středa 3. června 2020

Dešťová voda využití

Pro zálivku je dešťová voda výhodná především proto, že neobsahuje chlor ani soli, které nedělají rostlinám dobře. Však existují i druhy rostlin, které jsou natolik citlivé, že by se neměly zalévat pitnou vodou, ale právě zvolit dešťovou, jedná se například o azalky, rododendrony, kanadské borůvky. Díky ní ušetříte nemalé peníze za vodu z vodovodu a ještě prospějete přírodě. Pokud máte možnost u svého domu či chaty jímat dešťovou vodu do sudů nebo podzemních zásobníků, rozhodně to dělejte.


Mnohem širší využití nabídne dešťová voda , kterou zachytíte do podzemích nádrží.

Takto chycenou dešťovou vodu je možné použít nejen na zalévání zahrady, ale také jako zdroj vody pro splachování záchodu nebo pro praní prádla. K praní je dešťová voda ostatně velmi vhodná: je. Dešťová voda je zde ve tmě a proto se nekazí, nemnoží se v ní bakterie a řasy.


Každý z nás zná kádě, bečky a různé jiné nádoby, do nichž je sváděna dešťová voda, která je pak využívána pro zálivku rostlin na zahradě. Princip systémů pro akumulaci a využití dešťových vod je stejný, jen modernější a technicky dokonalejší. Podzemní nádrže jsou výhodnější v tom, že nejsou na přímém světle, takže se voda udržuje čistá a bez zápachu.


Co se týká materiálu nádrží, existují betonové, svařované, sklolaminátové a plastové nádrže.

Využití dešťových vod je čím dál populárnější a využívanější. Slouží především k využití zachycené vody u rodinných domů ať už k zalévání nebo k využití v domácnosti (splachování WC, praní prádla, mytí vozidel) – tato voda není určena k vaření, osobní hygieně a pití. Existují dokonce rostliny, které jinou než dešťovou vodu nesnášejí, např. Kromě toho je pitná voda příliš cenná na to, abychom s ní zalévali zahradu. Do kanalizací se dešťová voda většinou vypouštět nesmí, protože ředí ostatní splašky a tím ztěžují její filtraci v čistírnách.


Filtrační šachta se napojuje. Dnes si ukážeme, jak správně vyřešit svod vody, pro její maximální využití. Atmosférická voda je jímána v nádržích na dešťovou vodu a čerpací systém zajišťuje dodávku do vedení užitkové vody tak, aby bylo zajištěno maximální pohodlí uživatele. Všude tam, kde není potřeba hygienicky nezávadné pitné vody, vám skvěle poslouží dešťová voda , kterou navíc v exteriéru máte i snadno k dispozici. Tím, že přichází do kontaktu se střešní krytinou nebo odpadními rourami , je znečištěna choroboplodnými zárodky.


Podle dosavadních zkušeností je ale toto choroboplodné zatížení vody tak nepatrné, že při zodpovědném zacházení s dešťovou vodou nemůže dojít k ohrožení zdraví. Pokud chcete využívat dešťovou vodu v domě, měli byste si uvědomit velké výhody, které dešťová voda přináší, ale i pravidla, která byste měli dodržet. Jak jsme uvedli na úvod tohoto článku, je možné dešťovou vodou pokrýt až spotřeby vody v domácnosti. Konkrétně se jedná o systémy využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady dotované fixní částkou tisíc Kč (plus dotace dle velikosti nádrže).


V těchto případech je srážková voda zachycená například na střeše a přes filtrační zařízení se akumuluje v podzemní nádrži s přepadem do vsakovacího zařízení.

Spotřebiče tak mají delší životnost a vy opět šetříte. O tyto dotace na využití dešťové vody se žádá na webových stránkách dotace Dešťovka. Modrá úsporám je mladší sestra zdařilé Nová zelená úsporám, která dotuje nízkoenergetická opatření rodinných domů. Na vstupu do nádrže je umístěn filtr AS-PURAIN.


Tento filtr (jemné česle s průlinami mm) je samočistící, protože využívá principu vodního skoku. Kdo si požádá o dotaci, získá peníze na. Neobsahuje chlor, je měkká a má ideální teplotu.


Ostatně to už dávno vědí tisíce českých zahrádkářů, kteří mají u okapů sudy či barely, do nichž dešťovku zachytávají. Užitková voda se odpradávna používá na praní prádla. Při nadměrné spotřebě musejí být využívány zdroje méně kvalitní (říční voda ), nebo v době sucha může docházet k poklesu hladiny spodních vod a vysoušení pramenných zdrojů (s ohrožením okolní vegetace a třeba i dlouhodobou ztrátou vodnatosti).


Komplexní využití dešťové vody v rodinném. Aby se dešťová voda dala bezproblémů používat, je zapotřebí zajistit filtraci. Pro využití v zahradě se k čerpání dešťové vody používá ponorné samonasávací čerpadlo. Vhodnost využití této vody pro jednotlivé aplikace určuje kvalita dešťové vody a eventuální nutnost její úpravy. Nečistoty splavované dešťovou vodou podporují růst mikroorganismů a mohou způsobit zabarvení, zápach a kontaminaci dešťové vody.


Komerční prezentace) Jaký systém vybrat? Pro nákup a instalaci nádrže pro zajištění akumulace dešťové vody určené na zalévání zahrady je možné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky