středa 24. června 2020

Bylinky v zime

V sezóně jsme je opatrovali, starostlivě o ně pečovali, vypěstovali zdravé a silné rostliny, a proto by byla velká škoda, kdyby naše práce přišla vniveč. Po završení zahradnického roku, proto každý pěstitel řeší otázku:“Jak pečovat o bylinky v zimě, popřípadě jak sklizené bylinky nejlépe uchovat“. Kuchyňa teda nie je práve tým najlepším miestom, teplota je tu premenlivá, pretože tu varíte.


Nenáročné a skromné bylinky. Pro zimní pěstování v bytě se hodí bylinky , které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let.

S úspěchem můžeme doma pěstovat pažitku, kerblík, bazalku, rozmarýn, tymián, řeřichu aj. V práci se do náročných úkolů nehrnete, ale to neznamená, že jste v řadách posledních. Kreativní myšlení vám funguje na jedničku, ale neumíte své myšlenky uskutečnit.


Brzy se vám naskytne báječná příležitost a opět budete na špici. V záhrade rastú bylinky takmer v každej pôde, s výnimkou pôd zlievavých a premokrených. V nádobe je však koreňový systém podstatne chúlostivejší a vyžaduje substrát skutočne kvalitný.


Základnou podmienkou je jeho dobrá priepustnosť, preto do zakúpeného substrátu pridajte časť agroperlitu, hrubého piesku či jemného štrku. V létě jsou bylinky bez problémů dostupné a mnoho kuchařek si navykne přidávat je jako ochucovadlo do jídel nebo jimi pokrmy zdobit.

Dopřejte jim v nich dostatek prostoru a také čerstvou zeminu. Rostliny pěstované v květináči je třeba zalévat vždy více než rostliny vypěstované ve volné půdě. To platí pro zimu stejně jako pro letní období. Hlavním problémem, který se týká téměř všech rostliny pěstovaných v interiéru je nedostatek světla v zimě, který se projevuje vytahováním, nesouměrným a slabým růstem.


V létě si holky ve výběhu najdou bylinky, které prospívají jejich zdraví, samy, ale v zimě jim musí trochu pomoct jejich chovatel a bylinky slepicím třeba usušit a podstrojit do misek nebo krmítek. Důležitost bylin je známá už od starověku a ty správně zvolené podpoří funkci imunitního systém, což je při poklesu venkovní teploty velice důležité. Lidský organismus bývá v zimním období ohrožován nachlazením a dalšími chorobami z chladu a nepřízně počasí. Existují bylinky , které tělo ochrání.


V mírném podnebném pásmu je obvykle dostačující umístit bylinky u zdi na verandě nebo pod stromy, které je uchrání přes přebytečnou vlhkostí. Některé bylinky si můžeme na podzim přesadit ze zahrady do truhlíku a po zimě je zase na zahradu vrátit, ovšem všechny bylinky též můžeme vypěstovat ze semen, nebo si koupit sazeničky v zahradnictví. Prodávají se i bylinky k jednorázovému použití, pokud je však přesadíte do větší nádoby s dostatkem hodnotné zeminy, aby se mohl rozrůst kořenový systém, máte vyhráno. Pozor si však dejte při výběru zeminy.


Ideální je písčitá až jílovitá zemina (v domácích podmínkách je vhodné smíchat zeminu s pískem v poměru 2:1), rozhodně bylinky nesázejte do příliš výživné zeminy jakou je například rašelina. V květníku doma mají bylinky v květináči menší množství substrátu, který rychleji vyschne. Bazalka, máta, petržel a pažitka potřebují dostatek vláhy.


Pokud je přelijete, uhnijí vám. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ.

Bylinky by vám přerůstaly a neměly by výraznou chuť. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií, grafov akýmkoľvek spôsobom, v. Mezi klasické zimní bylinky , které si můžete v létě nasušit, patří máta, šalvěj, lípa, meduňka, šípek a podběl. Nejvíce se používají na různé. Návody a postupy ako uchovať bylinky aj počas zimy, či už na liečbu alebo konzumáciu - tak aby si zachovali svoje liečivé aj chuťové vlastnosti. V lete sú bylinky bez problémov dostupné a veľa kuchárok si navykne pridávať ich ako ochucovadlo do jedál alebo nimi pokrmy zdobiť.


Jsou skvělým pomocníkem při mnoha zdravotních i psychických. Máme pro vás rady, jak si s pěstováním bylinek v zimě hravě poradit. Stačí obstaranie nových sadeníc, delenie, prípadne vybratie sadeníc z pôdy a presadenie do kvetináčov. V zime môžu občas nastúpiť hubové choroby a niekedy pri suchom vzduchu múčnatka.


Ak je vysoká vlhkosť vzduchu, môže sa objaviť hrdza – vtedy je najlepšie rastlinu radikálne zostrihať. Niekedy môžete na listoch zbadať hnedé a suché fľaky – je to príznak suchého vzduchu, nejde o chorobu či škodcu. V zimě se každý vitamín počítá, zvláště vypěstovaný doma. A přírodní léky mohou být užitečné každou minutu.


Tak proč si nevytvořit zelenou. Vzhledem k tomu, že jsou venku v noci teploty i -15°C, rýmovník (molice) můžete pěstovat za oknem doma při pokojové teplotě, ale určitě je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky