úterý 29. října 2019

Pěstování libečku v květináči

O libečku v květináči jsem nikdy neslyšela, myslím si, že se mu nebude dařit, že chce do volné půdy. Jako když mám pažitku v petrželáku, jsou to nitky na rozdíl od té v zahrádce pod stromem, tam je silá a vysoká. Ale na druhou stranu, proč to nezkusit a mít ho pěkně při ruce na parapetu nebo v zimní zahradě. Můžete ho ale pěstovat i doma v květináči , který postavíte na teplé a světlé místo v domě, ideálně na okenní parapet.


Vyžaduje však větší péči. Je potřeba libeček zalévat malým množstvím. Půda pro výsadbu libečku postačí běžná zahradní (v těžkých, mokrých půdách roste slabě), hluboká humózní s dostatkem živin podpoří růst. Pokud nejsou dlouhotrvající sucha, není třeba libeček ani zalévat. Stanoviště snáší jak slunné, tak i polostinné, jen zcela zastíněná místa vhodný nejsou.


Dokonce jsem tento květináč od října nezalévala a nechala ho. Jelikož nemám zahrádku ,mám ho ve velkém plastovém květináči na lodžíí,která je na západ. Mám ho už několik let a stále se mu daří.


Aby nám dobře rostl, vybereme mu vhodné stanoviště: slunce nebo polostín, kde nám dobře poroste několik let. Libeček není na pěstování nikterak náročný. Pěstovat jej můžeme ze semen (výsev v březnu přímo na zvolené stanoviště), nebo ze sazeniček. Kateřina Lulková Nenapravitelný optimista, kterého od dětství fascinuje moc, kouzlo a síla psaného i mluveného slova. V zimě potřebuje mít rostlinka slunné stanoviště v nějaké chladné místnosti.


Na zahradě vydrží libeček řadu let. V zimě nadzemní část libečku sice umrzá, ale hned na začátku jara rychle vyrůstají nové výhonky. Růže odvozené od odrůdy Rosa chinensis „Minima“, tedy rozličné zakrslé odrůdy růží, lze pěstovat jako pokojové rostliny, většinu však nikoli celoročně. Avokádo z pecky plodí až po letech. Při správném pěstování mohou stromečky nést ovoce, a to i při pěstování doma v květináči.


Jestliže máte zahrádku, najděte pro libeček místo na záhonu. Jako každá bylinka, má i on léčivé účinky. Vybírejte však takový kontejner, který je dostatečně prostorný. Každá rostlinka má ráda dostatek prostoru. Pokud nechcete mít kontejner na zemi, můžete jahody zavěsit do vzduchu.


Při pěstování v květináči je tak důležité nechat přezimovat rostlinu v chladné a temné místnosti, třeba na chodbě, kde jsou teploty od 0°C do 10°C. Pokud pro fíkovník nemáte vhodnou místnost k přezimování, nechte ho alespoň co nejdéle venku. Jak pěstovat tedy brambory v květináči. Pro pěstování v nádobě se nehodí lilie vykopané ze zahrádky, ty by vám příliš radosti neudělaly. Můžete si buď koupit již nakvetlé rostliny v květináčích, či cibule vyšlechtěné pro pěstování v nádobách.


Stromy jsou velmi nenáročné jak na péči, tak i na složení zeminy. Olivovník v přírodě nikdo nezalévá, a přece se mu daří. Vydatná zálivka mu spíš uškodí, proto je lepší zalévat jej jen občas, když je na listech patrné, že trochu vody neuškodí. Nebudeme zastírat, že pěstování levandule v nádobě je těžší, než pěstování v záhonu.


Je to těžší, ale jde to. Nejprve stanoviště – i na balkoně či terase vyberte slunné místo, na celodenně zastíněném místě se jí dařit nebude. Rozmarýn lékařský, latinsky Rosmarinus officinalis si můžete vypěstovat i ze semen , uvidíte tak bylinku růst před očima. Pak můžete rozmarýn množit dál i řízkováním. Pěstování rozmarýnu je snadné v květináči i na zahradě.


Umělá květina gerbera v květináči růžová a další Umělé květiny a umělé rostliny výhodně v Eshopu HORNBACH. Po vytvoření – listů na sazenicích se mohou vysadit v květináčích. První kvetoucí zahradní gerbera pěstování a péče, které dávají radost a. V květinářství si je už dnes můžeme pořídit takřka kdykoli. Slunečnice, jak už název napovídá, miluje slunce, proto výběru stanoviště pro její pěstování musíme věnovat zvýšenou pozornost. To by mělo být po většinu dne slunečné, chráněné před větrem.


Vzhledem k jejím kořenům je třeba dbát také na dostatek prostoru. Rostlinku můžeme ponechat v květináči či ji přesadit přímo do záhonu. Tady je to jen na vás, pouze je třeba dbát na období prvních a posledních mrazíků, aby rostlinky napěstované v prostředí skleníku nezahynuly.


Mrazuvzdornost rostlin závisí na druhu levandule. Vybrat si můžete květináč, su bednu, v současné době jsou na trhu i speciální květináče na brambory, které poznáte podle toho, že mají ve spodní části jakási dvířka, která stačí otevřít a sklidit pouze část hlíz, když nepotřebujete všechny. Klíčící semena, která ještě nemají kořínek, je nejlepší zavlažovat jemnou vodní mlhou, kterou vytvoříte rozprašovačem vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky