čtvrtek 3. října 2019

Divoká rajčata

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Podle toho, jak ty divoká rajčata popisujete, tak by to mohly být ony.


Protože má ráda systematičnost, tak rostliny, které nejsem schopna určit, tak je nazývám svými jmény. Toto rajče dostalo jméno Barbara (jako divoch – barbar).

Pokusím se získat semena těch “divokých rajčat”, ale asi to nebude snadné. Do sortimentu nezařazujeme automaticky všechna divoká rajčat, na která narazíme, ale jen taková, která nám chutnají, nebo která vykazují alespoň částečnou odolnost vůči plísňovým chorobám. Například divoká rajčata Goldrush a Sweet Pea z důvodu náchylnosti k plísním neprodáváme. Více se dočtete v tomto článku.


Tato rajčata obsahují antokyany, které najdeme například v borůvkách a jsou důležité pro zdravou výživu. Je lahodnější než známější odrůda Indigo Rose, která se téměř nedá jíst. Plody jsou drobné a velice dekorativní.


Divoká rajčata jsou opravdu zázrak.

Pěstuji je již několik roků , sazenice stačí jen občas zalít, jinak jen sklízet ohromná množství plodů, Výborné je naložit je jako okurky do malých skleniček a používat do salátů, na chlebíčky jako oblohu. Jsou velmi chutné a křupavé. Za okny je sice bílo, ale pojďme si ještě připomenout sklonek léta, kdy u nás dozrávala divoká rajčata. Na to se podívejte ve třetím díle.


Někdy se lze setkat také s označením „rybízové rajče“, či anglicky „wild tomato“ a „currant tomato“. Pěstují se jako jiné odrůdy rajčat, přičemž plody se sklízí na konci. Pokud má oporu, šplhá do výšky až dvou metrů a rozsochaté keře nezaberou na záhonech tolik místa.


Rajčata se nesnáší s červenou řepou, fenyklem a hrachem. Nesvědčí jim ani brambory, nevysazujeme je v sousedství brambor a raději ani na záhon, kde se brambory pěstovaly v minulém roce. Od okurek by měly být oddělené alespoň jedním záhonem s jinou plodinou, totéž se týká i cuket a tykví. V sousedství rybízu a meruňky sice rostou bez problémů, ale málo plodí. Na fotografii vidíte dvě sazenice rajčete, vysazené do samozavlažovacího kontejneru ještě před příchodem pozdních jarních mrazíků.


Vysét je můžeme do kelímků či květináčů a necháme je. Z tohoto rajčete se nakonec vyklubala nějaká blbá mochyně, bohužel. Také už jsem měl divoká rajčata ze samovýsevu, ale začala růst až někdy v červnu, takže vývoj dost záležel na letním počasí.


Ačokča, Ačokča v léčitelství, Jak pěstovat a hnojit rajčata , Alergie na rajčata , Druhy stolice, Kyselina močová v krvi, Jak se pěstuje ačokča.

Hráškové rajče (někdy také nazývané divoké či rybízové) je tyčková odrůda rajčat, která plodí drobné červené plody. Tato žlutá odrůda patří mezi nejmenší jedlá rajčata na. Odrůda byla vypěstována za. Drcená rajčata můžete použít celoročně jako základ omáček a jídel, jako je například chilli con carne.


Rajčatový protlak neboli „Passata“ Rychle spařte kg rajčat, oloupejte je, odstraňte semínka a nakrájejte ra jčata na kostičky. Sazenice přibližně v polovině května (po zrmzlých) přesazujeme na konečné místo na zahradě. Kde všude naleznou sušená rajčata použití. Jak využít sušená rajčata bylo již řečeno v úvodu - hodí se na naložení do olivového oleje, posléze pak do salátů, na chléb s máslem, jako červené pesto, do sendvičů nebo samostatně jako delikatesu. Některé jsou skoro větší než pomeranče, jiné jsou malinké.


Divoké tvary, barvy, chutě a vůně. Nabízíme k prodeji semena i sazenice divokých rajčat. V sezóně (duben - říjen) nabízíme čerstvé řezané bylinky a čerstvé jedlé květy.


Rostliny vydatně zavlažujeme a protože se nemus. Jedná se o jednu z původnějších odrů která vyniká vysokou odolností vůči plísni. Největší předností divokých rajčat je, že se nemusí zaštipovat ani vyvazovat.


Prostě ideální pro LÍNÉ ZAHRADNÍKY. Dobrý den, Jsem začátečník a proto se zeptám možná trochu naivně, chci příští sezónu zkusit divoká rajčata , jakožto svá první rajčata. Newslettery vám budeme zasílat nejdéle roky nebo do vašeho odhlášení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky