středa 20. května 2020

Postřik na okurky

Pokud tedy okurky pěstujete ve sklenících a fóliovnících, důsledně větrejte. Pokud je vysazujete na záhon, vybírejte pro ně místo plně osluněné, s přirozeným prouděním vzduchu. Abyste je viděli, musíte si však vzít lupu. Zato když jejich přítomnost objevíte včas, máte šanci nad škůdcem zvítězit.


Odstraňte nejvíce napadené spodní listy, spalte je (nepatří na kompost) a okurky postříkejte přípravkem Omite 30W, Talstar EC nebo Vertiemec EC.

Na plodech vzniknou nejdříve malé šedozelené skvrny, které také postupně hnědnou a mají vrásčitý povrch, ale zůstávají pevné. Pokud jsou plody již napadené, pak k rozvoji choroby dochází i po sklizni při skladování rajčat. Na tyto škůdce aplikujte některý z přípravků: Decis Al, Mospilan SP, Ninja, Plenum Vertimec EC – na svilušky a třásněnky. Ke všem uvedeným přípravků na rajčata i okurky je vhodné přidat do aplikační kapaliny několik kapek smáčedla pro lepší pokrytí listů přípravkem. Jak na nakládané znojemské okurky ? Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin.


Působí na plíseň bramborovou, plíseň na. V některých případech se na bílém vzdušném povlaku houby objevují i velmi drobné černé plodničky.

Choroba napadá prakticky všechny tykvovité plodiny (okurky, cukrové i vodní melouny, cukety, patisony, velkoplodé tykve apod.), i když mezi jednotlivými druhy a odrůdami jsou značné rozdíly v citlivosti. Takzvané selektivní postřiky proti plevelům likvidují zpravidla jen úzkou skupinu rostlin a často se používají zejména v zemědělství, na zahradách, v parcích či na sportovištích. Pomáhá výsev resistentních druhů. Padlí okurkové moučnaté bělavé skvrny na listech, listy odumírají, můžeme aplikovat postřik přípravkem Europaren WP. Zpěvák a klávesák s mimořádnou barvou hlasu a sugestivním podáním písní se silnou melodickou linkou, kterou podtrhuje hrou na klávesy.


Na spodní straně listů jsou okem vidět drobní pomalu se pohybující roztoči a také se zde vytváří jemná pavučinka. Okurky jsou velmi citlivé na nízké teploty, dlouhodobé poklesy nočních teplot na – °C mohou způsobit fyziologické poškození rostlin. Vyskytuje se hlavně v suších a teplejších letech. Proto pokud náhodou hlásí předpověď mrazíky nebo teploty nižší než °C, je nutno celé nádoby na noc uschovat do domu či bytu.


Rostliny se po silném šoku chladem dlouho vzpamatovávají a reagují vybělením vegetačního vrcholu. V průběhu vegetačního období jsou okurky nakládačky vystaveny riziku napadení nejrůznějšími škůdci a chorobami, a to nejčastěji houbovými. Rostliny nikdy nezalévejte na list, nýbrž přímo ke kořenům, a pravidelně kontrolujte stav c. Okurky hadovky vyžadují oporu, na sítích nebo kovových roštech se v posledních letech pěstují také nakládačky. Polní okurky nemají tak velkou násadu plodů, a proto se nechávají volně ležet na záhonech. Stejně se pěstují i dýně a melouny, třebaže patří k pnoucím liánám.


Závěsné síťky využívají jen ve skleníku, kde není tolik místa. Výjimku představují malé okrasné tykvičky, které se pěstují jako pnoucí, především na balkonech.

Pěstování okurek vypadá poměrně snadno a každý druhý by si řekl, co je na tom tak těžkého. Ovšem existuje plno nástrah, které by mohly naši úrodu výrazně ochudit. Pozor si musíme dávat na celou řadu chorob nebo škůdců, kteří zejména právě na okurky velmi často útočí.


Didymella bryoniae, černá hniloba plodů okurky , napadá všechnu tykvovitou zeleninu, nejvíce však okurky a melouny. Po napadení je nutno provést postřik. Rajčata vyštipujte, u okurek pozor na spálení při zálivce. Roztok s hnojivem aplikujeme na povrch substrátu – zeminy zálivkou. Postup Cibuli a okurky nakrajejte.


Před použitím obsah lahve důkladně protřepeme. Vytvořeno na Eshop-rychle. Postřik provádíme ráno nebo večer.


Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí. Při askohitóze se doporučuje vysušit postižené části rostlin suchou směsí vápna a popela, stejně jako postřik bazální část směsi okurky Bordeaux. Jsou méně citlivé k vyvinutí rezistence než systémové. Na českých zahradách se okurky pěstují málo – klasickým okurkovým teritoriem bývá skleník, případně fóliovník.


Není ale důvod si salátové okurky nevysadit i na volné záhony. Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den. Tento postřik se nehodí na cibuli nebo luštěniny, kterým by ublížil. Preventivní postřik je důležitý, protože při napadení se už nemusí podařit chorobu zastavit.


Pro první postřik bych dal systémový fungici který ochrání i nové přírůstky např. Ridomil Gold nebo zkuste postřik Ortiva, který působí i na padlí. Přihrneme hlínou, přimáčkneme a poté zalijeme.


V případě potřeby přikryjeme natkanou bílou textilií.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky