pátek 29. května 2020

Postřik na mšice z kopřiv

Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich. Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu. Co se nespotřebuje na postřik , nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo.


Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Chrysanthemum coccineum.

Na zálivku zřeďte jíchu vodou v poměru 1:1 na postřik 1:20. Pokud by na balkoně nebo na terase zápach z jíchy rušil, můžete si připravit vodní výluh z kopřiv za studená. Připravuje se podobně, ale nenechá se zkvasit a může se po 1-dnech neředěný užít k postřiku. Postřik z kopřiv je jedním z nejúčinnějších.


Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den. Větší počet nedopalků zalijte vodou, vyvařte, nechte pár hodin odležet, přeceďte přes síto a dejte do rozprašovače. Stačí natrhat větší množství čerstvých kopřiv , vložit do velké nádoby a zalít vodou.


Na mšice dobře funguje jednoduchý postřik z kopřiv.

Jednou z možností je využít kopřivu, která určitě roste i na vašem pozemku a udělat z plevele užitečnou rostlinu. Výluh z kopřiv se využívá již dlouhá léta, znali ho i naše babičky. Mšice jsou jedním z velkých nepřátel každé zahrady, a pokud si chcete uchovat úrodu takovou, jaká má být, boji s nimi se pravděpodobně nevyhnete. V současné době se na trhu nacházejí různé přípravky, které pomáhají mšice efektivně ničit, nicméně ani jejich použití nemusí být jakousi samozřejmostí.


Pokusme se tedy podívat i na domácí postřik na mšice a v. Pozor, výsledný produkt výrazně zapáchá. Kopřivy začnou hnít a kvasit. Aplikujeme dle plochy zalíváním, nebo postřikem z rozprašovače. Chceme-li na podzim zlepšit výživu půdy, výluh ředit nemusíme, a můžeme použít i zbytky kopřiv ze dna nádoby.


Letos jsem zlikvidoval mšice na růžích výluhem z kopřiv , mšice na kopru a petrželi zatím nechávám sluníčkům, mšice na košťálovinách zatím jenom vodou a ve skleníku zatím nic ale dnes jsem viděl mravence tzn za chvíly mšice a tak nastooupí mospilan. Upozornění – tento druh výluhu nesnášejí luštěniny (fazole a hrách) a cibule. Rajčatový postřik – listy z rajčat obsahují alkaloidy a ty úspěšně hubí hmyz, ale i mšice. Ty namočíme na noc do vody a ráno scedíme.


Tento postřik je vhodný i na bylinky, ovoce a zeleninu, kterou budeme konzumovat. Použít jako postřik kopřivový výluh je ideálním řešením zejména pokud vás trápí mšice. Výluh získáte tak, že natrhané lístky kopřivy zalejete horkou vodou a necháte odstát po dobu tří dnů.


Co se týče poměru, optimální je zhruba pět litrů vody na kilogram kopřiv.

Výsledný přírodní postřik na mšice je velmi účinný, nedoporučujeme je však použít na luštěniny a cibuloviny, kterým by mohl naopak uškodit. Jako alternativu ke kopřivám pak můžete použít také kapradí anebo česnek. Mýdlová směs Přibližně 2gramů potašového (draselného) mýdla nastrouhejte do jednoho litru teplé vody a rozmíchejte.


Dobrý den, ano, hnojení kaktusů výluhem z kopřiv je možné. Výluh se musí scedit, zředit a použít se může maximálně 2x ročně. Jícha z kopřiv Nejpoužívnější jícha vůbec, vzhledem k dosptupnosti materiálu a nemožnosti záměny s jinou rostlinou. Je výborná ve všech směrech. Trápí vás na zahrádce mšice ? Připravte si postřik z kopřiv , který je ze všech přírodních prostředků proti mšicím nejúčinnější.


Olej má tu výhodu, že ho můžete použít i na rostliny nebo bylinky, které hodláte sníst nebo použít na vaření. V litru vody rozpusťte decilitr řepkového oleje a použijte na rostliny. Zahubí mšice a navíc příjemně voní. Z kopřiv uvařte čaj a nechte ho řádně louhovat a vychladnout.


Naplňte rozprašovač a aplikujte na mšice. Z dalších bylin můžete ke kopřivám přidat například pelyněk. Ten prý na mšice také funguje. Mšice z nějakého důvodu žlutou barvu vyhledávají, a pokud na zahradě jsou, brzy se na destičce objeví.


Někdy mohou pomoci postřiky z kopřiv vykvašených v sudu. Pokojové rostliny lze postříkat mýdlovou vodou, jarovou vodou, nebo výluhem z cigaretových nedopalků. Mšice přezimují jako vajíčko na starých spadlých listech rostliny.


Odstraněním z místa pěstování těchto listů značně snižujete intenzitu prvního jarního napadení! Vylíhnuté nymfy mají křídla a než vyzrají v dospělou samici trvá to přibližně až dní. Pokud jste se s nim již setkali, zcela jistě víte, že je celkem těžké nad nimi vyhrát, protože postupem času se stávají proti chemickým postřikům imunní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky