pátek 8. listopadu 2019

Vrtule třešňová postřik

Přezimuje kukla v hnědém soudkovitém pupáriu mělce v půdě, do hloubky cm. Dospělci létají od poloviny května do druhé poloviny června. Vrtule vám zničí úrodu O tom, jak kvalitní letos budete mít úrodu třešní, se částečně rozhoduje právě v těchto dnech. Období od poloviny května do poloviny června je totiž časem, kdy vylétá a pod slupku nedozrálých, zelených plodů klade svá vajíčka vrtule třešňová ( Rhagoletis cerasi ), kterou jistě dobře znáte v podobě bílého červa (ve skutečnosti se jedná o larvu).


Vrtule třešňová je malá moucha, jejíž larvy způsobují všeobecně známou červivost třešní a višní.

Popis: Způsobuje červivost plodů. Plody v místě napadení měknou, hnědnou a zahnívají. Uvnitř plodu můžeme najít drobnou bílou larvu,. Nejčastěji se vyskytuje počátkem června na zelených třešních, kde můžeme snadno pozorovat i její páření. Souhlasím s Vámi, dopadla jsem stejně!


Třešeň jsem ověšela jako vánoční stromek a nanic. Uchráněny jsou sand jen nejranější odrůdy třešní protože v té době není ještě moucha aktivní. To proto, že v teplých letních dnech létá vrtule třešňová i na větší vzdálenost.

Jeho účinnost pro značný residuální účinek přípravků DDT je dobrá až velmi dobrá, postřik je však dost nesnadno proveditelný pro velmi značnou listovou. Využijte náš jedinečný filtr pro vyhledávání svého škůdce a přípravku, který Vám pomůže se ho zbavit. Bělavé larvy nacházíme v blízkosti pecky, poškozené plody rychleji hnijí, i když často zvenku přítomnost vrtule v plodu nepoznáme. Zdravotní rizika: Na zdraví člověka nemá žádný vliv. Prevence: Vrtuli lze předejít výsadbou raných odrůd třešní a višní, které zrají dříve než je samice vrtule schopná naklást vajíčka.


Sbírejte veškeré spadané plody a likvidujte je. Určitý počet larev, jak jsme se přesvědčili několikrát na více místech, padne za oběť mravencům. K počátku líhnutí dospělců dochází v květnu. Nejsilnější výskyt dospělců pozorujeme během června až července. Samičky pohlavně dospívají za 8–dnů po vylíhnutí.


Dospělé jedince je možné zpozorovat při páření nebo kladení za teplého počasí na plodech v osluněných částech korun. V dnešní době bych asi postřik nedělal. Tenkrát ty postřiky byly účinné a ne, jako dnes ekologické vodičky za nekřesťanský peníze. Jediný prostředek, který byl učinný byl Anthio.


Podle mne, žluté lepivé desky jsou vyhozené peníze. Chytíte tam hmyz, kerý třešním nic nedělá a vrtule se stejně na třešně dostane. Biocont - Lapače vrtule třešňové ks.

Pasivní pomocný prostředek. Lepové optické lapače k signalizaci výskytu a snižování populační hustoty. Proto bych chtěl tento článek věnovat především bionomii vrtule třešňové, ale i méně známým metodám ochrany proti tomuto škůdci.


Obecně lze říct, že vrtule klade vajíčka zejména tehdy, když plody začínají žloutnout. To je čas na chemický postřik. Při velkém výskytu škůdce se doporučuje postřik přípravkem Decis EW ( ). V té době vysbírají škůdce spadané na zem slepice, perličky a krůty. Rod vrtule zahrnuje přibližně druhů, přičemž většina z nich je oligofágních, tedy napadá jen několik málo hostitelských rostlin. Samotná vrtule třešňová napadá především plody několika druhů rodu Prunus – třešeň ( P. avium ), višeň ( P. cerasus ), střemcha pozdní ( P. serotina ), mahalebka obecná ( P. mahaleb ). Pilatka třešňová , Mšice slívová, Mšice švestková.


V případě potřeby postřik opakujte dvakrát až třikrát v rozmezí – dní. Postřik určený k hubení škůdců jako kontaktní a požerový jed s významným repelentním účinkem a to mandelinka bramborová, vrtalka pórová, mšice, třásněnky, květopas jahodníkový, obaleči, vrtule třešňová, dřepčíci, pilatky, aj. Kladou vajíčka jednotlivě pod slupku ještě zelených, tvrdých i dozrávajících plodů. Samička ostrým kladélkem poškodí slupku plodu a d. Klade vajíčka na nezralé plody, larvy způsobují červivost třešní.


Postřik proti škůdcům ve formě emulgovatelného koncentrátu určený pro postřik savých a žravých škůdců v bramborách,řepce, hrachu, obilovinách, cukrovce a máku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky