pondělí 1. června 2020

Druhy lanýžů

Vybrané druhy Známým představitelem rodu lanýž je lanýž černovýtrusý ( Tuber melanosporum ) rostoucí v mykorhizní asociaci s dubem (hlavně s dubem pýřitým ), habrem, lískou či lípou. Vítejte ve Světě lanýžů , kde zakoupíte velké množství dobrot, týkajících se této skvělé a oblíbené houby ve světě gastronomie. A nejen to - nabízíme i sýry a kvalitní mořské plody. Druhy lanýžů Bílá – její krémový a hladký povrch ukrývá v sobě jedinečnou chuť a silnější aroma. Tato lanýž je nejdražší, protože roste pouze ve volné přírodě, žádným jiným způsobem nelze “uměle” vypěstovat a její sbírání je pouze během krátkého období.


Další druhy lze najít v okolí olší, borovic i citrusů.

V Americe roste více druhů jedlých lanýžů než v Evropě, kde se tato pochutina paradoxně mnohem intenzivněji kuchyňsky využívá. Ve světě byli identifikovány již stovky druhů lanýžů, ale jenom pár z nich je v našich končinách gastronomicky ceněno. Tady jsou hlavní z nich: Tady jsou hlavní z nich: Tuber Aestivum Vitt. Pokud chcete koupit nějaké výrobky z Lanýžů , doporučím vám tuto stránku. A nebo jestli chcete navštívit Lanýžovou restauraci, doporučím vám známou restauraci La Truffe Tak to je vše, dost už povídání o lanýžích, a hurá do lesa, sezóna právě začala.


K oblibě lanýžů přispívá mimo jiné i jejich údajně zaručený povzbuzující účinek při sexu. Jak tvrdí italští znalci, toto afrodisiakum působí již dvě hodiny po požití houbového pokrmu, úspěch je prý zaručen. Aroma lanýžů je velmi silné, s tóny připomínajícími až zatuchlinu nebo petrolej, které jsou mnohým nepříjemné.


Všichni, kdo je jedli, se shodnou na jednojejich chuť není podobná ničemu jinému a nedá se nahradit.

Existují i jiné druhy lan, například statodynamické, superstatické, nebo lana specializovaná na různé konkrétní činnosti, jako speleologie, canyoning a podobně. Nejnavštěvovanější český internetový portál nabízející vyhledávač, e-mail, aktuální zprávy, předpověď počasí a odkazy, které se mohou hodit. Místo lanýžů nacházím různé kořenovce, oříškovce a jiné podobné vzácné podzemní druhy hub, které zase jinde nerostou. Nejvíce ze všech podzemních druhů hub co rostou na Hlinecku je, jelenka obecná. Divoká prasata jelenky vyhledávají, jako i lanýže ;-).


Dle tradiční čínské medicíny nasávají lanýže nejryzejší esenci z kořenů stromů a tím v sobě koncentrují tu nejčistější energii. Tato životodárná esence vyživuje a posilňuje energetickou dráhu ledvin, která odpovídá za délku a kvalitu života a působí jako mocné afrodiziakum. Průzkum je zatím na počátku, ale možná se ukáže, že lanýž letní je u nás rozšířenější houbou, než si doposud myslíme.


Na lokalitách můžeme společně s lanýžem letním nalézt i jiné druhy, např. Orte in der Nähe sind Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě und Hlinsko. Uhr ist es in Žďár nad Sázavou Druhy ? Novinka Balení kusů ručně vyráběných lanýžů z čokolády přímo z kakaových bobů, ve třech různých příchutích. Pod zemí se tam ukrývají tři druhy lanýžů , černý letní, černý zimní a bílý, který je nejvzácnější a pro svou chuť i aroma také nejcennější.


Cena se stanovuje každý rok jinak, podle druhů, úrody i stavu lanýžů. Bešamelová, velouté, španělská a holandská omáčka jsou základem pro téměř všechny ostatní druhy omáček, s kterými se v gastronomii setkáváme. Přidáním různých dalších ingrediencí vznikají omáčky mnoha chutí a vůní, ale i konzistence.


Chce to správný pozemek a dobře vycvičené psy Chce to správný pozemek a dobře vycvičené psy Černé uhlí, prst do krku a slaná voda. Lanýže jsou podzemní houby, které žijí v symbióze se specifickými druhy stromů. Jsou to zejména duby, buky, topoly, břízy, habry, lísky a lípy.

Dva druhy lanýžů jsou dobře známy, jelikož se jmenují dvěma historickým regionům na jihu Francie a na severu Itálie, kde lov těchto hub pro mnohé je nejvíce skutečný rodinný podnik: bílý (Piedmont) a černý (Perigord) lanýže. Bílé lanýže mají intenzivnější chuť a vůni, zatímco jeho černý chlapík má mnohem jemnější. Pátrání po tomto chuťovém grálu se provádí na jihozápadě a jihu Francie, zejména v Provence, která zajišťuje z francouzskou produkci. Mezi druhy lanýžů vyskytujících se na francouzském území je nejvýznačnější lanýž černý.


U nás jsou všechny druhy lanýžů jedovaté. To proto aby se nesbíraly. U nás kolem Křivoklátu a docela slušný kousky! Hledejte v dubovym lese kde ryjou prasata!


Dříve tento druh lanýžů rostl divoce, v posledních několika letech se již pěstuje pod mladými duby. Nejčastěji používaným způsobem pěstování je očkováním žaludů a kořenů dubů. Jako první omyjí žaludy ve speciálním desinfekčním roztoku, který má za úkol zahubit nechtěné jiné druhy huba bakterie.


Následně se nechá vyklíčit ve skleníku a dva roky. K vyhledávání lanýžů se dříve používala cvičená prasata, nyní jsou to cvičení psi, které k lanýžům dovede jejich vůně. V našich podmínkách byl sice učiněn pokus s pěstováním teplomilného lanýže perigodského (L. černý - Tuber melanosporum), kolem kořenů dovezených dubů se však rozrostlo pouze podhoubí, ale plodnice se nevytvořily. Vašemu výběru neodpovídají žádné produkty. Lanýže preferují neutrální až zásadité půdy, vyskytují se zejména ve Středomoří: na chorvatské Istrii, v italském Piemontu či ve francouzském Périgordu.


Výrazné aroma lanýžů pomáhá zvířatům při jejich hledání pod zemí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky