středa 27. listopadu 2019

Účinky máty peprné

Z více druhů máty je nejznámější mimo mátu peprnou ještě máta kadeřavá, kterou můžeme používat podobně. Již u pradávných Arabů se máta těšila velké úctě a měla i kultovní význam. Máta peprná a její léčivé účinky. Důvodem je to, že tato rostlina je invazivní rostlina, která snadno roste a snadno se šíří napříč zahradou – přitom dokáže převzít již existující rostliny.


Předpokládané účinky máty peprné Pro objektivní posouzení účinků máty peprné na lidské zdraví je zapotřebí více vědeckých studií a důkazů. Nejsilněji je potvrzen účinek na snižování bolesti břicha při syndromu dráždivého tračníku (IBS). Vzhledem ke stimulujícím.


Ohledně účinků máty peprné na nachlazení se do dnešní doby vedou spory, kdy některé výzkumy tvrdí, že žádné kladné účinky na nachlazení máta nemá, zatímco jiné výzkumy hovoří o účinku při potlačování zduření sliznice a zánětů horních cest dýchacích. Listy lze použít do salátů, omáček, mariná dezertů nebo míchaných nápojů. Vedlejší účinky máty peprné. Vzácně se objevily při používání enterálních tobolek s mátovým olejem kožní vyrážky. Při místním užití může mátový olej vyvolat alergickou vyrážku nebo zažívací potíže.


Podávání přerušte pokud se takovéto účinky objeví. Pěstování máty peprné není příliš náročné, naopak v dobrých podmínkách se bujně rozrůstá a je třeba její růst radikálně omezovat. Nejbližším příbuzným máty peprné je lesní druh máta dlouholistá (Mentha longifolia). Ovšem díky snadnému křížení existuje mnoho dalších druhů rodu máta – například máta vonná, máta okrouhlolistá nebo máta rolní. Chuť máty peprné je tak výrazná, že ji v jídle nebo v čaji pravděpodobně ihned rozpoznáte.


Nejčastěji se sbírají listy máty peprné, ze kterých se připravuje mátový čaj. Zatímco jedni silně aromatickou chuť a vůni peprmintu vítají, jiným je zase nepříjemná. Pokud vás ale trápí některé z níže zmíněných problémů, máta rozhodně stojí za vyzkoušení, jelikož dokáže opravdu pomoci, obzvlášť v kombinaci s vhodnými léky. Jak vyrobit olej z máty peprné ? Peprmintový nebo také mátový olej si vyrobíte s pomoci listů čerstvé máty a oleje, nejlépe zvolte kvalitní olivový olej.


Léčivé účinky máty „Pravidelné pití mátového čaje zlepšuje žaludeční obtíže, máta podporuje vylučování žaludečních šťáv, tvorbu žluči, upravuje funkci střev a uvolňování větrů,“ objasnila léčivé účinky máty lékárnice Ursula Debská pro deník Gazeta Wyborcza. Listy mäty obsahujú silicu, mentol a ďalších viac ako látok, ktoré majú blahodárne účinky na tráviace ústroje. Mäta pomáha odstraňovať kŕče, pôsobí protizápalovo. Podporuje funkciu pečene.


Inhalovanie mäty pomáha pri zápaloch dýchacích ciest. Mäta pôsobí aj proti nespavosti, stresu a bolestiam hlavy. Olej z máty peprné se připraví ze suchých listů a stonků máty peprné , které ale nejsou starší, než měsíce od sběru! Ze starých suchých rostlin se rychle odpaří i léčivý olej, který chceme z rostliny dostat. Nejvíce těchto účinných látek máta obsahuje právě před rozkvětem.


Působení drogy je protizánětlivé a svíravé. Mátový čaj se skvěle hodí k tišení křečí žaludku a střev, pomáhá i proti plynatosti nebo průjmům. Pití mátového čaje ulevuje bolestem hlavy a pomáhá proti migrénám. Polévkovou lžíci listů máty peprné a stejné množství heřmánku zalijte ¼ litrem horké vody.


Po deseti minutách přeceďte, pijte vlažný, bez dochucení. Nejinak je tomu také u esenciálního oleje z máty peprné. Ten má příjemnou vůni a také má osvěžující vlastnosti. Někdy může být pro ostatní příliš silný a může dokonce vyvolat podráždění pokožky.


Také může mít jiné nežádoucí účinky na citlivou pleť. Informace o mátě peprné , léčivé rostlině s mnoha příznivými účinky. Doporučené dávkování, jak ji užívat, možné vedlejší účinky máty peprné , na co si dát pozor. Zcela jedinečnou vůni máty poznávají i malé děti. Její blahodárné účinky na lidský organismus znali už dávní Arabové a mátový čaj.


Má velmi příznivé účinky na trávicí trakt, kde tlumí křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Druhů máty je vícero, ovšem každý druh má svoji typickou vůni, kterou se může značně odlišovat, a proto nemusí být vhodný pro každé uplatnění. Má zvláštní pronikavou vůni máty a jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky