čtvrtek 21. listopadu 2019

Množství chloru v bazénu

Někdy se zkrátka stane, že je voda ve vašem bazénu až příliš cítit chlórem. Po koupání vás navíc pálí oči, jste unavení a malátní. Hodnota chloru se samozřejmě musí udržovat v předepsaném rozmezí.


Při dodržení těchto předepsaných hodnot, udržení správné hodnoty pH i alkality a při současném mechanickém čištění stěn a dna bazénu máte zaručeno, že voda v bazénu zůstane jasná, průzračná a křišťálově čistá. Tato koncentrace chloru účinně působí na řasy, bakterie a další mikroorganismy a není zdraví škodlivá.

Rychle a spolehlivě jí dosáhnete použitím „chlor šoku“. Při tomto šokovém ošetření vody dochází k rychlému nárůstu koncentrace chloru ve vodě. Pokusím se vám poradit, jak docílit snížení hodnot chlóru v bazénu. Chlor ve vodě ano či ne 18. Vysoka hladina chloru v bazenu 17.


Vybírat můžete velké množství přípravků v eshopu v kategorii chlor šok (1kg, 3kg, 5kg, 10kg a 40kg). Nejlevnější chlor šok - ceny od 166Kč za 1Kg.

Někdy se stane, že je voda ve vašem bazénu cítit po chloru , i když dezinfekci dávkujete pořád stejně. Zvýšení množství chloru ve vodě znepříjemňuje. Roztok v udržovacím množství byste do bazénu měli nalít i po ukončení koupací sezóny. Předejdete tak růstu řas během doby, kdy bazén nebudete využívat. Nebo vodu v bazénu je možné naředit, ale tento způsob odstranění vázaného chloru je časově i ekonomicky dosti náročný, protože naředění musí být ve většině případů poměrně dost velké.


Blue Connect Plus Salt je inteligentní analyzátor vody v bazénu. Ovládněte kvalitu vaší vody a informujte se o množství chemikálií pro váš bazén, to vše z vašeho smartphonu. Množství chloru v bazénu ovlivní i sami hosté 19.


Máte vodu ve Vašem bazénu přechlorovanou a nevíte jak snížit množství chloru ? Stává se velmi často, že vlivem chybného nadávkování je voda. Tak se zvýšilo množství vázaného chloru ve vodě a ta se stala nepříjemně dráždivou. H vody v bazénu - paradoxně kyselinou chlorovodíkovou neboli solnou.


Litrová láhev sníží u mvody pH o dávkujte tedy podle tohoto pravidla v závislosti na množství vody ve vašem bazénu a na hodnotě pH. Díky velkému objemu nádrže na tablety lze udržovat vodu v bazénu bez obsluhy i několik týdnů. V případě tekuté varianty přípravek vylejte v požadovaném množství v blízkosti filtrace.


Chemii do bazénu v tabletové podobě je dobré vložit přímo do zásobníku, kde voda do bazénu přes filtr proudí.

Hodnotu chloru v bazénu můžete kontrolovat kapkovým testerem. Ideální hodnota je kolem až 5. Významný rozdíl mezi těmito dvěma způsoby je samozřejmě v množství potřebné chemikálie pro dosažení stejného účinku (chlornan sodný obsahuje cca. chloru ) a ve způsobu ovlivňování pH, aplikace chlornanu pH zvyšuje. Možná, že jste měl v bazénu přece jen málo dezinfekce ( chloru ). Upravte hodnotu pH , dávkujte do vody maximální množství chloru („šoková! úprava“), v případě značky Vodnář se jedná o přípravek „Akce“ nebo „Akce aktiv“. Je-li ale v bazénu příliš velké množství nečistot, (pot, močovina) chlór je nestíhá rozbíjet a nečistoty na sebe naváže. Tím vznikají vysoce dráždivé, zdraví škodlivé chloraminy, tedy zapáchající vázaný chlór.


Toto řešení je samozřejmě možné, ale dosti nákladné v závislosti na množství odpuštěné vody. Vzhledem k tomu, že chlor je látka prchavá, tak za nějakou dobu sám s vody vyprchá. Toto může trvat až dny v závislosti na množství.


I když v oblasti provozování domácích bazénů v ČR neexistuje platná legislativa (na rozdíl od veřejných umělých koupališť), dávkování přípravků chlorové chemie výrobci obvykle uvádějí tak, aby byly v bazénové vodě dodržovány koncentrace, odpovídající Příloze č. Poměr volného a vázaného chloru ve vodě závisí nejen na obsahu kontaminujících látek, ale i na množství nadávkovaného chloru. Při použití malého množství chloru se tvoří ve vodě především zapáchající chloraminy. Při úpravě pH je vždy potřeba zkontrolovat hodnotu chloru.


Většinou se dodává v podobě tablet. Tento druh chloru je ve vodě nežádoucí. Návštěva bazénu - riziko astmatu ? Jaké jsou souvislosti mezi sloučeninami chloru v ovzduší plaveckých bazénů a poškozením plic? Zaplatíte víc za samotné přípravky, dále je také potřeba větší množství chemie, aby bazén zůstal čistý.


Takové situace jsou například při zahájení koupací sezóny, kdy bazén připravujeme na provoz nebo při extrémních teplotách nebo velkém množství osob v bazénu (vyšší znečištění), kdy může dojít ke zhoršení kvality vody. H, zároveň o něco vyšší pořizovací náklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky