úterý 22. října 2019

Padlí na rybízu

Listy na těchto letorostech jsou malé, deformované a většinou časem opadávají. Napadené plody zastavují růst, zůstávají tvrdé, jsou nevzhledné, nechutné a často též opadávají. U černého rybízu dochází k projevům napadení především na vegetačních vrcholech letorostů a to většinou až v průběhu sklizně nebo po sklizni.


Padlí na okrasných rostlinách je bohužel na postupu. Objevuje se na růžích, petúniích, cíniích, plemánku a řadě dalších rostlin. Na listech se tvoří plísňový povlak žlutohnědých, později šedočerných skvrn s méně paprsčitými, „rozpitými“ okraji nejsilněji koncem léta při velkých teplotních výkyvech.

Na jaře se rozšiřuje na listy rostlin askosporami a později konidiemi. Mnohé pěstitele rybízu a hlavně angreštu od jejich pěstování odradily houbové choroby, které napadají tyto rostliny a často úplně znehodnotí úrodu. Moc článků zde bylo napsáno o Americkém, nebo hnědém padlí angreštovém. Přejděte si starší příspěvky zde, nebo na drobném ovoci. Choroby a škůdci rybízu a angreštu např.


Už několik let na přelomu července a srpna opadnou listy černého rybízu a znovu vyraší nové. Dvouleté předplatné je zrušeno. Zlikvidovat celou úrodu angreštů i černého rybízu dokáže houbová choroba americké padlí angreštové.

Najdete-li na výhonech, listech nebo bobulích bílý (později hnědý) povlak, můžete si být jisti, že z úrody nesklidíte nic. Druh se rozpadá na specialisované formy, proto výskyt tohoto padlí na rybízu , rostoucího mezi silně napadenými angrešty nebo vedle nich, bývá vzácný. Spíše již toto padlí přechází z angreštu na černý rybíz.


Kdy bude vhodná doba na ošetření angreštu a rybízu (případně i josty) proti padlí a houbovým chorobám (antraknóze apod.) a jaký přípravek doporučujete? Je účinný proti houbovým chorobám, zejména padlí na okurkách, rajčatech, angreštu, rybízu , vinné révě, růžích aj. Bez konkrétního patogena se to velice špatně radí, ale obecně určitě neublíží postříkat výluhem z přesličky nebo řebříčku - prodává se i v. Padlí se objevilo pouze na dvou nově zakoupených a vysazených angreštech, ale ani ty v dalších letech padlí již neměly. Několik let jsem si lámal hlavu proč tomu tak je.


Stále je však šance proti padlí zakročit a zachránit úrodu na příští rok. Hnědé, takzvané americké padlí Podosphaera mors-uvae , je houbová choroba, která v poslední době váženě ohrožuje angrešt, a také rybíz červený, černý i bílý. Americké padlí na angreštu Na farmářských trzích budí zájem ale i zvědavost drobné ovoce, které dřív na naše stoly neodmyslitelně patřilo: rybíz červený, žlutý i větší černý a samozřejmě i srstka – angrešt.


Sirup z černého rybízu recepty, které budete milovat. This video is unavailable. Roubování na kořen meruzalky se používá například při zakořeňování angreštů a špatně zakořeňujících odrůd rybízu (zejména Heinemannův pozdní a též i odrůdy z něj vyšlechtěné). Americké padlí angreštové napadá, jak již název prozrazuje angrešt, ale také rybíz případně i jejich křížence.


Padlí postihuje téměř celou rostlinu, protože napadá nervový systém rostliny. Americké padlí STOP je postřikový fungicid se systémovým působením výrazně proti pravému padlí na angreštu a černém rybízu.

DISCUS (g) – americké padlí angreštové, skvrnitost růží. Fungicidní přípravek k ošetření jabloní proti strupovitosti a padlí, révy proti padlí , angreštu proti padlí a. Napadené rostliny vlivem dodatečného obrůstání nedostatečně vyzrávají a proto mají sníženou odolnost vůči mrazům. Navazuje na odkaz svého zakladatele Jana Evangelisty Purkyně. IVA – Rozhled v oboru veškeré přírody. Angrešt, rybíz, josta - choroby na angreštu, rybízu a jostě.


Nějčastějšími chorobami na angreštu, rybízu a jostě jsou Americké padlí , Antraknóza. Kdyby se však přece, třeba později, toto padlí na koncích výhonků objevilo, musí se napadená špička až ke zdravému dřevu ustřihnouti a spáliti, na žádný způsob však ne odhoditi na zem, neboť se lehko bakterie této houby přenáší. Padlí se šíří zpravidla pomocí konidií, které jsou unášeny nejčastěji větrem.


Do rostliny prorůstají haustoria , na povrchu se tvoří kruhovité kolonie bílé, nažloutlé až červené či hnědé barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky