pátek 1. listopadu 2019

Zavařování kopru

Kopr není jen výborným a aromatickým kořením, ale i léčivou rostlinou. Zavařování kopru recepty, které budete milovat. Kopr je výborným aromatickým kořením i léčivou rostlinou.


Má využití ve studené i teplé kuchyni. Kopr – zavařování kopru Kopr nejen chutná, ale také pomáhá. Rozšiřuje cévy, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a vykašlávání, zlepšuje zažívání, uvolňuje křeče, zvyšuje chuť k jídlu a působí proti plynatosti i mnoha dalším problémům.

Nakládání kopru, ať už do soli nebo nálevu je nejvhodnější. Pokud budete nakládat do soli, kopr nasekejte na jemno, promíchejte se solí a nechte chvilku odstát, dokud nepustí šťávu. Poté jej napěchujte do skleniček, povrch ještě trošku posypte solí, uzavřete a sladujte v lednici. Pokud máte doma přebytek kopru je několik způsobů jak ho můžete skladovat. Mezi často využívané způsoby patří sušení či mrazení kopru.


Vyzkoušejte méně známý způsob a to nasekaný nebo nadrobno nakrájený kopr zalitý octem. Výborně se hodí do omáček, polévek či salátů. Před podáváním se může ale i nemusí opláchnout ve vodě.

Vyberte, co chcete vytisknout. Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu. Ingredience a postup přípravy Hlavní fotografie Galerie Komentáře. Postup přípravy receptu Vložit do kuchařky.


Sušením totiž kopr ztrácí svou barvu a zároveň s ní i své typické nezaměnitelné aroma. Nepomůže vám ani to, že ho budete skladovat v dobře uzavřených nádobách a ve tmě. Jednoho dne nádobu otevřete a zjistíte, že kopr téměř nevoní. Pro zavařování do sklenic se hodí maso upravené dušením, vařením i pečením. V takovém případě můžete maso ochutit dle svých preferencí a použít i oblíbené koření.


Poté jen stačí otevřít sklenici, vyklepnout maso do hrnce a prohřát. Také se dá takto připravené maso konzumovat studené nebo je možné je použít jako doplněk k omáčce nebo z něj vykouzlit rizoto. Na zavařování používáme tak zvané okurky nakládačky, na okurkové řezy a speciality můžeme vzít i jiné druhy: hadovky nebo okurky polní salátové. Hadovky mám ve skleníku, ale nakládačky nepěstuji.


Kromě notoricky známého využití při zavařování okurek nebo jiných plodin se kopr využívá i jako dochucovadlo masa, omáček nebo salátů či dresinků. Použít jej můžete i do slaných koláčů nebo do různých pomazánek. Na dno sklenic naskládejte proužky cibule a mrkve, část okolíku kopru , lze zpestřit i feferonkou, a vyskládejte okurky.


Nálev se povaří, po naplnění sklenic se steriluje min.

Využití kopru v kuchyni Díky svému příjemnému aroma a chuti má tato bylinka mnohostranné využití. Na spodek sklenice dáme - kolečka mrkve, petržele, cibule a kousek kopru, naskládáme očištěné okurky do půlky sklenice a znovu dáme zeleninu, ale už bez kopru, zalijem nálevem. Víčka povaříme v jarové vodě, aby trošku změkla guma, potom propláchneme pod tekoucí vodou, já vička (gumku) vytírám octem.


Ve vodě rozmícháme ocet, sůl, cukr, umělé sladidlo, kousek kopru , hořčičné semínko a další uvedené koření a lák povaříme minut. Pak jej necháme vychladnout, aby byl vlažný. Dávka mám vystačí přibližně na sklenic o objemu litru. Další suroviny: na množství 5ti malých skleniček kopru je třeba: 500ml vody, 1ml octa , 25g cukru, 15g soli.


Aromatické látky způsobují časté použití hlavně v kuchyni, ať už se zavařování okurek bez kopru neobejde, nebo se moderně využívá při přípravě zálivek, dipů a salátů. Z léčivých účinků nutno vyzdvihnout příznivý vliv na trávení, tvorbu mateřského mléka a podporu regenerace cév. Kromě klasického zavařování v hrnci je sterilování možné také v troubě, a to na plechu s vyšším okrajem. Do trouby rozehřáté asi na 1až 1stupňů Celsia se dá hluboký plech naplněný vodou do výše asi dva centimetry. Použití kopru – tipy, kam s ním Kopr se užije při spoustě příležitostí.


Můžeme si vybrat mezi typickými „koprovými recepty“ nebo ho prostě jednoduše přidat do jídla, které zrovna vaříme. Custom Search konzervování ovoce zavařování ovoce příprava kuřecího masa recepty z kuřecího masa pokrmy z kuřecího masa příprava. Kopr vonný (Anethum graveolens) kvete od června do září a má žluté mnohonásobně složené květy. Celá rostlina má výraznou vůni. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí.


Již Karel Veliký nařídil pěstování kopru na svých statcích. V dnešní době je pěstován jako koření a zelenina. Listy a semena kopru využijeme především v kuchyni k nakládání okurek, cibule i zelí. Je vhodný do omáček, polévek a jako dochucovadlo k rybám.


Jemně nakrájené mladé lístky vykouzlí jemnou tvarohovou aromatickou chuť. Využijete ho i jako léčivou bylinu, nejčastěji formou koprového čaje. Pomůže vám při zažívacích potížích a nadýmání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky