úterý 29. října 2019

Kadeřavost nektarinek

Kadeřavostí trpí v podstatě. Dochází k četným deformacím listů díky žlutohnědým až červeným puchýřkům. Od čepele se pak list kroutí a odpadává. Strom vynaloží velmi mnoho energie na to, aby nasadil listy nové a většinou ani nenasadí květy nebo velmi brzy opadnou. Pokud se i přesto dočkáte plodů, bude jich málo a velmi deformované, v podstatě nekonzumovatelné.


Velmi silné infekce mohou dokonce strom zahubit. Protože se nespecializuji na pěstování broskvoní a nektarinek , je můj přehled o možnostech ochrany před kadeřavostí omezený a jistě i neúplný. Uvítám proto jakékoli další tipy a zejména vlastní zkušenosti.


Pište prosím do komentářů. Rady a návody jak pěstovat nektarinky. Náchylné odrůdy je třeba proti ní ošetřovat každým rokem, třebaže výskyt kadeřavosti se v různých letech ve své síle velmi různí, po letech „kadeřavých“ mohou následovat i roky prakticky bez kadeřavosti.


Odolnost rostlin zvyšuje řádná všestranná výživa, bohaté hnojení vápnem a draslem, a pokud je toho třeba, odvodnění půdy. Z nemocných rostlin nebereme rouby a očka. Tím se výrazně snižuje jejich plodnost i výnosy, zvláště jsou-li napadány každoročně. V posledních letech se kadeřavost broskvoní stává postrachem zahrádkářů. Je to sice pracné, ale na malém stromku to není taková tragédie.


Já jsem tohle praktikoval na pětileté nektarince a to už byla jiná práce, ale stálo to za to. Nyní už si hlídám termíny pro postřiky. Ovšem ani ty nejsou stoprocentní, ale dokážou kadeřavost omezit na minimum. Pokud jste si ještě nevybrali konkrétní druhy a odrůdy pro svou zahradu, možná vám přijde vhod stručný přehled nejlepších odrůd ovoce, které u nás patří k nejoblíbenějšíbroskví a nektarinek. Ochrana spočíva v postrekoch (meďnatými prípravkam i- v záhradníctve vám poradia), ale treba začať už pred pučaním skoro na jar a potom postrek treba opakovať.


Nektarinku máte napadnutú kučeravosťou ( kadeřavost ). Podnože broskvoní a nektarinek: mandžurská - semenáč slabšího vzrůstu s vysokou odolností mrazu. Podnož vhodná pro zákrskek nebo čtvrtkmen. Julien A - slaběji vzrůstná, do těžších půd.


Adesoto - další ze slaběji vzrůstných podnoží, s velkou násadou plodů, přizpůsobí se jakémukoliv typu půd. Nejste přihlášen(a) atlas. Podzim je nejvhodnějším obdobím pro výsadbu všech dřevin včetně ovocných. Dnes už každý zkušenější pěstitel broskvoní ví, že o intenzitě výskytu rozhoduje především průběh počasí od fáze rašení do počátku květu (částečně odrůdová odolnost). Pokud se houbě podaří infikovat již rašící listy, další opatření snažící se zabránit propuknutí choroby jsou už většinou na nic.


Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují, zduřují a tím deformují (zkadeřavějí) listovou čepel. Každý rok nádherně kvete tato nektarinka,ale vždy ihned v květu je napadena neznámou chorobou,lístky se scvrknou a opatnou spolu s květy. Do měsíce lístky vyraší znovu,ale plody už nejsou 3tí rok. Pro info hned první rok jsme sklízeli nádherných a slaďoučkých nektarinek. Společně se zaměřili především na kadeřavost broskvoní.


Vzhledem k extrémní oblasti bude ochrana nutná, ale je stejně otázkou, zda zde. Protože se nám hromadily dotazy, jaké přípravky proti kadeřavosti broskvoní použít,. Jednou z nejnebezpečnějších chorob (krom rakoviny) broskvoní , nektarinek a mandloní je bezesporu kadeřavost. Broskvoně mohou trpět chorobami, jakými je například kadeřavost , žloutenka neboli.


Hlavním příznakem napadení je kroucení a ka. Tato houba napadá především listy ovocných stromů - broskvoní a nektarinek, výjmečně také mandloní. Za to já, kdyz jsem si koupil x broskvoni, nektarinek , tak kdyz to v dnesni době nepostříkám nějakým kuprikolem či dalšími jedy, tak stromek zahubí kdejakej parazit či houba, stříhám pravidelně, zalívám, hnojím a stojí to za prd. Je nejčastější a hospodářsky nejvýznamnější onemocnění broskvoní, nektarinek, ale i broskvomandloní a mandloní, které se pravidelně objevuje v jarním období. O jeho intenzitě rozhoduje především průběh počasí od vyrašení do počátku květu.


Tato choroba je způsobena houbou Taphrina deformans. Napadány jsou každoročně při rašení pouze mladé listy do velikosti centimetru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky