pondělí 25. listopadu 2019

Množení pivoněk

Množení dřevitých pivoňek Dřevité pivoňky jsou v zahradách méně časté a na pěstování jsou o trošku náročnější, nežli druhy bylinné. Působí zde ovšem velmi atraktivně a stojí za to si rostliny také namnožit. Když máte na zahradě pivoňky, můžete se každé jaro a léto těšit z jejich postupného rašení, nasazování poupat a kvetení. Chcete-li se podělit se sousedy o krásně kvetoucí pivoňku(Paeonia), měli byste se v nejbližší době pustit do díla.


Množení, sázení a pěstování pivoněk Pivoňky sázíme v době jejich odpočinku koncem léta na slunné záhony s hlubokou výživnou půdou. Ani množení stonkovými řízky není u žádného typu pivoněk lehké a procento zakořeněných řízků je poměrně malé, s čímž je třeba počítat. Sázíme je do skleníku či pařeniště do čistého písku nebo perlitu, který udržujeme stále vlhký. Pěstování pivoněk Velmi dekorativní trvalkou je pivoňka bělokvětá , která má velké bílé, růžové nebo červené květy.


Pivoňky dělíme na čínské s plnými květy a japonské, které mají květy jednoduché s množstvím žlutých tyčinek uprostřed. U pivoněk je důležitá hloubka výsadby a půda dobře propustná. Vysazujeme tak, aby zasazené rostliny měly pupeny těsně pod povrchem půdy. Očka pivoněk musí dýchat a měly by být přikryté max 5cm vrstvou vzdušné zeminy. Pokud rostlinu vysadíme příliš hluboko, může se nám stát , že následkem bude dlouhá léta nekvetoucí rostlina.


Chcete-li pivoňky rozmnožit, máte dvě možnosti: rozdělit trs nebo použít kořenové řízky. Pro množení pivoněk je ideální srpen: jak na to? Jak sázet bylinné pivoňky.


Na výsadbu bylinných pivoněk máte čas do podzimu. Do té doby zvolte vhodné stanoviště, protože ani ony nesnáší přesazování – přestanou nejméně na tř. U dřevitých pivoněk je podnož jenom jako pomůcka při množení.


Potřebují prostor, živnou půdu a oproti. V reportáži vám ukážeme pivoňky bylinné, které se sázejí mělce a dřevité ,. Množení pivoněk je už trochu náročnější, ale sami se můžete rozhodnout, jaký postup pro vás bude nejvhodnější. Nejlehčí a nejčastěji doporučované je rozsazování z oddělených trsů.


Každý by měl disponovat aspoň čtyřmi očky, a při sázení si pečlivě pohlídejte hloubku zasazení. Neměli byste jít hlouběji, než byly na svém původním záhonu u mateřské rostliny. Pupeny by měly být do tří centimetrů pod povrchem dobře provzdušněné půdy).


Pocházejí z jižní Evropy a hlavně z Asie. Velké obliby dosáhlo pěstování v Číně, kde se pěstují již po tisíciletí v nesčetných odrůdách. Zajímalo by mne kdy je nejvhodnější doba na takové množení pivoněk ? Zajímají mne konkrétní názvy běžně dostupných hnojiv. Dostal jsem mnoho semen pivoněk , které jsem dnes vysel-znám jen matku od daných semen, nicméně bych chtel poprosit nekoho, kdo se v tom vyzna, kdy zacinaji. Odrůdy a kultivary Asi nejznámější a nejoblíbenější bylinnou pivoňkou je pivoňka lékařská (Paeonia officinalis).


Bücher (Fremdsprachig) Wählen Sie die Abteilung aus, in der Sie n möchten. Množení Rozmnožování už vyžaduje určité zahradnické znalosti. Všechny kultivary lze množit roubováním na dlouhé kořeny pivoňky čínské, které provádíme buď v zimním období od ledna do března, nebo začátkem podzimu, způsobem na tzv.


Roubovance je třeba pevně ovázat páskou z PVC a rány omazat voskem. Pak je musíme nahrnout do směsi kompostu, rašeliny a písku a přenést do poloteplého pařeniště. Množení bylinných pivoněk Pokud máte stejně jako já rádi pivoňky - v tomto případě čínské ( Paeonia lactiflora ), tak právě teď je nejlepší čas pro jejich vysazování. Pivoněk (Paeonia) je přibližně druhů. Vyskytují se v mírném pásmu severní polokoule od Ameriky, přes Evropu až po Asii.


Nejvhodnější doba pro přesazování a vysazování je od konce srpna do začátku října. V prvním roce po vysazení poupata zpravidla odstraníme, aby se rostlina nevysilovala. Množíme koncem léta dělením trsů. V dalších letech, chceme-li mít zvlášť pěkné květy, odstraňujeme postranní poupata. Nejčastěji se množí roubováním.


Více se můžete dočíst na stránkách Botanické zahrady v Troji. Hvězdnice kvete na podzim, proto se množí až na jaře. K nejčastějším způsobům množení patří, mimo generativního (výsevem semen), množení odnožemi, dělením a řízkováním.


Některé trvalky můžeme množit více způsoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky