pondělí 4. května 2020

Použití medvědího česneku

Použití medvědího česneku. Medvědí česnek používáme v kuchyni i pro jeho léčebné účinky. V kuchyni dochutí vše, v čem potřebujeme získat nádech česnekové vůně a chuti. Z natě děláme pesto, dochucujeme hořčice a majonézy. Cibule používáme stejně jako běžný česnek.


Druhy medvědího česneku Na našem území se rozlišuje výskyt dvou poddruhů: česnek medvědí pravý a ukrajinský.

Moravě, zato chybí v západních a jižních Čechách. Cibulky česneku medvědího můžeme používat místo česneku setého. Lidé s citlivým žaludkem by měli listy a cibulky nakrájet nadrobno, zalít je vřelým mlékem, nechat dvě až tři hodiny vyluhovat a pak tekutinu pít po doušcích. Léčivé účinky medvědího česneku Je především silný antioxidat a antibiotikum, proto působí především proti zánětlivým onemocněním.


V lidové medicíně se nasazuje především proti chřipce, nachlazení, rýmě, dokonce i proti angíně. Pěstování medvědího česneku je oblíbené. Období medvědího česneku je právě teď, a proto by byla škoda ho promeškat!


Možná vás překvapí, kolik skvělých jídel si můžete připravit, ať už se rozhodnete pro polévku, omeletu nebo pesto z medvědího česneku.

Zejména pokud si pesto z medvědího česneku připravujete do zásoby a je pro vás způsobem, jak uchovat medvědí česnek pro různá použití. Postup přípravy Nasbírané čerstvé listy medvědího česneku propereme ve studené vodě a necháme okapat. Přebrané, očištěné, omyté a osušené listy rozmixujeme s olejem a solí. Následně pastu dáme do skleniček a skladujeme v lednici. Listy je možné také zamrazit na pozdější použití , aniž by ztratily své účinky.


Dřív se navíc tato šťáva v řadě domácností užívala i jako dezinfekce při různých poraněních. Listy medvědího česneku jsou řapíkaté, přízemní a úzce eliptické. Z medvědího česneku se připravuje také polévka. Cibulka se osmahne na oleji a přidá se k ní hladká mouka, která vytvoří jíšku.


Ta se zalije vodou, ochutí solí a nechá chvíli povařit. Poté se přidají nakrájené brambory, které se uvaří do měkka. Nakonec se přidají kousky listů česneku a trochu mléka nebo smetany, pár minut se povaří a nakonec se polévka rozmixuje. Nejlépe dochutí zeleninové saláty, bylinkové máslo, pomazánky, tvarohy, sýry, dresinky, vařené brambory.


Trochu palčivě, trochu štiplavě, v každém případě ale ne tak silně jako běžný česnek. Lístky česneku naložené v oleji. Prý si na jeho listech rádi pochutnávají medvědi, odtud jeho nezapomenutelné pojmenování.


Užívá se na snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. Nejširší použití v kuchyni mají mladé listy medvědího česneku.

Zasyrova je můžete nasekat do salátů, do různých tvarohových pomazánek, jogurtových zálivek nebo s nimi osvěžit bramborovou kaši. Pokud se Vám podaří nasbírat větší množství, zkuste celé listy jednoduše spařit na másle, jen s trochou soli a pepře, a servírujte je místo klasického listového špenátu jako přílohu třeba k rybě. Pesto z medvědího česneku Mezi nejoblíbenější způsoby, jak uskladnit medvědí česnek, patří výroba pesta. Existuje mnoho různých receptů, díky kterým si můžete vyrobit pochoutku, která vydrží celkem dlouho. Tyčovým mixérem v misce rozmixujeme nebo můžeme jen nožem nasekat nadrobno.


Na česneku medvědím kvetou drobounké bílé kvítky a celá rostlinka má charakteristické česnekové aroma. Růst ho můžeme vidět jak volně podél potoků, na vlhkých loukách či v lesích, tak i na některých zahrádkách. Při sběru si dávejte pozor, česnek medvědí svou podobou trochu připomíná jedovatou konvalinku, avšak ta nemá typickou štiplavou česnekovou vůni. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli.


Do téhle verze, vhodné pro vegany i vegetariány, přidávám kromě medvědího česneku ještě hrst bazalkových listů, trochu petržele, kůru i šťávu z citronu, směs různých ořechů, sušenou chilli papriku a sůl a pepř. Připravte si lahodné pesto z medvědího česneku. Nejenže je chutné, ale i velmi zdravé. Stačí když si podíváte, co obsahuje a hned dostanete chuť si ho připravit. Potřebujete: PL čerstvě nakrájených listů medvědího česneku, lžičky me deci vody, plátek citronu.


Recept – čaj z medvědího česneku. Super recept, používám medvědí česnek moc ráda, protože trpím zlatým stafylokokem a medvědí česnek prý proti tomuto prevítovi pomáhá. Možná někde trošičku a vzácně ano, ale ti, co o něm ví, si informaci o místu výskytu chrání a předávají jen v rámci rodiny. Poté je vložíme spolu s vlašskými ořechy do. Ochutnala jsem ho, a i když zde není přidán normální čerstvý česnek, rostlinné silice z česneku medvědího jsou i tak dosti výrazné a mohly by způsobit při větším množství podráždění slinivky.


Nektarium česneku vyprodukuje za hodin mg nektaru s cukernatostí. Cukerná hodnota, tedy množství cukru vyprodukovaného v květu za hodin, je mg. Nektar obsahuje především sacharózu, fruktózu a glukózu.


Pyl česneku včely sbírají především dopoledne, pylové rousky jsou hnědavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky