pondělí 14. října 2019

Strupovitost švestek

Způsobuje je houba Polystigma rubrum, kterou stejně jako puchrovitost (tj. kadeřavost či strupovitost ) švestky snadno zlikvidujete fungicidem. Typickým problémem švestek je červivost, která je obvykle způsobena obalečem švestkovým, respektive jeho larvami. Tuto vadu na kráse odstraníte celkem snadno včasnou aplikací kvalitního insekticidu, kterým je například přípravek Calypso 4SC.


Napadá hlavně listy a plody. S napadenými plody se setkal asi každý pěstitel, typickým příznakem jsou skvrny (strupy) na pokožce plodů. V důsledku nestejného růstu postižených a zdravých pletiv se plody deformují a praskají. Na zde vkládaném odkazu jsou fotky jak to vypadá.


Ochrana – vzdušnost korun stromů, likvidace napadených listů. U meruněk omezují výskyt přípravky Baycor WP, Syllit WP, Talent, u broskvoní přípravky Kumulus WG, Sulikol K. Silně rzí postižené listy švestek (zvláště ve školkách) a jmenovaných ovocných dřevin předčasně opadávají, ovoce nedozrává, má málo cukru. Strupovitost a rzivost: Jak ochránit jabloně a hrušně?


U broskvoně byla rzivost, vada snižující značně jejich cenu, zjištěna i na plodech. Choroby jabloně – strupovitost. Také už jste někdy odpovídali na otázku, zda máte raději kočku nebo psa, a neum. Na strupovitost i rzivost fungují stejné přípravky Chemická ochrana spočívá v několikanásobném postřiku v průběhu květu a po dokvétání fungicidy proti strupovitost s dobrou účinností i na rzivost. Tato strupovitost je u nás choroba řídká, po silném výskytu může však být nebezpečná.


Má ráz značně sezónní, vyskytuje se silněji jen ve velmi deštivých letech. Stromy nedostatečně vyživované trpí více. Rané odrůdy švestek jsou odolnější. Viry ze stromu na strom přenáší především mšice broskvoňová, švestková, slívová, bodláková, chmelová a další.


Nejdříve dochází k nákaze a nejsilněji se projevuje choroba na přehoustlých neošetřovaných stromech za vlhkého a chladného jara. Proto též ve vyšších polohách na podzolovaných, nedostatkem vápna trpících půdách bývá puchrovitosti více. Lokálně systémový fungicid na strupovitost jablek, padlí na jabloních, révě a jahodníku, skvrnitosti listů třešně a višně, moniliové spále višně. Bohužel první vlnu jsem nestačil zarazit a škody jsou fatální ( švestek je napícháno). Pokusím se tedy zachránit aspoň ten zbytek.


Jak jste na tom u Vás s obalečem švestkovým? Listy broskvoní, švestek , třešní, višní, třešní i meruněk mohou být napadeny dírkovitostí listů (též suchá skvrnitost listů peckovin), kterou způsobuje houbová choroba Stigmina carpophila, syn. Clasterosporium carpophilum.


Pomoci si můžeme i pěstováním velmi raných odrůd slivoní či švestek. První generace totiž zdaleka nenapáchá tolik škod. Stříbřitost slupky brambor. Mnohé pěstitele rybízu a hlavně angreštu od jejich pěstování odradily houbové choroby, které napadají tyto rostliny a často úplně znehodnotí úrodu.


Suchá skvrnitost listů peckovin. Puchýřovitost švestek Opět jde o houbovou chorobu, kdy houba proniká přes květy do plodů švestek. Infikované plody jsou větší než ostatní, postupně zbělají, deformují se, nedozrají a opadají, přitom se u nich nevyvine pecka. Asi nejčastější je strupovitost jabloní. Jak tedy zjistíme, že strupovitost postihla právě stromy na vaší zahradě?


Abychom těmto následkům předešli, je nejvhodnější provést první postřik jabloní ještě před začátkem května a následně ho opakovat ihned po odkvetení. Na listech stromů se vytvoří okrouhlé šedé až rezavé skvrny, které rozhodně. Z pálenic na jihu Moravy se line vůně pálenky z meruněk i švestek , ten letošní ročník prý bude výjimečně dobrý Jdi na hlavní stránku Blesk.


Obaleč švestkový (červivost švestek ) Motýli 1. Samičky kladou ve večerních hodinách vajíčka na mladé plody, ojediněle i na okolní listy. Vylíhlé housenky se několik minut pohybují po povrchu plodů a poté se. Ošetření se doporučuje především v lokalitách s pravidelným větším napadením, u náchylných odrůd nebo po větším poškození plodů, např. Na švestce bude hálčivec- Talstar, Omite- pokud je to povolené u té hrušně je určitě strupovitost a možná nějaká fyziologická porucha. Možná taky hnědá skvrnitost.


Sclerotinia laxa, anamorfa Monilia lax. Jak papriky uchránit před chorobami a škůdci? Ač na to paprika nevypadá, jde o choulostivou rostlinu, která bude v boji proti parazitům a chorobám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky