pondělí 16. prosince 2019

Sušení meduňky

Většinou suším před domem, na větru ve stínu - na několika bedničkách položený plotový dílec. Meduňka schne velmi rychle, do večera je hotovo, nadrceno a uklizeno. Nejšetrnější sušení je v ledničce, ale to nejde dělat ve velkém (a to ani ve velké lednici). Meduňku do osvěžujících nápojů lze doporučit i čerstvou a nebo její lihovodní extrakt či macerát v čisté lihovině značky například vodka, na Moravě samozřejmě slivovice.


Sběr, sušení, uskladnění: Meduňka se sbírá v červnu a červenci okolo 12. Ideální je sbírat především mladé vršky, které poskytují kvalitnější drogu než starší rostliny.

V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto je dobré vrhnout se na sběr v chladnějším počasí. Meduňka lékařská je oblíbená trvalka s charakteristickou citrónovou vůní. Pěstování meduňky není nikterak náročné. Sušení a sběr meduňky Z meduňky se sbírají listy a nať, a to v období června až září. Léčivé účinky Meduňky lékařské Usušenou meduňku využijeme k přípravě bylinného čaje, který má uklidňující účinky na nervovou soustavu, proto uklidňuje při nervovém vypětí, stresu, onemocnění a nespavosti.


Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.


Za teplého počasí byste měli okna otvírat a při dešti zavírat.

Dobrým místem k sušení bylinek je větraná kůlna, suchý přístřešek ve stínu či teplá půda. Dobře poslouží i dobrá trouba či sušárna. Nať meduňky sbíráme pouze v suchém počasí, nejlépe za chladného odpoledne, ještě před začátkem rozkvétání květů, neboť v době květu se již léčivé vlastnosti mění. Má příjemnou, trochu citronovou vůni a chuť velmi podobnou medu, podle níž také dostala pojmenování. Sušení na přímém slunci není vhodné u většiny bylin, velmi snadno se spálí, zčernají a ztratí svoje léčivé látky.


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Dobrý den, nemám žádné zkušenosti se sušením. Z tohoto důvodu jsem natrhanou meduňku dal do sušičky na nejnižší stupeň. Problém je v tom, že po.


Mladé listy meduňky se používají pro přípravu různých lékařských, potravinářských a kosmetických výrobků. Nejčastěji se z meduňky vyrábí čaj, který nejenže uklidňuje, ale také zklidňuje bušení srdce nebo pomáhá při pocitu strachu a úzkosti. Z meduňky se vyrábějí i uklidňující aromatické koupele a další kosmetika zaměřená na mastící se pleť a vlasy.


Pro dobré sušení je třeba zajistit v místnosti průvan. Při velmi pomalém sušení směs hnědne a znehodnocuje se. Kvalitně usušená meduňky má zelenou barvu s nádechem šedé, je charakteristická pálivou chutí a citronovým aroma.


Listy meduňky sbíráme za suchého a chladného počasí, nejlépe v odpoledních hodinách, dokud se květy neotevřou a obsah silic je nejvyšší. Sběr za slunných parných dní poměrně dost snižuje obsah silice vzhledem k její těkavosti. Nať sušíme asi třikrát do roka, když doroste výšky asi cm.

Sušíme ji ve svazečcích nebo v tenkých vrstvách. Rozmarýn, majoránka, bazalka nebo tymián. Podíváme se na to, jak je nejlépe.


Sušení meduňky provádme v tenké vrstvě a nejméně 1x denně meduňku obrátíme. Tajemství meduňky na spaní se skrývá v jejich skvělých účincích na celkové zklidnění organismu. Meduňka v první řadě ulevuje od stresu a napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podobně působí i na trávicí ústrojí. Ze směsi meduňky, lipového květu a majoránky se pak vyrábí čaj proti nespavosti.


Stav klidu a uvolnění dokáže navodit také meduňková koupel. Setkat se můžete také s meduňkovým polštářkem, který má navodit dobré spaní. Voňavá meduňka kvete na podzim. I během roku si její lístky ale můžete trhat a používat je dle svých vlastních potřeb.


Aby si meduňka ponechala svěže zelenou barvu a typickou citrónovou vůni, je třeba ji usušit co nejrychleji. Před květem je stačí pouze seříznout a usušit. Pokud můžeme, sušíme ji rozprostřenou na sušárně při teplotě do 35°C. Meduňkový sirup – Hrnek listů meduňky a hrnek cukru přidejte do hrnku vody, povařte asi minutu, než se cukr rozpustí, poté přikryjte a nechte minut odpočinout. Nakonec přeceďte lístky a sirup nechte uležet v lednici.


Skvěle se hodí k dochucení limoná ledových čajů nebo letních koktejlů. Dnes jsem ořezávala meduňku na sušení , zítra přijde na řadu výroba meduňkového sirupu. Sušení a uskladnění Meduňku můžeme sušit v malých svazečcích zavěšených na dobře větraném místě, kam nedopadají sluneční paprsky.


Po usušení je rozdrolíme, větvičky odstraníme a uskladníme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky