čtvrtek 7. května 2020

Mšice na rybízu

Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Bojovat s nimi můžete několika způsoby. Chemické postřiky jsou poměrně agresivní a zaručí účinek. Objevují se brzy na jaře a jsou důsledkem sání škůdců.


Docela dobře na ní zabírá třeba Mospilan.

Mšice je známý škůdce a prevít. Je systémový a tak „zaleze“ i pod list. Poznáme je tak, že se brzy po rašení pupenů objevují na listech žluté až tmavě červené puchýřky. Listy rybízu na vrcholových částech výhonů se začnou kroutit a jsou silně zkadeřené. Důsledkem je zastavení růstu.


Vnoučata kladou vajíčka v trhlinách kůry v blízkosti ledvin, kde jsou zimní. Vrakové jednotky se probudí brzy, během rozpuštění prvních letáků. Jak vidíte, parazitická mšice na rybízu jefenomén je zcela běžný a škodlivý.

Snižuje sklizeň, ničí křoví a způsobuje další obtíže jak zahradníkům, tak rostlinám. Proto by měl boj proti škodlivému hmyzu začít rychle a bez prodlení s využitím všech dostupných metod a prostředků. Pane Otakare, s černým rybízem jsme na tom úplně stejně, na rubu mladých listů jsou chuchvalce zelených mšic, listy se kroutí, červený a bílý rybíz je ok. Na rybízu jsem výluh zatím nepoužil, mšice tam nebyly.


Výluh dobře přecedím přes husté sítko nebo plátýnko do rozprašovače. Nevýhoda výluhu je velký zápach, ale mně nevadí. Někdy mohou pomoci postřiky z kopřiv vykvašených v sudu. Pokojové rostliny lze postříkat mýdlovou vodou, jarovou vodou, nebo výluhem z cigaretových nedopalků. Vajíčka přezimují na kůře rybízu v blízkosti pupenů.


Na jaře se líhnou larvy. Gallikovité nebo listové afinní rybízu - podrobný popis druhu a jeho generací během vegetačního období na křovinách. Jsou popsány metody boje proti.


Velmi rozšířená mšice , zvláště na červeném rybízu. Larvy se z přezimujících vajíček líhnou v dubnu, na spodní straně listů se vytváří husté kolonie. V létě se líhnou okřídlené samičky, které migrují na sekundární hostitele, např. Popis: Na vrcholcích výhonků se vytváří nahloučené a zkadeřené listy.


Na spodní straně listů sají zelené někdy až oranžové mšice.

Jedná se především o mšici rybízovou (voška ribezľová, Cryptomyzus ribis), mšici srstkovou (voška egrešová, Aphidula grossulariae, syn. Aphis grossulariae) a mšici Aphidula schneideri (syn. Aphis schneideri).


Takže skutečnost, že se k rybízu slézají mravenci je známkou, že na něm řádí mšice. A spodní strana listů rybízu pak skrývá nepříjemné překvapení: kolonii plnou mšic. Samičky jsou bezkřídlé, měří asi 2-mm a jsou žlutozelené nebo oranžové barvy. Způsoby boje Jako proti mšici angreštové, tak i proti mšici rybízové bojujeme postřikem v době nalévání pupenů, kdy larvy mšic se ještě volně živí na povrchu pupenů. Názvem mšice označujeme více druhů polokřídlých hmyzích škůdců na našich rostlinách.


Z rodu lze jmenovat nejčastěji vyskytované: mšice maková, mšice zelná, mšice broskvoňová, mšice jabloňová, mšice maliníková, vojtěšková, krušinová, řešetláková, tavolníková a mnoho dalších. V létě odlétají na hluchavkovité rostliny (Lamiaceae), hlavně na čistec a hluchavky. V pozdním podzimu se vracejí na rybíz. Při silném napadení způsobují významně odbarvení a zkroucení listů. Mezi jeho výhody lze poznamenat nenáročnou péči, chutné a zdravé plody, které mají širokou škálu aplikací.


Jak zacházet s rýží z vošků, chemikálií. Na koncích rybízu se dělají červenohnědé skvrny a listy se kroutí. Rostlina napadená mšicí rybízovou má na listech žlutě nebo červeně. Postřik proti mšicím v hrachu, ovocných dřevinách, zelenině a okrasných rostlinách.


Obdobně je možné připravit postřik proti mšicím z kapradí, pelyňku,. Jarní postřik rybízu a angreštu. Rovněž stříkáme všechny druhy rybízu proti Vlnovníku rybízovému.


Je fakt, že tu úžasnou rostlinnou džungli na mém území tvoří z velké části právě plevel. Nechápu, jak můžou některé rostliny růst tak rychle. Začátkem léta migruje na rostliny z čeledi hluchavkovitých. V první řadě otrhejte listy s červeně zabarvenými puchýři, také na konci větviček, ať odhalíte mšice , pak postřik. Postřik PIRIMOR WG má ochrannou lhůtu dní, BIOOL - nula.


Poraďte se při nákupu , je více výrobků s krátkou ochrannou lhůhou. Já si dělám postřiky bez chemie sama, ale to už jsem tu někde psala. Velmi často se na listech objeví „puchýře se žlutými nebo červenými skvrnami, původcem jsou mšice a mravenci, kteří si na listech mšice pěstují.


U stromkového rybízu kmínek namažeme jílem smíchaným s aromatickými bylinkami, svazky bylinek (šalvěj, pelyněk, levanduli, yzop, saturejku) můžeme obtočit a upevnit i kolem kmínku. Stříkáme stejně jako u rzi pelyňkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky