středa 6. května 2020

Myrta v květináči

Nádherná košatá rostlina na kmínku. Velmi reprezentativní, vhodná na svatby nebo ke klasickému pěstování. Zemina v květináči by neměla nikdy vyschnout, protože by lístky myrty mohly. Bez myrty v klopě ženicha či v kytici nevěsty si snad už neumíme ani svatbu představit.


Patřila k symbolickým rostlinám. Starověké Řecko ji přisoudilo bohyni Afrodité jako symbol krásy a mladosti, když se jí, podle pověsti, po svém zrození z mořské pěny zahalila.

V jižních zemích se proto myrtovými větvičkami začaly zdobit nevěsty. Myrta znamená v překladu balzám. Podle starověké báje se jí po svém zrození zahalila bohyně Afrodita, odtud pochází její symbolika krásy a mladosti a vznikla tradice, podle které je myrta typickou svatební rostlinou. Kromě větviček v klopě známe např.


Novomanželé ještě v den svatby sázeli myrtové výhonky, pečovali pak o ně, protože se věřilo, že když se myrta ujme, bude manželství šťastné, když myrta uschne, manželství nevydrží. Podrobný popis produktu Myrtus communis - myrta obecná. Vonný keř z ráje Také takto lze také pojmenovat známý keř, který pokud bychom jej označili za. V minulých dobách si dokonce každá nevěsta pěstovala svou vlastní myrtu, kterou využila ve svůj svatební den.


Svůj původ má ve Středomoří, kde ji najdeme růst i ve volné přírodě.

Květy má myrta bílé, popřípadě žluté. Plodem myrty je bobule černé barvy. Rostlina, která je ideální k pěstování v květináči.


Působí jako antiseptikum, aromatikum a antibiotikum. Olej z ní je zase vhodný k léčbě revmatismu. Ovoce se používá proti nadouvání a průjmu.


Na našem e-shopu najdete množství rostlin, které vám bezpečně pošleme až k vám domů. Proto je jeho místo hlavně v květináčích a jiných nádobách, které umožní její přesunutí a zazimování. Ačkoli myrta v přírodě dosahuje výšky až metry, v květináči doroste jen asi půl metru.


Kvete rozkošnými bílými kvítky, některé odrůdy mohou. Včera v 11:A když né na zahradě,tak v květinářství určitě obstojíš. Včera ve 13:Já jsem si koupila buxus v OBI - keřík asi za 10- a vydržel krásně, stříhala jsem ho den před svatbou. Vypadá stejně jako myrta. V jižní Evropě byla myrta uznávanou léčebnou rostlinou.


Sloužila ke kořenění jídel ještě v dobách, kdy nebyl v Evropě znán pepř. Větévky myrty se dávaly v Řecku a starém Římě do piva i vína. V našem Zahradnictví se specializujeme zejména na prodej rostlin, a to jak venkovních, tak pokojových. Naleznete u nás rostliny od mnoha českých pěstitelů, dovážíme květiny a dřeviny také z Holandska, Itálie, Německa a Dánska.


Myrty jsou stálezelené keře s nevelkými sytě zelenými listy a bílými květy s množstvím nápadně dlouhých tyčinek.

Modré bobule se kvůli hořké chuti nedají jíst, v některých kulturách se ale pro své výrazné aroma přidávají do omáček k masu nebo do nápojů. Ochucuje se jimi například slavný italský salám mortadella. V našich podmínkách se pěstuje jako pokojová či lépe balkónová rostlina.


Tehdy nechyběla v žádné panské zahradě, měšťanském pokoji nebo selské jizbě. Dnes se s ní setkáváme jako s ozdobným věnečkem nebo větvičkami při svatbách. Málokdo asi ví, že myrta také kvete a má sladce kořenité plody. Její použití na balkonech a terasách se přímo nabízí, a tato výrazně aromatická rostlina je naprosto neprávem opomíjena.


V místnosti jí lze pěstovat celoročně, v tom případě volíme vzdušnější,. Co se týká japonské myrty , tak tu jsem dostala loni na jaře a málem nepřežila,. Rostliny a jejich pěstování and tagged myrta japonská , pěstování myrty japonské. V lete je možné pestovať rastlinu aj vonku. V České republice se myrta pěstuje spíše v nádobách, kdy se ven dává k letnění, protože není mrazuvzdorná (přežije teplotu maximálně do čtyř stupňů nad nulou).


Na zimu se pak myrta musí na zimu zazimovat. Levandule v květináči nepouští kořínky příliš hluboko (z tohoto důvodu je třeba levanduli na zimu umístit dovnitř, protože by mohly kořínky umrznout). Květináč umístíme na slunné místo a občasně zaléváme. Tvarovat lze myrtu stejně snadno jako třeba známý buxus, obzvlášť efektní je myrta s rovným a dlouhým kmínkem, na kterém je korunka sestříhaná do koule. Například dvě tvarované myrty mohou vyzdobit vstup do domu apod.


Můžeme listy usušit a použít do vonných pytlíčků, které krásně provoní celý náš pokoj.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky