středa 9. října 2019

Puklice na orchideji

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Puklice jsou velmi hojnými škůdci na orchidejích.


Sají rostlinné šťávy na listech a stoncích. Obvykle rostlinu úplně nezahubí, ale ubírají jí sily, takže orchidej méně kvete a pomaleji roste. Abychom se jich zbavili je vhodné použít stejný postup jako v případě štítenek. Jemným kartáčkem s mýdlovou vodou očistit orchideje a následně aplikovat nějaký insekticid.


Pro orchideje doma zdaleka nejvhodnější je Agrion Delta. Zmiesaj pol litra vody s polievkovou lyzicou oleja a Jari (Pril a pod.), daj do flase s rozprasovacom, postriekaj tym listy bez toho, aby nieco tieklo na substrat, ten popripade prikry novinami. Na listoch orchidey sa vytvori mastny film, ktory puklice udusi. Ty pak nejsou schopny vyzrát a méně kvetou. Dospělé puklice jsou díky svému velmi odolnému štítku vysoce odolné proti různým insekticidům.


V případě malého množství ošetřovaných rostlin se jeví jako nejlepší mechanické odstranění škůdců z postižených rostlin např. Jinak na puklice je postřik (Mospilan apod.). Na balkóne na druhom poschodí pestujem čučoriedky, a takto ich mám doslova posiate škodcami, ktorých mi pomohli na odrezanom výhonku. No, puklice sú riadne mrchy. Dospelé je najlepšie odstrániť namočenou mäkkou handričkou a proti pohyblivému štádiu použiť systémový insekticí ktorý je lepšie naniesť štetcom na napadnuté miesta namiesto rozprašovania.


Objevili jste na vašem fikusu, juce, orchideji či pokojové kapradině (výčet rostlin by mohl být takřka nekonečný) oválné hnědé. Bohužel je tento hmyz chráněn proti postřiku voskovitou skořápkou. Pokud není rostlina příliš napadena, je vhodné je odstranit vlhkým hadříkem.


Pokud se však puklice rozšíří příliš, listy jsou lepkavé a žloutnou, může být už někdy pozdě. Zkuste však použít přípravek Savel, který je určen právě na hubení puklic nebo Agrion. Na venkovních dřevinách mají puklice většinou jen jednu generaci v roce. Napadeny mohou být různou intenzitou všechny pěstované rostliny. Vďaka tomu hneď na začiatku zabránite, aby sa na rastline udomácnili neželaní škodcovia, napríklad puklice či štítničky.


Teda ak ich dôkladne očistíš, nemusíš chemicky. Já měl puklice na níže zmiňovaném R. Co šlo jsem odloupal a přestříknul mospilanem s troškou lihu. Kytička je sice puntikatá od posátí, ale.


Svilušky a puklice patří mezi škůdce rostlin. Pokud si na listech povšimnete žlutých skvrn, které se postupně slévají, a na spodní straně listů jsou vidět drobní roztoči, jde o napadení sviluškami. Tito škůdci se vyskytují hlavně na mladých částech a rostlinu vysávají.


Při hustším napadení jsou na rostlinách patrné jemné pavučinky. S dalšími škůdci, jako jsou červci a puklice, rovněž spolehlivě zatočí insekticidy. Pokud by se ale kapičky vyskytovaly i na listech, pak by se již jednalo o stopy savých škůdců, kteří jsou někdy velmi nepatrní (svilušky, puklice ). Ale je pravda, že při důkladné prohlídce, případně s lupou, byste je objevil. Na larvy také můžete nasadit jejich přirozeného nepřítele, kterým je hlístice s názvem Steinemema feltiae. Poté, co pojí veškeré larvy, se tyto hlístice samy od sebe také vypaří.


Pro interiér nebo jiné rostliny nejsou nijak nebezpečné. Ak chcete, aby sa vaša orchidea držala na vrchole zdravia, striehnite na každú, aj tú najmenšiu zmenu vo farbe a textúre listov, ktorú spozorujete. Orchidey sa vám odvďačia nielen krásnymi kvetmi, ale aj tým, že sa z nich budete tešiť dlhé roky.


Na rastline sa pri výskyte vlnatiek objaví biely povlak na spodnej strane listov, ktorý sa rýchlo zväčšuje. Ak to zistíte, izolujte rastlinu. Rastliny sa presadia, vajíčka v pôde sa zničia a korene sa vystriekajú. Substrát sa musí sterilizovať, ak sa má znovu použiť.


Na jednej z mojich orchideí mám opakovane lepkavé škvrny na listoch a hnedé puklice na stonke a kvetoch. Už som ju postriekala s cyprom aj s begraluxom ale o krátky čas sa objavili znova, naposledy som do vody nastriekala cyper a do toho som namočila orchideu. Pozná niekto účinný prostriedok?


Je možné, že na listoch sa nachádzajú štítničky alebo puklice. Rastliny veberte zo substátu, umyte im listy, odstráňte mäkké korene a zadaďte ich do čerstvého substrátu. Potom ich ešte ošetrite prípravkom proti štítničkam.


Použiť môžete napríklad Bergalux alebo Symfónia 3v1.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky