoje jehličnanů lze sledovat porovnáním nejstarších primitivních rostlin řádů cykasotvarých a jinanotvarých s mladšími borovicotvarými nebo s liánovcotvarými, které se již blíží v několika znacích k rostlinám krytosemenným. Některé druhy jehličnanů , například jedle, nesnesou znečištěný městský vzduch. Naopak jiným, například jalovcům, cypřiškům či tújím, zase nepřekáží.


Dbejme i na jejich nároky na světlo.

Pokud máme zahradu ve stínu, nekupujme světlomilné druhy. Všeobecně jehličnany reagují na nevhodné podmínky mnohem citlivěji než listnaté dřeviny. Krásu zahrady můžete podtrhnout vysazením okrasných jehličnanů. Aby k sobě ladily, je potřeba vybrat vhodné místo, druhy a kultivary a vhodně je zkombinovat.


Thuje Smaragd právem patří mezi nejvyhledávanější druhy thují. Tento druh roste velmi hustě a udržuje si svůj pyramidální tvar. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍThuje nejsou rostlinami náročnými na půdu.


Potřebují jen vlhčí, mírně kyselou půdu a slunce nebo polostín. Svět okrasných jehličnanů rozhodně nespočívá v řadě obligátních tují podél plotu. Zakrslé jehličnany se uplatní v okrasných výsadbách, na skalkách, jako půdopokryvné rostliny, osadit jimi můžete i trvale venkovní nádoby na zahradě i balkóně. Co vás čeká v příštím dílu. V dalším dílu tohoto seriálu se podíváme na pravidla pro výsadbu jehličnanů v okrasných zahradách.


Konečná cena může být navýšena v závislosti na velikosti jehličnanu. Nízk pomalu rostoucí jehličnan kulovitého tvaru. Vhondý do skalek či vřesovišť.


Zakrslé druhy jehličnanů jsou u nás velmi známé a oblíbené zejména do skalek, předzahrádek či obecně menších zahrad. Nidiformis je nadmíru elegantní keřík, který tvoří zploštěle polokulovitý tvar s hnízdovitou prohlubeninou uprostřed. Jehličí je drobné, středně až trávově zelené, nové přírůstky jsou.

Semena jehličnanů se vyvíjejí v ochranném vnějším plášti. Tento ochranný kužel se liší velikostí a časem dosažení zralosti. U některých jehličnanů se semena uvolňují při otevření kužele, u ostatních druhů se kužel rozpadá. Ptáci pomáhají semenům některých jehličnanů. Z pedie, otevřené encyklopedie.


Jump to navigation Jump to search. Modříny ( kat., str.) S. Trvalost a pravidelnost tvarů jehličnanů i. Nejvyhledávanější druhy jehličnanů Sekvojovec obrovský ( Sequoiadendron giganteum ) je cenná, dekorativní, poměrně rychle rostoucí dřevina. V Kalifornii, kde je doma, se dožívá několika set let, roste do stometrových výšek a ne nadarmo se jí říká mamutí strom. Abies alba Jedla bělokorá Jedle bělokorá je náš domací druh, který v dospělosti může dosahovat až do m výšky a 8-m šířky. Pěstování jehličnanů v nádobách se stává oblíbeným způsobem, jak si zvelebit jakékoliv obydlí.


V praxi se pro tyto účely využívají zejména pomalu rostoucí a zakrslé druhy jehličnanů. Jistě oceníte jejich nesporné estetické kvality, možnost velkého výběru z nejrůznějších druhů, odolnost, prostorovou nenáročnost a rovněž minimální nároky na péči. Znáš aspoň jednoho zástupce z každé skupiny?


Co víš o jehličnatých stromech? Které stromy patří do této skupiny? Obrovská druhová, tvarová a barevná škála jehličnanů umožňuje, že najdou uplatnění v každé zahradě.


Podmínky ochrany osobních údajů Zákonným důvodem zpracování Vašich osobních údajů je Váš souhlas dávaný tímto správci ve smyslu čl.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky