čtvrtek 4. června 2020

Rychle rostoucí popínavé rostliny na plot

Popínavé rostliny Snad v každé zahradě se najde místo, kde najde uplatnění jejich úžasná vlastnost – pnout se. Některé přitom nepotřebují oporu, například břečťany a přísavníky, které během krátké doby zakryjí holé zdi, nevzhledné fasády a další místa, na která není v zahradě hezký pohled. Nízký, rychle rostoucí stálezelený keřík, ideální náhrada pomaleji rostoucího buxusu, vhodný na nízké živé ploty i pro stříhání do topiary tvarů. Na vaše místo bych doporučil, přísavník pětiprstý (parthenocissus quiquefolia) - roste rychle , je levný a na podzim se pěkně barví do červena, navíc nevymrzá.


Oproti běžným živým plotům dokážeme pomocí vhodně zvolených druhů popínavek dosáhnout neprůhledné zelené stěny.

Plot z popínavých rostlin může být velmi efektní, pokud zvolíme popínavku, která nebude na zimu opadávat a plot tak zůstane celoročně zelený. Je celkem jedno, zda se jedná o typ popínavé rostliny , která potřebuje nějaký druh opory, nebo zda rostlina sama využívá svých přísavných terčíků pro přichycení se na fasádě domu bez další pomocné konstrukce. Názory klientů na zázračný živý plot. Jako v předchozím roce zasílám osobní zkušenosti s růstem Turkestánského brestu v mé zahradě. Dnes je tomu roky a dva měsíce co jsem plot vysadil.


Protože se tyto rostliny nejčastěji vysazují těsně u domovních zdí, musíme vykopat velké a široké sázecí jamky a popř. Zpevnění je rychle rostoucí, trvalé, stálezelené, které slouží jako vynikající alternativa ke smutným cihelným plotům a stavbám z kovových profilů.

Pokud má být plot celoročně neprůhledný, zvažte dobře, jakou popínavou rostlinu na plot zvolit. Někdy je daň za rychle rostoucí opadavou popínavku docela. Jak na svilušky, aby vám nezničily všechny rostliny na zahradě i doma Velmi rychle se množí a při přemnožení způsobují značné škody a úhyn rostlin. Tihle roztoči jsou sice miniaturní, přesto umí zahrádkáře pořádně potrápit.


Najít správný druh však není tak jednoduché. Jejich rychlý růst, při kterém výhony dorůstají do několikametrové délky nejčastěji využíváme k popnutí pergol, sloupů, zábradlí, případně k zakrytí zahradních zákoutí, která nejsou příliš upravená. Většina lidí se pro jeho vzhled doslova nadchne a zatouží mít živý plot ihned. Je-li to i vaším cílem, vsaďte na rychle rostoucí živé ploty, které neopadávají. Nebudete se muset starat o nezáživné hrabání a kromě snadné údržby vás to nebude stát příliš času.


Ovšem to platí i pro trávník pěstovaný ze semen. Navíc mladé rostlinky jsou křehké, proto se doporučuje na trávník poprvé vstoupit až kvůli první seči, což může trvat tři až čtyři, někdy i šest týdnů. Na mírnou zátěž si počkejte minimálně měsíc, na běžnou měsíce dva. Existují rychle rostoucí dřeviny, které vám brzy zajistí soukromí, stejně tak stálezelené, neopadavé nebo kvetoucí živé ploty. Vybrat si můžete i mezi dřevinami, jež dobře snášejí stín, jsou popínavé nebo naopak volně rostoucí.


Je to rychle rostoucí , pnoucí rostlina, původem z Argentiny a Bolivie.

Bílé květy chilského jasmínu jsou omamně vonící, vůně může u citlivých lidí způsobovat bolest hlavy. Pěstování chilského jasmínu Chilský jasmín roste na výsluní, vyžaduje substrát pro balkonové květiny. Vydatně jej zaléváme a hnojíme jednou týdně. Hledat v článcích: rychle rostoucí živý plot. Nenáročný živý plot na půdu a ošetřování.


Kromě extrémně kyselé půdy dokáže růst kdekoliv, i tam, kde jiné rostliny nemají šanci. Optimální podmínky si vychutnává v hnědozemi či černozemi. Nej rychle ji rostou jednolete rostliny.


Můžeme volit mezi rostlinami zdobnými svými listy či květy, ale například aktinidie nám poskytnou i chutné plody. Popinave rostliny na pergolu Pergola a popinave rostliny k sobe neodmyslitelne patri. Na výběr máme dokonce i mezi stálezelenými druhy. Liány se schopností architekta.


Tato kombinace vypadá hezky není příliš hustý živý plot - popínavé rostliny , jako jsou vinutí hortenzie, břečťan a kvetoucí keře - šeřík, růže, Spirea, růže. Pokud potřebujete rychle rostou obývací stěna, bude nezbytné rychle rostoucí trvalky. Letní posezení na zahradě patří mezi nejkrásnější aktivity léta. Ale co když vás začnou obtěžovat nepříjemné pohledy sousedů nebo pohled na oprýskaný plot nebo rozpadající se zeď staré stodoly?


Založíme proto s jeho pomocí například rychle rostoucí živý plot , ale též získáme pěkný solitér, pokud mu najdeme vhodné místo. Za dva roky získáme při ročním přírůstku živého plotu až metru oplocení vysoké až metry.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky