čtvrtek 14. listopadu 2019

Sušení rajčat

K sušení jsou asi ze všech druhů rajčat nejvhodnější. Velmi neobvyklým druhem jsou kurto rajčata. Ke konzumaci jsou vhodná v kterémkoli stadiu dozrávání. Jsou velmi aromatická, šťavnatá a svěží.


Mají vysoký obsah vitaminu C. Rajčata se relativně špatně skladují, a proto se velmi často používá tento způsob uchování a konzervace rajčat.

Sušení rajčat v sušičce je velmi jednoduché, nemáte s tím prakticky žádné starosti. Stačí rajčata nakrájet na čtvrtky, ochutit dle potřeby a vložit do sušičky. Novinkou na trhu je sušička potravin Yden, která suší potraviny pomocí infračerveného záření.


Simuluje tak sušení potravin na přirozeném slunci. Vaší odměnou bude na závěr lahodná chuť léta, kterou si každé rajče díky tomuto způsobu sušení dokonale uchová. Vyzkoušet můžete i sušení , které koncentruje chuť rajčat na maximum. Postup při sušení rajčat v sušičce.


U nás si tento luxus můžeme dopřát jen velmi těžko.

Domácí sušení rajčat Léto znamená příchod krásných a voňavých rajčat. A to nejen takových těch nedomrlých plodů ze skleníku, ale opravdu nádherných masitých kousků, které vytáhlo sluníčko a voda. A pomocí lžičky z nich vydlabejte dužinu. Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty.


Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu. V jižní Evropě, především Itálii, je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.


V průběhu sušení je dobré plata prohazovat. Rajčata by neměla být úplně suchá, musí zůstat trošku vláčná. Poté sušená rajčata přendáme do misky, zakápneme trochou octa, zlehka osolíme a promícháme. Rovnoměrně je rozprostřete po platech sušičky a dejte pozor, ať se kousky rajčat vzájemně nedotýkají. Pokud nastavujete teplotu, nastavte na 65°C – 70°C.


V sušičce je sušení mnohem rychlejší, hotová budou za – hodin. Taková plynule odebíráme z trouby. Nicméně nemusíme rajčata sušit na max, polo- či spíše třičtvrtě-sušená jsou též velmi chutná a někdo je i přímo preferuje.


To znamená, že nejsme limitovaní prostorem, počasím, teplotou, vlhkostí vzduchu a zároveň se nevystavujeme riziku napadení potravin plísněmi, škůdci nebo nečistotami z okolního vzduchu.

Dvířka nezaklapávejte, po celou dobu sušení musí být pootevřena asi na pět centimetrů. Stačí mezi dvířka a troubu zaklesnout dřevěnou vařečku. Cirkulace pomůže vlhkému vzduchu uniknout a rajčata se lépe prosuší.


Sušení v sušičce Rajčata opět nakrájejte dle libosti buď na čtvrtinky, půlky a nebo širší plátky. Doba sušení se odvíjí od zralosti a velikosti rajčat. Nemusíme je však usušit úplně na maximum, někdo právě preferuje polo sušená rajčata. U zralejších rajčat trvá sušení zhruba hodiny na horkovzduch a při oboustranném pečení i 7-hodin. Přesto je vhodné uvést si několik tipů, které nám celý proces usnadní.


Z rajčat odstraňte zelené stopky a překrájejte je na půlky, pomocí lžičky je vydlabejte a odstraňte semínka a dužinu. Takto připravená rajčátka posolte. Pokud chcete, můžete z rajčat před sušením odstranit slupku, není to však nutné.


Sezóna rajčat právě vrcholí a možná se i vám podařilo vypěstovat tolik rajčat , že nevíte, co s nimi. Nabízíme kvalitní sušičku pro přípravu sušených rajčat , která jsou chutná a navíc mají zachovány všechny vitamíny a minerální složky. Ideální způsob zpracování nadúrody je sušení. Zobrazení R ajčata jsou dnes samozřejmou součástí naší kuchyně, a to hlavně ve spojení s tou italskou. Dokumentaci nemám, předloni jsem sušila půlky menších rajčat s odebranou vodnatou dužinou.


Vejdou se tři rošty do trouby. Ale musí to být trouba s. Jedinečná chuť rajčat, soleno mořskou solí a sušeno na ostrém slunci. Bez jakékoliv chemie a konzervantů.


Máte velkou úrodu rajčat , nestíháte je spotřebovat a přemýšlíte, co s nimi? Co takhle udělat si doma sušená rajčata? Vše vám poradí následující video od Cácorka z Prahy.


Sušená rajčátka si poté můžete například naložit do oleje s česnekem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky