čtvrtek 10. října 2019

Padlí jabloňové postřik

Poprvé se ošetřuje v období až týdny před květem a dále podle potřeby až do července. Interval mezi postřiky je až dnů v závislosti na infekčním tlaku, náchylnosti odrůd a druhu použitého fungicidu. Objevuje se zpravidla nečekaně a náhle, zničehonic máme listy i celé výhony pokryté šedobílým povlakem.


Padlí révové čili oidium ničí úrodu vinařů Mezi nejznámější a také nejobávanější druhy padlí patří padlí révové, známé též jako oidium. Parazitická houba vytváří moučnaté povlaky nejen na listech, ale i květenstvích a hroznech a způsobuje tak jejich šednutí a deformaci.

Padlí patří dnes k nejnebezpečnějším chorobám jabloně. Padlí vytváří typické moučnaté bělavé povlaky nejčastěji na listech a letorostech, které posléze zasychají. Choroba se šíří v období před květem až do července. Proto je vhodné spojit ochranu proti padlí s ochranou proti strupovitosti. Slovenský název: Múčnatka jabloňová.


Je to velmi častá choroba jabloní. Některé odrůdy (Idare Jonathan, Průsvitné letní) jsou k padlí silně náchylné,.

Padlí je mykotické onemocnění a má smysl proti němu stříkat az se začnou vyvíjet listové pupeny. PADLÍ jabloňové je velmi častá, téměř stálá choroba jabloní, ale napadá i hrušně, kdouloně a mišpule. Přiznakem je, že po vyrašení pupenů dochází ke zkracování letorostů, listy jsou úzké, mírně ztlustlé a lodičkovitě prohnuté. Zbarvují se bíle, protože jsou pokryty myceliem z houbové choroby, které se rychle vyvíjí. Charakteristika choroby.


Tato choroba je příčinou bělavých povlaků na listech, květech, letorostech a mladých plodech. Silněji napadené části hnědnou a zasychají. Rady a návody na padlí jabloňové. Houbová choroba padlí jabloňové je nejvíce škodlivá zejména v teplejších oblastech.


Padlí jabloňové může způsobit výrazné snížení výnosů. Při dlouhodobějším zanedbání ochrany dochází k tvorbě malých listů, redukci přírůstků, zmenšení velikosti plodů a zejména u náchylných odrůd k silnému zasychání větví a postupnému chřadnutí celých stromů. Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců. Postřik musí být velmi důkladný.


Sice to není choroba, ale do aktuální péče o jabloně patří. Právě ve druhé části měsíce je možné začít s vylamováním nežádoucích nových výhonů na jabloních.

Postup je výhodnější než stříhání, vylomením totiž odstraníme celý výhon. Některé přípravky proti strupovitosti jabloně jsou účinné i na padlí jabloňové , to umožňuje provádět ochranu proti těmto chorobám současně. Jablko Zahrady Čech Souprava je určena pro celoroční fungicidní ošetření jabl. Od konce odnožování do vývinu posledního listu. Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.


Existuje mnoho specifických druhů padlí, jehož přítomnost je typická bílým povlakem téměř na všech částech rostlin - od stébel travin, přes listy ovocných stromů, plody ovoce a zeleniny, až po poupata růží. Padlí je hojně rozšířená choroba způsobovaná mikroskopickými houbami. Během června se vytváří bílé povlaky na letorostech jabloní – padlí jabloňové. Přečtěte si, co dělat, jaká je prevence a jak tuto houbovou chorobu.


Aplikujeme od druhé poloviny dubna do konce května. Jarní postřik broskvoní proti kadeřavosti. Přípravek lze použít pouze preventivně. Kadeřavost se nejčastěji objevuje u broskvoní.


Jak na padlí jabloňové Když se na listech, letorostech, květech i mladých plodech objeví bělavý povlak, váš strom je pravděpodobně napadený chorobou zvanou padlí. PROTI padlí Kumulus WG je sirný fungicid s protektivním kontaktním účinkem, rychlým nástupem účinnosti a reziduálním působením proti houbovým patogenům ze skupiny pravých padlí s vedlejší akaricidní účinností. Používá se proti padlí jabloně, okurky, révy vinné, okrasných rostlin, broskvoní aj.


Je dokázáno, že tuto chorobu zlikviduje teplota -stupňů mrazu již za hodin a dlouhodobější působení teploty v rozmezí -a -stupňů Celsia. Insekticidy neboli postřiky proti škůdcům jsou přípravky určené především k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky