středa 6. listopadu 2019

Zakládání kompostu

Pokud do kompostu přijde najednou větší množství trávy, listí nebo zbytků zeleniny, je vhodné promíchat je s trochou klasické zeminy, protože tak ulehčíte práci drobným živočichům a půdním mikroorganismům. Kvalita půdy je určující pro kvalitu potravin a zdraví lidí. Hlavní funkcí půdy je nejen produkce potravin, ale především zadržování vody v krajině. Při zakládání kompostu však doporučujeme zohlednit některé zásady a pravidla ověřené v praxi.


Nejprve si rozmyslete, kam kompostér umístíte.

Zakládání kompostu Protože suroviny ke kompostování odpadají většinou pomalu a často v malých množstvích, musíme je nejdříve sbírat. Jako sběrné zásobníky slouží boxy, kompostéry a jiné zásobníky, které umožňují přístup vzduchu k těmto surovinám. Zakládání kompostu Halda kompostu nabízí příslovečně haldu předností: rychlé odklizení organických odpadů z domácností a zahra hojnost malého hmyzu, který je potravou pro ptáky, a v neposlední řadě vytvoření drahocenného biohnojiva ve formě vzniklého kompostu pro Vaši potřebu.


Proces, který veškeré organické zbytky promění na kyprý substrát plný živin a humusu, by měl probíhat za přístupu vzduchu. O kompostu panují mýty, že jeho založení je složité, dělá nepořádek nebo zapáchá. Tyto skutečnosti jsou pravdivé pouze v případě, kdy kompostujete špatnými postupy.


Pro správně fungující kompost přitom stačí dodržovat správný poměr složek. Zakládání kompostu v plastovém kompostéru - Lifestylový server o cestování, bydlení a dále na téma jako je zahrada, dům a stavba a krása a fitness a.

Na ní přidejte zelenou vrstvu trávy, listí, zbytků zeleniny a ovoce. Problémem kompostu bývá ale nepěkný vzhled a někdy i nepříjemný zápach (při problémech s jeho údržbou). Umístěte ho proto do ústraní vaší zahrady. Odpad z kuchyně jako různé odřezky a slupky zeleniny a ovoce se do kompostu hodí, nikoliv však zbytky jídla. NEPATŘÍ V kompostu rozhodně není místo pro plevele, kamení, sklo, keramické materiály a plasty.


Ne každý soused musí mít pochopení pro umístění vašeho kompostu vedle společného plotu, zvlášť vyzrálý kompost může sousedy dráždit. Takže při zakládání kompostu uvažujeme i nad vhodně zvoleným umístěním. K vytvoření kvalitního kompostu nestačí naházet do něj zahradní a kuchyňské zbytky, chce to trochu vědomostí, trpělivosti i kumštu. Aby proces vzniku kompostu běžel, jak má, potřebují tyto kompostéry, aby se do nich vkládal pestrý materiál, ideálně veškeré zbytky, co máme v domácnosti, a veškerý zelený materiál z přípravy jídel,“ uzavírá pan Hodek. Na takto připravený podklad ukládáme jednotlivé odpadky.


Nejste přihlášen(a) články. Toto doporučené množství bychom neměli překročit. Zabránili byste tak mikroorganizmům, žížalám a drobnému hmyzu v přístupu. Dno kompostu vydláždí, vybetonují nebo na něj položí nepropustnou fólii.


Jsou to právě oni, kteří začnou odpadovou hmotu přetvářet v užitečný humus. Co na dno patří najdete níže. Velikost kompostu se dá odvodit od samotné velikosti zahrady a intenzity jejího obdělávání.

Pokud máte velkou zahradu a trávíte na užitkových záhonech každé volné odpoledne, určitě je pro vás vhodnější větší kompostér či kompostovací plocha,“ uvádí Václav Mařík ml. Zahradnictví Flos Praha. Chcete někomu darovat květiny? Většina lidí vám odpoví, že musíte zajít do květinářství, tam nějaké vybrat, koupit a poté se spojit s danou osobou.


Příprava kompostu Dobré je kompostovat rostlinné zbytky, které jsou rozdrcené nebo rozřezané na menší části, protože se lépe rozkládají. Mezi jednotlivé vrstvy umisťujeme práškové pálené vápno, které ničí choroboplodné zárodky. Při jeho zakládání nejprve vytvoříme drenážní vrstvu (asi cm) ze silného dřevěného materiálu (větve, silné stonky rostlin a keřů), což umožní lepší cirkulaci vzduchu v kompostu. Rozdrcené suroviny dobře promícháme, nevrstvím.


Hromada kompostu potřebuje teplo, vzduch a vlhkost. Skládá se z vrstev a sice tak, aby mohla odtékat voda a cirkulovat vzduch. Pro tento účel položte nejspodnější vrstvu z hrubých odpadů (prořez živého plotu, zkrácený prořez stromů atd.) a potom začněte volně a vzdušně klást střídající se vrstvy z nasekané zeleně a klestí v poměru 2:1.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky