pondělí 18. května 2020

Založení trávníku postup

Postup pro založení anglického trávníku v krocích Na začátek je potřeba si říct, že dobře založený trávník je jako dobře postavený dům , bude sloužit desítky let. AROS-osiva vám přináší instruktážní video o tom jak si založit kvalitní trávník. Tyto tipy a rady jsou určeny především pro majitele zahrad.


Postup je v obou případech stejný: Promyslete si, k čemu bude trávník sloužit , například jako okrasný, či zátěžový. Z toho vyplynou požadavky na trávník a způsob jeho využití.

Založení trávníku na těžké (jílovité) půdě je zcela nevhodné. Zlepšení vlastnosti těžké půdy dodáním zlepšujících materiálů je v některých případech méně efektivní, než výměna této půdy za již namíchané trávníkové zeminy, nebo substráty. Rady pro založení trávníku Výběr trávníkových osiv Požadavky na vlastnosti trávníku se značně liší podle toho, zda si přejeme trávník pro okrasné účely, k rekreaci, na sportování či na omezení eroze, atd. Chci se zeptat spíše na správný postup založení, než jaké použít hnojivo, travní směs apod.


Takže v momentální době nám dodělávají zpevněné plochy - chodníky u RD. Během pár dní přijede podruhé bagr, který veškerou hlínu (zatím je rozprostřená hlína asi na polovině pozemku) rozprostře po celé ploše, kolem obrubníků až na hrany pozemku. Proto je vhodné realizovat výsev trávníku na jaře nebo v pozdním létě.


Pravidelné sekání podporuje strukturu trávníku a napomáhá k tomu, aby trávník houstl a dorůstal do zelena.

Růst je o něco pomalejší, jednotlivé druhy rostlin mají rozličnou dobu klíčivosti, takže zapojení tohoto porostu trvá celý první rok. Plochu budoucího trávníku vyčistíme (od kamení, kořenů po vykácených stromech, stavební suti a jiných odpadků). Podle vláhových poměrů v půdě zřídíme buď drenáž (do rýhy v zemi položíme do štěrkopískového lože drenážní trubky), nebo závlahu (rozvedeme některý ze závlahových systémů). Trávník plní estetickou (okrasnou) funkci téměř ihned po položení a zatěžovaný může být v mnohem kratší době (zpravidla za několik týdnů).


Estetickou funkci trávníku můžeme nejlépe přirovnat k úloze koberce v bytě. Trávník má být strukturně a barevně jednotným kobercem, jakousi neutrální zelenou plochou spojující do jednoho celku ostatní prvky zahradní nebo parkové kompozice, tj. Jak správně založit trávník ? Co promyslet, než se pustíte do práce?


Máme pro vás návod krok po kroku. Hustý zelený koberec trávníku je víc než jen. Následuje založení trávníku, které můžeme provést klasickým výsevem nebo použitím předpěstovaného travního koberce. Po založení trávníkové plochy je třeba věnovat zvýšenou pozornost a péči mladému porostu.


Po zapěstování travního koberce je třeba dodržovat základní pravidla údržby trávníků, aby jeho kvalita byla udržena v co nejdelším časovém horizontu. Ukážeme vám, jaké metody založení se hodí do určitých podmínek a jaká následná péče vás bude čekat v případě, že se rozhodnete pro založení trávníku pokládkou travních koberců. Velkou výhodou je ale okamžitý estetický efekt a rychlejší možnost zatížení. Lence, jelikož my trávník vyseli již před 14dny, dotoho přišli malé mrazy a doteď žádná tráva nevzrostla, myslíte že travní seme.


Při zakládání nového trávníku použijte místo ornice písek, radí odborník.

Ta sice zpočátku funguje, ale postupem času si sedá, takže se. Proto, aby se tato investice nestala později marnou, je více než vhodná důslednost k celému postupu. K založení trávníku můžete i doma využít hydroosevní jednotku. Směs se míchá v nádrži a vysokým tlakem je pak distribuována na zvolené plochy. Pro nástřik je hydroosevní jednotka vybavena hadicí s různými koncovkami.


Do nich je směs vháněna vysokým tlakem. Různé rozprašovací koncovky hadice regulují množství směsi a velikost pokryté plochy. Zahradnická perspektiva – profesní vzdělávání členů Svazu zakládání a údržby zeleně Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím. Polopatě Trávník – diagnostika trávníku — Přírodní hnojiva — Masožravky — Trávník – založení nového trávníku — Sekačka. I založení trávníku svépomocí může přinést radost a potešení z dobře odvedené práce a výsledek může předčít lecjakého profesionála.


Půda musí být dokonale vyčištěná od plevelů. Běžně se týdny před založením používá postřik totálním herbicidem. V případě zájmu zákazníka provádíme přípravu a modelaci pozemku, navážku vhodné zeminy. Ale tento postup nám zaručí velmi dobré vyčištění a minimalizace konkurence pro nový trávník.


Likvidace plevelů v novém trávníku. Pokud nám v novém trávníku plevele přeci jenom začnou růst, je možné udělat postřik.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky