čtvrtek 17. října 2019

Co je mulčování trávy

Mulčování vysoké trávy je nejlevnější způsob bezodpadové údržby travnatých a lučních ploch. A tak na chalupě konec dřiny se sečením, hrabáním a likvidací nepotřebné trávy. Mulčování je stále oblíbenější způsob údržby nepravidelně sečených travních ploch.


Jde o ekologickou likvidaci trávy a plevele. Sečená tráva se nesbírá do koše sekačky, nýbrž se jemně rozdrtí a zůstane na posečeném trávníku. Jedním z nejlevnějších, ale zároveň účinných způsobů, jak zvýšit plodnost půdy, je mulčování její kosené trávy.

Velmi často kosená tráva je odhozena nebo spálená, ale může být použita jako mulčování. Mulčování trávy VARI system a mulčovač Tajfun - VARI system mulching mower and Typhoon - Duration: 1:48. Je to způsob sečení trávy , kdy useknutá tráva v pracovním prostoru sekačky propadává přes rotující nůž a ta je několikrát přesečena. Tento způsob sečení vytváří velice jemnou travní drť, která se neshromažďuje v koši sekačky, ale díky své malé velikosti propadává mezi travní stébla a zůstává tedy v půdě na trávníku. Tam, se rozloží jako zelené.


Jak je již výše uvedeno, mulčování je ekologická likvidace trávy a plevelů. A ekologie v současné moderní době stále více vstupuje do běžného života a bude nás a naše životy ovlivňovat stále hlouběji. Pálení tohoto odpadu je přísně zakázáno a odvoz do skládek zabírá spoustu času a stojí peníze.

Při mulčovaní neudržovaných ploch, kde roste plevel. Spočívá v obsypání nebo pokrytí okolí rostliny materiálem, kterým nedokážou prorůst jiné, nežádoucí, rostliny - plevely , nebo při pokosu trávníku je to název pro vmetení odpadu z pokosu do trávníku. Navíc po druhém zkracování trávy nebudou při mulčování hyzdit plochu nevzhledné kupičky posečené trávy. DAKR Autor: Archiv ireceptar.


My se nebudeme zabývat stylem střihu trávníků, ale mulčováním prostřednictvím trávy. Když je krásně posekaná, není prakticky co řešit. V poslednom období sa zvykne niekde písať o mulčovaní trávy ako o novinke. Pre upresnenie - je to kosenie trávnika kosačkou prispôsobenou tak aby sa.


Ta se nesbírá o koše, nýbrž propadává skrze rotor sekačky zpátky na zem do trávníku. Zajistí se tím výživa a hnojení trávy. Samozřejmě odpadá možnost neustálého vysýpání koše. Což je pro uživatele určitě velké plus. Mulčování (opětovné využití trávy ) - je čištění trávníku ze sušených rostlin a jejich částí, které jsou zaměřeny na zpracování zpracovávané trávy a rostlinného odpadu a jejich návrat na povrch půdy ve formě živin.


To umožňuje vlhkost v půdě a reguluje teplotu půdy. Mulčování , to je vlastně nastýlání, většinou se to dělá organickou hmotou, třeba vrstvičkou posekané trávy , sena, slámy, kůry apod. Chrání rostliny, zlepšuje kvalitu půdy a podporuje růst.


V tomto článku uvedeme vše, co potřebujete vědět, abyste vybrali ten správný mulč pro vaši zahradu.

V dnešní době mají sekačky často možnost takzvaného mulčování (zamezí se výhozu trávy do sběrného koše, či prostě vyhození za nebo vedle sekačku, většinou pomocí jakési ucpávky vyhazovacího otvoru). Je otázka, do jaké míry je to výhodné? Mulčování nepředstavuje jen ušetření pracovního času, který nemusíte trávit zajížděním na místo vysypávání.


Důležitou výhodou je také použití posečené trávy jako přírodního hnojiva. To je však nevýhoda, čím déle je trávník v horní vrstvě vlhký, tím větší je šance, že se rozšíří mech, plísně… Jednoduše do okrasného trávníku mulčování nepatří. A máte trávy opravdu velký přebytek, můžete si pořídit dokonce malou stanici na výrobu bioplynu. Mulčování záhonů a dřevin Mulč je materiál, který rozprostřeme na půdní povrch, abychom tím optimalizovali hospodaření s vláhou v půdě, omezili teplotní výkyvy, potlačili růst plevelů.


O dokonalé mulčování , sečení a sběr trávy se starají dva speciální nože uložené v aerodynamickém ocelovém šasí. Honda HRG 4SKEP je skvělý pomocník při sekání, sběru, nebo mulčování trávy. Chceme-li zabránit vysychání půdy a potlačit růst plevele, budeme na své zahrádce aplikovat mulčování. Jak již bylo napsáno, mulčovač je mohutná sekačka.


Trávu seče rotující nůž jako u rotační sekačky se sběracím košem, ale rozdíl je v tom, že pro mulčování je speciálně upraven, aby dokázal i tu nejvyšší trávu rozsekat na co nejmenší kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky