středa 13. května 2020

Ozdobné trávy do záhrady

Kompaktná, nízka ostrica s oceľovo-sivými striebristými listami, vhodná aj na výsadbu do črepníka. Okrasné trávy - ozdobné traviny jsou vhodné pro všechny typy zahrad. Vedle elegantních linií listů a krásy trsů zdobí především trávy různé druhy.


Do vlhkých polôh sa hodia mohutné i nižšie okrasné trávy, ako je chrastnica (Phalaris arundinacea), trsteník (Arundo), sitina (Juncus), škripina (Scirpus), ostrice (Carex). Použitie Trávy v záhrade používame vo veľkoplošnej výsadbe, v skupinovej výsadbe v rovnorodom záhone (tvorenom rôznymi druhmi tráv) alebo vo výsadbe zmiešanej s inými trvalkami a tiež ako solitéry. Hoci sa medzi trávy bežne radí aj druhy im podobné, pravými trávami sú len tie, ktoré patria do čeľade lipnicovitých (Poaceae).

K najznámejším patrí kostráva (Festuca), kavyľ (Stipa), ozdobnica (Miscanthus) a Kortadéria (Cortaderia). Stejně jako keře nebo květiny, součástí každé okrasné zahrady jsou ozdobné trávy , které ozdobí skalku i okraje záhonků. Jejich velkou výhodou je, že. Niektoré trávy sú vhodné do blízkosti vodných plôch a jazierok, napríklad ozdobnica čínska, puškvorec a steblovka. Za okrasné trávy sa zvyknú označovať aj niektoré vlhkomilné a močiarne trvalky, ktoré svojím vzhľadom trávu pripomínajú (ostrica).


Kromě „trávníkových trav“ do této skupiny patří i velké množství druhů a kultivarů trav, které se v mnohém od sebe liší, ale jedno mají společné: jsou nádhernou okrasou zahrady. Velké dominantní druhy trav pak patří k poutavým zahradním dominantám. Trávy, okrasné traviny, kapradiny a naleznete v zahradnictví Arónie.


Bez okrasných travin a kapradin si nedovedu představit žádnou zahradu.

Vyplňují prázdá místa a tvoří i nádherné solitéry. Zahrada bez travin postrádá lehkost a kouzlo. Tradičné i netradičné okrasné trávy rôznych farieb za skvelé ceny.


Vyberte si z našej pestrej ponuky a nakupujte už dnes. Rýchle dodanie, skvelé ceny. Mnohé sa už vďaka chladným nociam vyfarbili a dodali našim záhradám. Ozdobné trávy v tomto období pútajú našu pozornosť svojimi súkvetiami. Jak ozdobné trávy využít?


Díky tomu, že můžete sehnat různé velikosti i barvy, se dají trávy využít opravdu rozmanitým způsobem a zapadnou do každé zahrady. V záhradníctve mi na jar odporučili vysadiť si do našej j a slnečnej záhrady okrasné trávy. Kúpila som si ozdobnicu, ktorá patrí k vyšším druhom.


Odľahčia každý priestor, sú jemné a vzdušné, vysoké i nízke a rôznych farieb. Výborne sa kombinujú s ostatnými trávami a trvalkami. Všechny ozdobné trávy se sestřihávají až na jaře. Vyšší druhy se na zimu svazují!


Veškeré okrasné trávy se zasílají na jaře ve stádiu vegetačního klidu z chladících boxů, jejich nadzemní část je tedy minimální, případně se jedná o zastřižený nadzemní porost z předchozí vegetační sezóny. Svojim kvetenstvom sú ozdobné najmä ozdobnica cukrová (Miscanthus sacchariflorus) a kultivar ozdobnice čínskej (Miscanthus sinensis ´Silberfeder´), ale aj kortadéria pampová (Cortaderia selloana), bezkolenec najvyšší (Molinia altissima) a vysoké druhy okrasného prosa (Panicum clandestinum, P. virgatum). Ačkoli se mezi trávy běžně řadí i druhy jim podobné (šáchory, ostřice, sítiny, skřípiny, suchopýry či orobince), pravými trávami jsou jen ty, které patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae).


Vysoké trávy je potrebné zviazať do snopu, aby do stredu trsu neprenikol sneh.

Mohol by spôsobiť vyhnitie celej rastliny. Nižšie druhy stačí prikryť lístím alebo jutovinou. Počas dní, kedy nemrzne je potrebné trsy poliať, aby nevyschli. Na jar môžete vyschnuté steblá odstrániť.


Nízkym a vždyzeleným trávam stačí vytrhať suché listy. Pěstování V nárocích na vláhu se jednotlivé druhy značně liší, podle toho je třeba trávy vysazovat a seskupovat. Moc hezká okrasná tráva je Miscanthus.


Stačí si z nich len vybrať. Ku každému miestu existuje vhodná tráva, ktorá dokonale spĺňa svoju funkciu. Stébelnaté trávy mají listy hlavně na stéblech. V době plného růstu vypadají jako tyčky a lze je vysadit ve větším počtu.


Teprve na jaře je seřízneme u země a počkáme, až strniště začne znovu rašit. Väčšina druhov dorastá do výšky až cm. Perovec (Pennisetum) dosahuje výšku až cm.


Má hnedofialovo tónované dlhé klasy. Dobre sa cíti v suchšej pôde a na slnečnom až polotienistom mieste.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky