pátek 22. května 2020

Postřik na broskve proti kadeřavosti

Postřiky pozdější nemají žádnou účinnost, představují jen zbytečnou práci a vydání. Autor: Archiv ireceptar. Měďnaté fungicidy (například Kuprikol 5 Champion WP, Cuprocaffaro, Funguran–OH WP) jsou vhodné pro základní a opakované ošetření pouze v počátečních fázích rašení, později se mohou objevit projevy fytotoxicity a popálené listy opadají. Působí proti plísním, listovým skvrnitostem, bakteriózám a na protimrazovou ochranu stromů.


Na rostlině vytváří viditelný, jemný, modrozelený, rovnoměrně rozprostřený pokryv, který je odolný smývání deštěm. V našich podmínkách se používá proti již zmiňované kadeřavosti, ale také proti plísni na bramborách.

Na příští týden hlásí počasí nad nulou (tady u nás na jihu) a tak to vidím na třetí postřik proti kadeřavosti, raději o jeden více (pokud by se ochladilo) než o jeden méně. Souprava proti kadeřavosti broskvoní obsahuje dva účinné fungicidy: Kuprikol (měďnatý přípravek) a Thiram Granuflo (s novou účinnou látkou thiram). Střídání dvou účinných látek předchází rezistenci (choroba si na účinnou látku nezvykne) - účinné ošetření. Pokud bude o víkendu nad nulou, chystám se na první postřik proti kadeřavosti, který provádím prostředkem na bázi mědi - Kuprikolem. Zhruba za dnů druhý postřik mědí a potom ještě jeden systémovým prostředkem (např.


DELAN). Jaký postřik použít Infekce nekončí na podzim s vegetací, zůstává ve skrytém stadiu a dál se šíří již v předjaří, v únoru až počátkem března. Abychom předešli jarní infekci, musíme zasáhnout již nyní.


Ošetření proti kadeřavosti broskvoní patří k prvním činnostem, kterými zahrádkář začíná nové vegetační období. S ošetřením proti kadeřavosti se má začít už na podzim (obvykle v listopadu, po opadu listí).

Větve i kmen ošetřete postřikem měďnatým fungicidem (např. Kuprikol 5 Kuprikol 2SC). Původce onemocnění je houba, která se nazývá Taphrina deformans a přezimovává nejčastěji v korunách stromů nebo na větvích. Zdravá broskev – postřik proti kadeřavosti broskvoní najdete na Higarden. Postřik provedeme za suchého dne, kdy nehrozí mrazy.


Podzim je doba sázení ovocných stromků a právě i čas pro ošetření broskvoní proti kadeřavosti. Kadeřavost patří mezi nejčastější a velmi nepříjemné onem. Tenhle postřik by se měl dělat ve chvíli, kdy začínají kvést lískové oříšky. Jak moc vadí následný mráz nevím, ale určitě by po postřiku nemělo pár dnů pršet. Aplikuje se prý na napadené listy.


Bohužel se mi nepodařilo sehnat žádného českého dodavatele. Zdá se, že pro české pěstitele je tato možnost zatím jen obtížně dostupná. In Okrasná zahrada , Ovoce , Poradna by walsla 8. Broskvoně v našich podmínkách mohou růst naprosto skvěle.


Dobrý den, posílám obrázek naší broskve – soused tvrdí, že se jedná o kadeřavost. Pravda je taková, že postupem času se podnebí ve. Jak poznáme napadení kadeřavostí Již krátce po vyrašení listů na stromech můžeme pozorovat první příznaky kadeřavosti.


I tento zásah je nutné opakovat po dnech. V této fázi je vhodné použít například Champion 50WP nebo Kuprikol 50. Broskve jsou velmi oblíbeným druhem ovoce, které se v našich podmínkách sice nedá pěstovat ve všech oblastech, ale přesto jsou broskvoně velmi rozšířené.

Bohužel dosti rozšířené i jejich onemocnění – kadeřavost broskvoní. Pro postřik proti kadeřavosti je včasný a preventivní zásah rozhodující pro účinnou ochranu proti této chorobě broskvoní. Pozdní aplikace již nemá správný účinnek. Sledujeme dva ukazatele, které nám pomohou určit správný čas aplikace přípravků proti kadeřavosti broskvoní. Nejvhodnější termín je když teploty vystoupí nad – oC, což bývá v době, kdy začínají kvést (prášit) lísky.


Na jaře postřik větví i celého kmene zopakujte. I na jaře se doporučují k ošetření měďnaté fungicidy. Nejzazší termín postřiku proti kadeřavosti broskvoní je v době rašení vrcholových (terminálních) pupenů. Nejpozději do dní aplikujte 2. Vhodné jsou měďnaté fungicidy - Airone SC, Flowbrix, Champion WG, Kuprikol nebo organické fungicidy - Dithane DG Neotec, Thiram Granuflo - pozor bude končit 30.


Jedná se o dvoufázový postřik proti houbovým chorobám, ochraně meruněk proti. S první fází ochrany se začíná už na podzim, a to v době, kdy je strom. Společně se zaměřili především na kadeřavost broskvoní. U broskvoní je vhodné vybírat také s ohledem na odolnost proti kadeřavosti a proti nízkým teplotám – taková bývá označena jako vhodná i pro okrajové oblasti. Už se na ně těšíme Velmi rané jsou Primissima Delbart, Kamila, Amsdenova, Roztylská, Michaela.


Vhodné jsou přípravky: Delan 7SC, Dithane DG Neotec, Champion 50WP, Kuprikol 5 Syllit WP, Thiram granuflo Snadno je vyberete na našem e-shopu. Infikovány mohou byt pouze mladé nerozvinuté listy (do velikosti 1-cm).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky