úterý 16. června 2020

Půdopokryvné rostliny do stínu

Vyšší půdopokryvné trvalky. Do většího stínu se výborně hodí zběhovec (Ajuga reptans). Z vyšších trvalek, které dokáží vytvořit zapojený porost ve stínu stromů, patří i zcela nenáročná hluchavka (Lamium maculatum) a škornice (Epimedium).


Hluchavky se pěstují v celé řadě stříbřitě panašovaných kultivarů, jako jsou ‚Orchid Frost‘, ‚Elisabeth de Haas‘ nebo ‚White Nancy‘. Rostliny vhodné do stínu Jestliže je část vaší zahrady skryta ve stínu vzrostlých stromů, je možné využít celou řadu půdopokryvných rostlin, které mají rády stín. Mezi ty nejznámější patří čechravy, které zaplní prostor zelenými listy.

Tyto rostliny zakrývají půdu natolik, že zabraňují či potlačují růst plevelů. Jednou z dalších možností, jak se vyhnout sekání trávníku na těžko přístupných místech, jako jsou svahy, je založit zde také záhon z půdopokryvných rostlin. Jsou to ideální trvalky do polostínu a stínu.


Tyto druhy proto nyní již neuvádíme. Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Vás několik červnových „obrázků“, které mohou být inspirací pro ty, jež řeší osázení míst polostinných až. Nedosahuje větší výšky než deset centimetrů a je tak řazen mezi spolehlivé půdopokryvné rostliny. Stanoviště preferuje stinnější, vlhčí.


Proto se hodí i do zahrad s těžkými jílovitými půdami nebo jako výsadba k zahradnímu jezírku.

Kvítky se objevují od května do července a mají jasně žlutou barvu. Ve stínu obvykle namísto zeleného koberce zůstávají jen neduživé řídké trsy nebo holá místa. Sekat není co a pohled na takový kout radosti nepřidá. Obvykle nepotřebují zvláštní substrát ani hnojivo , rozrůstají se spolehlivě do šířky, dají se tvarovat. Přesto pamatujme : ty stínomilné sázejme opravdu do stínu.


Hodí se zejména tam, kde se nedaří běžnému trávníku. A pokud dáte rostlinu s krásně panašovanými listy do stínu , zezelenají. Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.


Informace o tom, jak tyto webové stránky. Rostliny do stínu prozáři temná místa zahrady Skrytá, stinná a zapadlá místa jsou často outsiderem zahrady. Stačí ale jen trochu prořezat větve, hluboký stín proměnit v polostín a prostor osadit.


Zatímco růže milují slunce, poléhavý skalník rozkladitý se hodí i do stínu. Zastíněné svahy i rovinu pokryje rovněž břečťan popínavý - pokud nemá možnost šplhat do výšky, rozprostře se jako hustý koberec. Půdopokryvné rostliny mohou pokrýt a zároveň zpevnit i prudké svahy. Je výhodný pro velké plochy, ale velmi bujně se rozrůstá a může pronikat i tam, kde o něj nestojíme. Na omezeném prostoru je třeba šlahouny stříháním usměrňovat.


Hledat v článcích: půdopokryvné rostliny stínu. Kouzelné hajničky Mezi rostliny do stínu se hodí i tzv. Ty jsou na jaře ještě bez.

I květinový záhon pod stromy nebo zastíněný domem může celé léto zářit barvami. Nízké trvalky vhodné jako náhrada trávníku – do stínu barvínek, jaterník podléš ka, zběhovec, kopytník, š avel kyselý, mochnička, stříbřenka. Rozkvetlé půdopokryvné rostliny a přírodní trávník oživí zahradu.


Do zahrady vnesou pestrost, voňavé kvítky, barvy, vůně. Tato výsadba vypadá velmi efektně, zvláště na jaře, kdy zahrada hraje barvami. Polštářové rostliny vytváří kobercové plochy, které na jaře nebo v létě bohatě kvetou.


Vysazujeme je na slunečné stanoviště do dobře propustné, písčité nebo kamenité půdy. Rostliny se často používají i ke zpevnění svahů, aby zabránily erozi půdy a zbavily nás nepříjemné povinnosti svah sekat. Jemnější druhy se dají použít i do mezer mezi dlaždice nebo kameny chodníčku. Nemusíte se bát ani výsadby vřesů a vřesovců na úpal (nehodí se do svahů), ve stínu naopak vřesy trpí houbovými chorobami. Ve stínu i polostínu poroste například barvínek , který ale roste úspěšně i na slunci.


Nepotřebují vysokou vrstvu zeminy, protože čerpají živiny bohatou kořenovou soustavou rozloženou v povrchové vrstvě. Dřeviny pro výsadbu do svahu JUNIPERUS HORIZONTALIS – JALOVEC POLEHKLÝ. Jedna z nejlepších dřevin na pokrytí svahu.


Jalovec je jehličnan, je tedy zelený po celý rok. Roste poléhavě, celková výška se pohybuje do cm. Je velmi vitální, a když se mu daří, začne brzy přerůstat okolní rostliny.


Podmínky mu vyhovují spíš sušší, poroste ale i na vlhčím místě. Mezi nejoblíbenější patří kultivar se sivě zelenými jehlicemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky