pátek 26. června 2020

Pampelišky v trávníku

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung. Sicher durch den Winter. Postřikovat sice můžete v kteroukoli denní dobu, ale počkáte-li se zálivkou trávníku až do pozdního odpoledne či večera, bude ztráta vody výparem daleko menší. Abychom při kropení trávníku neztráceli zbytečně mnoho času držením hadice, opatříme si jednoduchý rozprašovač, který stříká vodu do okruhu několika metrů. Na pampelišky -koupím v marketu postřik STARANE 100ml,rozmíchám dle návodu a když je teplo tak trávník,kde se vyskytuje plevel postříkám.


Likvidace plevelu v trávníku Aktuální počasí přeje trávě, je teplo, občas zaprší a pokud má trávník vše co potřebuje, musí prosperovat velmi dobře.

Jak se vypořádat s pampelišky v zahradě, na zeleninových zahradách a trávníku ? Volba metody závisí na tom, kde se plevely usadily a kolik jich je. Opravdu funguje vyrýpávání, ale není to lehká práce. Dosev lokální, nebo dosev plošný ve formě renovace trávníku ). Je možné, že Vám v trávníku vyrostl nějaký plevel. Ale pro aktuální řešení situace je nejvhodnější aplikace postřiku proti dvouděložným plevelům.


Kdo má teď v létě na zahradě pampelišky , ví, jak je složité dostat je ven. Ale pampeliška shůry seslaný poklad pro lidské zdraví. Přítomnost pampelišky , jitrocele, sedmikrásek, jetele, řebříčku a celé řady dalších rostlin je v dokonalém trávníku nežádoucí.

Zjistili jsme proto, co na plevel v trávníku platí a jak s ním účinně bojovat. Pokud toužíte po krásném zeleném trávníku bez jakékoli stopy plevelnatých rostlin, nejlépe svého cíle dosáhnete hned při zakládání trávníku. Již v tu chvíli by totiž měla být daná plocha zcela zbavena plevele. Travní semeno by se mělo tak vysévat do nezamořené, čisté půdy.


V čeledi hvězdicovitých najdete tři druhy pampelišky (odborný český název je smetanka), které rostou v našich podmínkách. První z pampelišek, smetanku besaberskou (Taraxacum besabericum), uvidíte nejspíš na suchých slanistých loukách v teplejších oblastech. Jako všechny smetanky je to rostlina vytrvalá, tvoří přízemní růžici a kvete bledě žlutými úbory. V trávníku se mohou růst dva druhy plevelů: Jednoděložné a dvouděložené.


Tak stručně – jednoděložné jsou trávovité plevele, tedy jiné druhy trav, které do trávníku nepatří. Pokud nebudeme zabíhat hlouběji do botaniky. Dvouděložné plevele jsou ty širokolisté kvetoucí, z nichž nejznámější jsou pampeliška a sedmikráska. Mechy patří mezi nenáročné pionýrské rostliny, které v přírodě zúrodňují neplodnou půdu.


Milovníci dokonalého trávníku je však rádi nevidí. I když nám jde o jarní péči, předpokladem hezkého trávníku je jeho správné zazimování. Trávník je nejlepší nechat přezimovat v pokoseném stavu, výška strniště musí být okolo pěti centimetrů. Nenechávejte na něm vrstvu listí, protože vlivem zvýšené vlhkosti by došlo k vyhnívání porostu, vzniku nehezkých hnědých skvrn, hnilobě a tvorbě plísní. Přes veškerou snahu se vždy v trávníku občas objeví nějaký obtížnější plevel jako je svlačec, bodláky, pampelišky.


Pokud totiž zbavíte pampelišky nebo pýr jenom listové části nad zemí, porostou v klidu dál a vaše snaha tak přijde vniveč. Zásah chemie Pokud váš trávník trápí drobnější plevele, je načase vzít si na pomoc trávníkové hnojivo s herbicidy.

Poradte mi nejakou zarucenou fintu, jak se zbavit pampelisek a mit jen krasny travnik. Pro ty, kteří mají letní pobyt, byla vždy vážná otázka, jak se zbavit plevelů, zejména z pampelišky v zahradě. Jedna květina stačí k šíření po celém trávníku. Semena pampelišky se snadno dopravují větrem po mnoho kilometrů, díky čemuž vzniknou nové výsadby. V tomto článku zjistíme, jak efektivně odvodit pampelišky z webu.


Listy pampelišky sice odumřou v zimě, ale jejich skryté kořeny žijí dál. Pokud máte jen několik pampelišek, které se objevují sporadicky, můžete použít listovou pěnu na listy, která se zaměří na jednotlivé rostliny a postupuje přímo ke kořenům a efektivně rostlinu zabije. Pampelišky pro někoho znamenají zdroj kvítí k pletení věnečků či zdroj suroviny k výrobě vína, druzí zuří, protože jim zaneřádí nejen trávník, ale i záhony se zeleninou.


Ten, kdo si chce s nimi poradit, může použít chemii i nástroje pro ruční likvidaci. Někdo tvrdí, že je to plevel, a když se mu objeví v pěstěném trávníku , zuřivě ji hubí. Není to ale jednoduché a pampeliška se brání.


Její kořeny sahají do velké hloubky, jsou silné a těžko se likvidují. Je zajímavé, že tito chytráci vůbec nevědí, jak jsou i kořeny pampelišky léčivé. Hlavně, že trávník svojí krásou nenarušují. Prvním pravidlem mechanické cesty likvidace plevele v trávníku je zabránit (už na jaře) jeho bujení častým a pravidelným sekáním. Květy plevelných rostlin, jako jsou třeba pampelišky , jitrocel či jetel se tak nestihnou vysemenit a rozmnožit.


Zahrádkáři a pěstitelé dokonalého golfového trávníku nazývají nežádoucí rostliny v zahradě plevelem a snaží se jej v bojovném naladění vyhladit chemickými zbraněmi. V okrasných zahradách byl tento typ trávníku v minulých letech naprosto samozřejmý. Nízko sečený pažit s vyrovnaným sytě zeleným zbarvením prostý plevelů umožňuje perfektně vyniknout ostatním výsadbám, jeho perfektní vzhled je ovšem vykoupen nadměrně náročnou údržbou, která je náročná i po finanční stránce. Během jarních měsíců se trávník mnohdy. Je také třeba zvážit, zda chceme jen pravidelně střiženou travní plochu, nebo se chceme před dalším sekáním trávníku potěšit nějakými květy v travní ploše.


Nejčastěji to bývají kvetoucí pampelišky , sedmikrásky, hluchavky, ale i jetele, které jsou navíc součástí mnohých travních směsí. Nebezpečí ježatky v trávníku spočívá v jejím agresivním trsnatém růstu, kdy vytlačuje ostatní traviny. Velké škody dokáže napáchat zejména v mladých výsevech. Ježatka v trávníků se úporně brání posekání. Její vzrůst se vždy přizpůsobuje dané kultuře v které roste.


Například v trávnících je její růst spíše plazivý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky