čtvrtek 14. listopadu 2019

Nemoci okurek

Přestože pěstování okurek je poměrně snadné, musíte počítat s celou řadou chorob a škůdců. Dejte si pozor hlavně na svilušky a plíseň okurkovou. Virová mozaika: Na okurce se objevují světlé a tmavozelené mozaiky, také deformace listů a plodů. Virus se vyskytuje na více než 2druzích rostlin a je přenosný mšicemi. Nemoci , choroby, škůdci okurek Virová mozaika - choroby okurek.


Ochrana před bakteriální skvrnitostí okurek.

Nemoci sazenic okurky, schopnévést k smrti rostlin. Vypadá to jako bílá vrstva na listí. Abyste se tomu vyhnuli, měli byste regulovat tok vlhkosti na zeleninové plodiny, alternativní rostliny vysazené na jednom místě.


Pozorováním těchto preventivních opatření je možné zachovat rostliny a zajistit vysoký výnos okurek. Choroby a škůdci okurek. V případě použití přípravku Previcur 6SL je třeba výsev provést do dnů po namoření.


Hospodářské ztráty nejsou velké, jelikož většina současných odrůd je k nemoci tolerantní. Kromě půdních pesticidů (např. účinná látka propamocarb – Previcur) je další možností roubování okurek na tykev fíkolistou, což ale není jednoduché.

Mšice, třásněnky a molice – ve skleníku se na přirozené nepřátele nemůžeme spoléhat, ke slovu musí přijít chemická ochrana. Velmi častá choroba, která často není odhalena je vadnutí dospělích rostlin. U těchto okurek je možné i napřed namořit naředěným Previcurem 6SL a následně na sucho Fundazolem WP. Rostliny vadnou v první fázy jen přechodné (při vyšších teplotách), v druhé fázy roztliny vadnou přes den, ale v noci se zase vzpamatují. Tyto nemoci se projevují za vegetace skvrnitostí, žloutnutím a odumíráním listů, na skladových hlízách oválnými.


Poruchy a nemoci muškátů a pelargónií Virózy muškátů Virózy se projevují nejrůznějšími tvarovými a barevnými anomáliemi listů (žloutnutí, kroužkovitost, deformace) a květů muškátů. Mezi nemoci paprik se řadí padání klíčních rostlin (Pythium debaryanum), hnědá skvrnitost paprik (Alternaria capsici), vadnutí (Fusarium oxysporum), mokrá hniloba (Bacillus capsici), bakteriální vadnut í (Pseudomonas solanaceacrum), plíseň šedá (Botrytis cinerea) a další. Proto se zaměříme na ty, které se objevují nejčastěji, a na to, jak. V našich podmínkách napadá plíseň okurková kromě všech druhů a typů okurek i cukrové melouny.


Napadené pletivo hnědne, zasychá a celé rostliny postupně hynou. Na listech hadovek se Mě tvoří fleky podobné jako plíseň,ale nejsem si jist jestli to plíseň je, protože jsem to dvakrát stříkal proti plísni okurkové. Bakteriální skvrnitost okurek Na listech se vyskytují hranaté, vodnaté skvrny ohraničené žilnatinou. Skvrny hnědnou a zasychají, takže dojde k vypadávání pletiva uvnitř listu.


Okurky, které se pnou po opoře, prospívají velmi dobře. Porost je vzdušný, a tudíž. Dříve vyrostou a nebudou náchylné na nemoci. Papriky potřebují pravidelnou zálivku.

Vhodným hnojivem na papriky je vyzrálý kompost, nevhodná jsou dusíkatá hnojiva. Autor: Thinkstockphotos. Mezi další škůdce patří také osenice ypsilonová, můra kapustová, můra zelná, kovolesklec jižní, černopáska bavlníková aj.


Pravděpodobně současnou nejúčinnější ochranou je roubování okurek na tykev fíkolistou. Původci nemoci číhají doslova všude. Houby ke svému životu potřebují teplo a vlhko.


Vlhko navíc způsobuje porušení kožní celistvosti a usnadní vstup infekce. Existuje léčba celková formou tablet a lokální antimykotická léčba mastmi. Je prokázáno, že nejúčinnější léčba plísně nehtové ploténky je kombinací obou forem léčby.


Zvláštní druh menších okurek se dá sterilizovat v octovém nálevu se solí, ale kvůli těmto dvěma přísadám jsou vzniklé sladkokyselé okurky poměrně nezdravé. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Projevy této nemoci jsou stejné jako u lidí, u králíka se na místech, kde nemá srst a na sliznicích, objevuje vyrážka a strupy, které velmi svědí.


Příčiny Nejčastější příčinou je přímý kontakt s jiným nakaženým králíkem, který tento vir může dál roznést do chovu. V první fázi nemoci najdete na listech malé velmi tmavě hnědé ohraničené skvrny, které se později slévají do větších obrazců. Následně dochází k odumření a odpadnutí celého listu.


Jako prevenci lze v první polovině června použít postřik Rovral aquaflo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky