úterý 16. června 2020

Kde sehnat medvědí česnek

I když jsou místa, kde česnek medvědí roste ve velkých porostech, dá se sehnat z inzerátů různých časopisů pro zahrádkáře. Přesazovat z přírody je. Hitem posledních let se stal medvědí česnek.


Je to jedna z prvních roslin, které na jaře vyrážejí, jedna z prvních bylin, které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Kromě toho se z něj mohou těšit i obyvatelé Velké Británie, jihu Skandinávie, evropské části Ruska a dokonce roste i na Kavkazu.

Nejčastěji jej najdete ve vlhčích, spíše stinných místech. Kde hledat medvědí česnek? Vyskytuje se nejčastěji v lužních a listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů.


Medvědí česnek je totiž skvělým parťákem v kuchyni. Zatímco z česneku používáme většinou jen stroužky, u toho medvědího si kuchaři cení především listů, i když použít můžete i cibulky a květ. V kuchyni se ale používá všude tam, kde česnek setý a tedy tam, kde vynikne jeho jemná a zároveň pikantní chuť.


Jednou z předností medvědího česneku je, že konzument pak není „tak moc cítit“. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.

Sedm snadných základních receptů pro medvědí česnek - užijte si začátek jara s touhle aromatickou bylinkou. Naučte se s ní správně zacházet a vařit s ní. Bude se mu líbit: ve stinné vlhké zahradě, pod vzrostlými stromy (okrasnými, které neobrýváme a nehnojíme), pod keři, ve stinném zákoutí, které leží ladem.


Pokud nevíte, kde ve Vašem okolí roste, v tomto videu Vám přiblížím místa, kde jej můžete v přírodě najít i ve Vašem okolí. V zalidněných lokacích nebo poblíž frekventovaných silnic ovšem sbírání z hygienických důvodů rozhodně nedoporučujeme. Má podobnou chuť jako klasický česnek, jen ne tak palčivou. Dobře se mu daří ve vlhkých a stinných místech, podél potoků nebo i na vlhkých loukách.


Pokud se vydáte na sběračskou výpravu a budete pátrat po česneku, který znáte ve formě paliček a stroužků, tak jste ovšem na omylu. Hledejte kolem potoků, na vlhkých, stinných loukách nebo hluboko v lesích. Je to v podstatě stejné jako u pěstování klasického česneku z podzimní sadby.


Výskyt a kde roste: medvědí česnek je především evropskou rostlinou, která se vyskytuje na mnoha místech Starého kontinentu. Roste tedy i na našem území. Zkuste medvědí česnek nebo polévky Český česnek, malínský křen. Na místa, kde roste, si pro něj podle odhadů chodí stovky až tisíce sběračů.


Jeho listy připomínají listy konvalinek, které jsou ale prudce jedovaté, takže si dejte pozor, abyste ji s česnekem nezaměnili. Od konvalinek se liší především svými květy, které jsou sice bílé, ale tvarem připomínají kvetoucí kopr.

Konvalinky mají své typické zvonečky. Listy sklízíme během jara, tedy část listů, asi polovinu nebo třetinu, aby se nám česnek opět stačil zregenerovat, květy můžeme nechat odkvést a ze semínek se snadno namnoží nové med. Sázkou na jistotu je procházka k Šáreckému potoku , kde je česneku hojně. A nebo přímo za vchodem v oboře Hvězda,“ doporučovala dvě svá oblíbená místa k procházce Tamara Boudová.


Obsahuje vitaminy A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další. Díky této silné kombinaci je bylinka přírodním antibiotikem, antimykotikem a také působí antibakteriálně. Znám lokalitu, kde je česneku medvědího tolik, jako na Vaší fotce. A od Prahy ani ne až tak daleko. Tuto bylinku s typickou vůní česneku najdeme od konce března do poloviny května na stinných místech v listnatých či smíšených lesích.


Co se týká jeho doby výskytu, tak vyrůstá časně zjara, poté vykvete a jeho nadzemní část odumře. Avšak dobu, kdy medvědí česnek roste, nelze určit přesně, jelikož se jeho doba výskytu liší na každém místě. Ahoj všichni, nevíte někdo kde se dá najít medvědí česnek ve středočeském kraji ideálně v okolí Mnichovic? Pokud česnek najde vyhovující prostředí, rozmnožuje se velmi rychle a nepotřebuje žádnou speciální péči.


Je také prokázáno, že medvědí česnek pomáhá i při léčbě dlouhotrvajícího kašle. Poradíme vám, jak medvědí česnek poznat. Registrovat se Přihlásit se. Jak poznat medvědí česnek a kde ho najít? Netušíte kde u Prahy se dá sehnat medvědí česnek ? Předpokládám, že pro něj budu muset do lesa… jen tušit kde , dokud je sezona:) Tady pro příklad jeden.


Sezona medvědího česneku je aktuálně v plném proudu, spíše lze říct, že s. V přírodě jej můžete najít od konce března do poloviny května. Jak medvědí česnek bezpečně poznat a kde jej hledat? Tuhle otázku Vám v následujícím videu zodpoví a názorně ukáže paní Petra z kanálu Milujeme bylinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky