pátek 1. listopadu 2019

Popínavé stálezelené rostliny

Jejich stonek může být dřevnatý (liána) nebo bylinný. Jsou ozdobné květem či listem, existují druhy stálezelené i opadavé. Zahradu ozvláštní svými květy např. Ojedinělým zástupcem neopadavých popínavých rostlin je břečťan. Zelené fasády chrání domy a vytváří přirozenou ochranu zdiva před degradací vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek.


Sazenice rostlin - prodáváme stálezelené i opadavé, popínavé i pnoucí trvalky, vhodné k zakrytí plotů, zdí, sousedů a dalších nežádoucích výhledů.

Hodí se na místa, kam byste běžné dřeviny nebo květiny vysadit nemohli. Sazenice rostlin - Stálezelené listnaté trvalky, stálezelené rostliny - pro bezúdržbové zahrady ( stálezelené jehličnaté najdete v JEHLIČNANECH) Vyberte si stálezelené listnaté trvalky jsou nenáročné na údržbu a nebudete se trápit s úklidem listů na podzim, vhodné jsou i pro bezúdržbové zahrady. Stálezelené i opadavé, popínavé i pnoucí trvalky, vhodné k zakrytí plotů, zdí, sousedů a dalších nežádoucích výhledů. Zpevnění je rychle rostoucí, trvalé, stálezelené, které slouží jako vynikající alternativa ke smutným cihelným plotům a stavbám z kovových profilů.


Patří mezi ně stále oblíbenější plaménky neboli Clematis či Clematis montana, případně Clematis alpina nebo Clematis tangutica. Některé druhy lze využít i jako půdopokryvné. Stálezelené rostliny mají celou řadu pozitiv, ale víte, že mohou při nesprávném použití zahradě i uškodit? Jen málokterá zahrada tuto skupinu rostlin úplně postrádá.


Kdo se snaží o vytvoření celoročně efektní zahrady, určitě si neopadavý sortiment rostlin oblíbil už dávno.

Seznam druhů popínavých rostlin a dřevin. Při výběru správného druhu popínavé nebo pnoucí rostliny je třeba přihlížet především k nárokům. Pravdou je, že pěstování břečťanu je jistě populární z více důvodů – břečťan se perfektně přizpůsobí široké škále podnebných podmínek, má krásné stálezelené listy a ve svém upínání je poměrně univerzální, obtočí stromy, ploty, pařezy i fasády a zídky. Z této skupiny rostlin naleznete v naší nabídce rozsáhlý sortiment plaménků (Clematis), popínavých růží a opadavé i stálezelené zimolezy. Zelené popínavé rostliny jednak mohou zakrýt určité stavební nedostatky,.


Neopadavé druhy popínavých rostlin vysazujte na severní stranu z. Kombinace s jinými rostlinami. Hedera helix – břečťan popínavý FOTO: SHUTTERSTOCK. Listoví a rostliny vytvářejí na zdi fasády vzduchovou mezeru, která vyrovnává teplotní rozdíly. Jsou mezi nimi druhy opadavé i stálezelené. U nás naleznete všechny.


Popínávé rostliny jsou různé. Pnoucí a popínavé rostliny jsou většinou lesní rostliny, které se v přírodě pnou po větších dřevinách nahoru, aby získaly dostatek světla pro tvorbu krásně barevných květů. Vedle rodů a druhů pěstovaných jako jednoleté existují také četné druhy, které se musejí kultivovat jako víceleté kbelíkové rostliny v nádobách. Novější selekce vistárie, květy světle modro-fialové, člunek a křídla sytě fialově modré až modré ve středně velkých hroznech.


Celkem oblíbený druh popínavé hortenzie, květy bílé v plochých květenstvích. Mají své klady a také zápory. Odborníci se dosud neshodli na tom, jestli převažují pozitiva či negativa takového živého domovního pláště, zda škodí nebo neškodí omítce.

Z v našem zahradnictví pěstovaného sortimentu sem náleží stálezelené rostliny břečťan a brslen, a opadavý na podzim výrazně vybarvující přísavník. A mimo to představuje jejich nákup tu nejlevnější a nejsnadnější variantu pro vytvoření zelené clony nebo romantického místa na vaší zahradě. Výhradně od pěstitelů v České republice, nebo vlastní produkce.


Dostupnost rostlin březen-říjen (s ohledem na klimatické podmínky a možnosti expedice jednotlivých rostlin). Většina majitelů soukromých domů a chalup se snaží diverzifikovat zahradu a fasádu svých budov. Teprve, když se stěny domu zazelenají, vznikne mezi budovou a zahradou to správné propojení.


Callisia (Callisia repens) - Callisia je elegantní alpská rostlina, s malými, na povrchu matnými a pruhovanými listy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky