úterý 15. října 2019

Jed na vosy

Vosy a sršně milují sladké – nektar, ovoce, ale i šťávu. Někteří radí, že je dobré jim připravit ovocnou šťávu, víno, pivo apod. Určitě ne tam, kde se hojně vyskytují lidé, protože vosy a sršně tímto způsobem jen přilákáte. Místo toho, aby jich bylo méně, bude jich více a začnou se přemnožovat.


V létě se ale přemnoží, říká entomoložka Jitka Vilímová.

Já mám vosy rád a na zahradě je strpím, akorát poučím děti kde jsou aby tam nechodily))), pes se jim vyhne sám))). I buchtu jim na stole v neděli nabídnu ))) apozoruju ak si pošmakujou )). Vosy na střeše a pod zemí Kromě zahrady se vosy usazují rády také na střechách nebo v okolí okapů. Vosí hnízdo umístěné na střeše se dá odstranit stejně jako hnízdo visící odpuzovačem ve spreji nebo prášku.


Text Simona Votyová Hudební aranže: Jirka Vopava Zpívají: vosy : Anička a David Tesárkovi, opička: Lucka Hofmanová, beru. Na stavbu svého hnízda používají rozmělněné dřevo, hnízdo je pak stejné jako z papíru, velikosti vosích kolonií se liší. Jen pozor na uhynulé vosy a nechoďte bezprostředně po likvidaci vos na boso v místě zásahu.

Agresivita jedu závisí na samotném složení antigenu, na stáří hmyzu, ale i na počasí. Za teplých dnů v létě je jed mnohem koncentrovanější, a tak i silnější. Vosí jed je čirá bezbarvá tekutina, aromatické vůně a nahořklé chuti, která obsahuje cca sušiny a patří mezi největší alergeny vyskytující se v naší přírodě. Na jednu vosu připadá cca až mg směsice látek, které se po vbodnutí dostávají do lidského těla. Jedná se především o tyto toxikologické složky: biogenní aminy a aminokyseliny, enzymy a. Na Novém Zélandu, kde není žádný původní druh společenských vos, tak vosa obecná dosahuje mimořádně velkých populačních hustot, zejména v pabukových lesích na Jižním ostrově, kde se živí medovicí červců sajících na stromech, a konkuruje tak původním druhům ptáků (zejména nestorům kaka) a rovněž zavlečeným včelám.


Zmíněné včely vosy rovněž napadají a snižují tak významně nejen produkci medu, ale i množství opylených rostlin. Srovnejte ceny produktů internetových obchodů. Nově přehlednější a rychlejší. Přečtěte si o tématu bodnuti vosy or krku. Abychom vám usnadnili vyhledávání zajímavého obsahu, připravili jsme seznam nejoblíběnějších článků s klíčovými slovy bodnuti vosy or krku , které hledáte.


Pokud je hnízdo na stromě a nebo na domu, můžeme se je pokusit vykouřit či vydusit dýmovnicí a nebo zase s použitím nějakého insekticidu – v tomto případě je dobré postříkat i pořádně okolí hnízda, aby vosy jed vnášely domů navíc samy. Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.


Alergická reakce na hmyzí jed může proběhnout pouze v místě vpichu, ale v horších případech může ovlivnit celé tělo.

Těžší reakce obvykle zažívají lidé, kteří již trpí nějakou jinou alergií nebo mají zkušenosti s atopickým ekzémem. Není snad ženy, která by netoužila po štíhlém pasu jakým vosy oplývají, ale to je asi tak vše, co nás pozitivního při představě vosy napadne. Lapače na vosy Jedná se o předměty, které vosy nalákají sladkým obsahem dovnitř, ale nepustí ven.


Dají se sehnat profesionální skleněné lapače, které bývají pestře pomalované, aby vypadaly jako květiny. Na našich stránkách najdete zajímavé informace o včelách a jejich obraně proti vosám. Vosa je mnohem větší a silnější a má nižší tělesnou teplotu než včela. Včela nemůže vosu píchnout žihadlem, neboť jsou vosy příliš tvrdé. Během zásahu na hubení vos se zdržujte v dostatečné vzdálenosti.


Při aplikaci látek dochází ke zvýšené podrážděnosti vosí populace. Toto musí dodržovat především alergici na vosí bodnutí. Po našem zásahu na hubení vos nejsou nutné žádné speciální opatření. Obvykle narazíme na vosy pouze v létě jak poletují na loukách v sadech, ale i přímo u lidských obydlí.


Problém nastává ve chvíli, kdy si v blízkosti nebo přímo v lidském obydlí postaví hnízdo. Vosí hnízda lze poznat na první pohle jedná se o našedlé papírové stavby, obvykle kulatého rozměru, které si vosy staví z rozžvýkaného dřeva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky